Romania sustine implementarea rapida a acordului de readmisie UE – Turcia

, , , ,
 

Şeful Departamentului Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale din cadrul MAI, Marian Tutilescu, a susţinut, la Luxemburg, la reuniunea CJAI, semnarea şi implementarea cât mai rapidă a acordului de readmisie UE – Turcia.
Tutilescu a precizat că acest acord va avea un rol semnificativ atât în returnarea imigranţilor ilegali descoperiţi la frontiera externă a UE cu Turcia, dar va constitui şi un semnal pentru reţelele de crimă organizată. El a exprimat sprijinul pentru o abordare constructivă privind liberalizarea regimului de vize, România putând susţine identificarea unor soluţii, prin dialog cu partea turcă, pentru a permite derularea în paralel a celor două procese, semnarea şi implementarea Acordului de readmisie, respectiv liberalizarea regimului de vize.
În cadrul reuniunii Consiliului JAI, desfăşurată joi şi vineri la Luxemburg, au fost purtate discuţii cu privire la readmisie şi au vizat cooperarea cu Turcia în domeniul Justiţie şi Afaceri Interne. În ceea ce priveşte foaia de parcurs pentru asigurarea unui răspuns coerent din partea UE la presiunile continue migratorii, Marian Tutilescu a apreciat faptul că dezbaterile susţinute au condus la un document pragmatic, care abordează toate aspectele ce vizează un management eficient al fluxurilor migratorii.
Şeful Departamentului Schengen a considerat că este util să fie abordate afluxurile migratorii înainte ca acestea să ajungă la frontiera externă a UE şi a subliniat importanţa implementării cooperării cu aceste state în vederea aplicării eficiente a acordurilor de readmisie. Principalele subiecte de pe agenda reuniunii au fost Sistemul european comun de azil, Foaia de parcurs pentru asigurarea unui răspuns coerent din partea UE la presiunile continue migratorii, acordurile de readmisie, propunerea de directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind utilizarea datelor din registrul cu numele pasagerilor pentru prevenirea, depistarea, cercetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor de terorism.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *