România va continua să fie alături de Republica Moldova, grav afectată de război, prin asistență financiară, expertiză și sprijin politic fără precedent, în edificarea unui parcurs european ireversibil, dar și în construcția unui stat sigur și prosper, pentru toți cetățenii săi, a menționat președintele României, Klaus Iohannis, citat de mass-media regională. Declarația a fost făcută cu prilejul primirii șefilor de misiuni diplomatice, a șefilor oficiilor consulare și a directorilor Institutelor culturale românești cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române.
Format internațional
Potrivit liderului de la Cotroceni, prioritatea momentului constă în obținerea deciziei politice de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova și Ucraina.
La fel, Iohannis s-a referit și la aprofundarea formatelor trilaterale consolidate sau lansate în ultimii ani. Este vorba de trilateralele România – Republica Moldova – Ucraina, dar și România – Polonia – Turcia, România – Polonia – Spania.
Președintele României s-a referit și la Inițiativa celor Trei Mări – o platformă politică a țărilor membre UE din Europa Centrală și de Est, scopul expres al căreia este stimularea cooperării în regiune, accelerarea proceselor de modernizare a infrastructurii și consolidarea independenței energetice.
„În contextul geopolitic creat de războiul din Ucraina, Inițiativa a câștigat în relevanță și consider că trebuie să devină o platformă și mai importantă în consolidarea rezilienței regionale și europene. La Summitul din 6 septembrie, România are o serie de obiective, dintre care menționez reconfirmarea rolului Inițiativei de promovare a creșterii economice și a interconectărilor strategice, inclusiv prin consolidarea și rafinarea instrumentelor Inițiativei, şi redefinirea relației Inițiativei cu vecinătatea sa, reconfigurată geopolitic. Fără a anticipa deciziile care vor fi luate la Summit, se prefigurează și lărgirea Inițiativei cu un nou stat participant, Grecia, respectiv acordarea statutului de stat participant asociat Ucrainei și Republicii Moldova”, a declarat el.
Răspuns ferm
Ministrul de externe a României, Luminița Odobescu, și-a arătat din nou susținerea pentru Republica Moldova, în cadrul unei declarații de presă susținute alături de omologul lituanian, Gabrielius Landsbergis, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române. Luminița Odobescu a subliniat necesitatea unui „răspuns adecvat și ferm la încercările de destabilizare” a Republicii Moldova”, relatează Digi24, citat de mass-media
„„Am evidențiat, totodată, că este necesară furnizarea unui răspuns adecvat și ferm la încercările de destabilizare a Republicii Moldova. De asemenea, am subliniat relevanța specială a consolidării rezilienței acestui stat, pe fondul războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei, precum și al acțiunilor hibride, care vizează destabilizarea Republicii Moldova”, a precizat aceasta.
De asemenea, ministrul de externe a României, Luminița Odobescu, a declarat că România susține soluția prin care activele rusești înghețate și imobilizare pe teritoriul UE vor fi folosite pentru reconstrucția Ucrainei după război.
„Am agreat relevanța sancțiunilor coordonate adoptate în cooperare cu aliații și partenerii noștri, cu accent pe consolidarea relației transatlantice și acțiunile inițiate împreună cu G7. Am evidențiat că, în cazul agresiunii ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei, coordonarea trebuie să aibă loc pe trei paliere: al adoptării, al implementării și al contracarării eludării sancțiunilor. În acest sens, am salutat accentul puternic pus pe contracararea eludării sancțiunilor în cadrul celui de-al unsprezecelea pachet de sancțiuni. Am transmis că România susține identificarea unei soluții solide din punct de vedere juridic pentru a utiliza activele rusești înghețate și imobilizate pe teritoriul Uniunii Europene, în vederea reconstrucției Ucrainei”, a spus ea.
0 Comentarii