România, sprijin pentru R. Moldova și Ucraina

de | iul. 25, 2024 | Știri | 0 comentarii

Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a avut miercuri, 24 iulie 2024, o întrevedere cu Viceprim-ministrul Ucrainei pentru integrare europeană și euro-atlantică, Olha Stefanishyna, în marja Reuniunii Anuale a Diplomației Române (RADR). Agenda discuțiilor a inclus un schimb de opinii privind evoluția procesului de integrare europeană a Ucrainei, precum și rezultatele Summitului NATO de la Washington, […]

Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a avut miercuri, 24 iulie 2024, o întrevedere cu Viceprim-ministrul Ucrainei pentru integrare europeană și euro-atlantică, Olha Stefanishyna, în marja Reuniunii Anuale a Diplomației Române (RADR). Agenda discuțiilor a inclus un schimb de opinii privind evoluția procesului de integrare europeană a Ucrainei, precum și rezultatele Summitului NATO de la Washington, relatează MAE de la București în comunicatul de presă remis agenției KARADENIZ PRESS.

Deschidere oficială

Cei doi oficiali au salutat deschiderea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina, precum și cu Republica Moldova. Organizarea recentă a primelor conferințe interguvernamentale reprezintă o recunoaștere a eforturilor depuse de autoritățile ucrainene pentru a îndeplini recomandările Comisiei Europene transmise în iunie 2022.

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a apreciat efortul remarcabil al autorităților ucrainene, având în vedere contextul deosebit de dificil generat de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă.

Șefa diplomației române a reafirmat sprijinul consecvent și punctual al României, la cel mai înalt nivel, pentru continuarea parcursul european al Ucrainei, subliniind că extinderea spre est reprezintă o opțiune strategică a Uniunii Europene. A evidențiat necesitatea implementării sustenabile a reformelor asumate, în vederea avansării procesului de integrare europeană. De asemenea, a salutat operaționalizarea eficientă a Mecanismului pentru Ucraina, instrument care va oferi sprijin predictibil și sustenabil până în 2027, complementar negocierilor de aderare.

Susținerea pentru Ucraina, reconfirmată

În ceea ce privește rezultatele Summitului NATO de la Washington, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a subliniat importanța deciziilor adoptate de reconfirmare a susținerii ferme pentru parcursul euroatlantic ireversibil al Ucrainei. A evidențiat că misiunea de Asistență de Securitate și Instruire pentru Ucraina, numirea unui Reprezenat civil al NATO la Kiev, precum și angajamentul NATO de sprijin financiar au fost măsuri practice susținute activ de România.

Viceprim-ministrul Olha Stefanishyna a exprimat aprecierea autorităților ucrainene pentru sprijinul multidimensional și consistent al României pentru Ucraina, evidențiind rezultatele pozitive ale dialogului bilateral. Oficialul ucrainean a prezentat cele mai recente măsuri adoptate pe plan intern în vederea avansării agendei de reforme.

Rolul Uniunii Europene

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat miercuri, 24 iulie, alături de Viceprim-ministrul pentru integrare europeană a Republicii Moldova, Cristina Gherasimov și Viceprim-ministrul pentru integrarea europeană și euro-atlantică a Ucrainei, Olga Stefanishyna, la sesiunea tematică “The role of the EU integration in building a resilient Europe”, desfășurată în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române (RADR 2024).

În intervenția sa, ministrul Luminița Odobescu a evocat progresele remarcabile înregistrate de Republica Moldova și de Ucraina în ceea ce privește agenda europeană și a subliniat necesitatea ca autoritățile de la Chișinău și de la Kiev să continue, cu aceeași determinare și consecvență, eforturile de implementare a reformelor necesare pentru integrarea europeană. De asemenea, șefa diplomației române a evidențiat sprijinul activ și continuu al României, la nivel politic, diplomatic și practic pentru avansarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei și a asigurat că acesta se va manifesta cu aceeași fermitate și pe mai departe.

În cadrul dezbaterii în format trilateral, cei trei înalți demnitari au trecut în revistă stadiul cooperării trilaterale, evoluțiile de securitate din regiune și progresele înregistrate de Republica Moldova și Ucraina în procesul de integrare europeană. Referitor la acest ultim aspect, o atenție specială a fost acordată pașilor pe care cele două state trebuie să-i întreprindă în perioada imediat următoare în cadrul acestui proces și sprijinului concret de care ambele state au nevoie.

Agresiune hibridă rusă

Ministrul român al afacerilor externe a arătat că Federația Rusă continuă agresiunea împotriva Ucrainei și acțiunile hibride complexe împotriva Republicii Moldova. În acest context, șefa diplomației române a reiterat susținerea fermă și neclintită a României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și a Ucrainei în granițele acestora recunoscute internațional, precum și sprijinul deplin pentru Formula de Pace avansată de Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

În ceea ce privește proiectele derulate la nivel bilateral sau trilateral, ministrul Luminița Odobescu a subliniat că multe dintre acestea, precum cele de interconectare în domeniul energetic sau al transporturilor, sunt gândite și promovate inclusiv din perspectiva integrării Republicii Moldova și Ucrainei în Piața Unică europeană.

Viceprim-ministrul Cristina Gherasimov a exprimat aprecieri pentru cooperarea strânsă bilaterală în ceea ce privește procesul de integrare europeană al Republicii Moldova și a mulțumit pentru sprijinul constant oferit de România la nivel european. Totodată, a subliniat importanța dialogului bilateral, politic și la nivel de lucru pentru dinamizarea schimbului de experiență între România și Republica Moldova.

În aceeași notă, Viceprim-ministrul Olga Stefanishyna a reliefat importanța sprijinului multidimensional oferit de România Ucrainei, atât în planul integrării europene, cât și în plan securitar în contextul agresiunii Federației Ruse. De asemenea, înaltul oficial ucrainean a exprimat dorința continuării cooperării cu România și Republica Moldova atât pe linia proiectelor sectoriale, cât și pentru continuarea procesului de integrare europeană.

Sprijin românesc

“Pe mai departe, autoritățile din Republica Moldova și Ucraina trebuie să aplice în continuare, cu aceeași determinare și consecvență, reformele necesare pentru integrarea europeană” a declarat șefa diplomației de la București la această reuniune.

“Perioada care urmează după decizia deschiderii negocierilor de aderare va fi extrem de complexă pentru Republica Moldova și Ucraina. Procesul de aderare în sine pune o presiune suplimentară pe structurile administrative din cele două state.

Este nevoie, pe de o parte, de un angajament puternic, atât la Kiev, cât și la Chișinău, dar și la nivel european, iar pe de altă parte, de susținere politică și practică din partea statelor membre ale Uniunii Europene. Și, așa cum colegele mele o știu deja, în ceea ce ne privește, România rămâne – ca și până acum – angajată să ofere întregul său sprijin pentru procesul de integrare europeană al celor două state.

În al treilea rând, am arătat că multe dintre proiectele noastre de cooperare bilaterală sau trilaterală trebuie privite și din prisma integrării Republicii Moldova și Ucrainei , inclusiv în Piața Unică europeană.

Este, de pildă, cazul proiectelor de interconectare în domeniul energetic și în cel al transporturilor sau al cooperării pentru funcționarea Coridoarelor de Solidaritate, atât de importante acum – pentru susținerea economică a Ucrainei – dar și în viitor, în perspectiva procesului de reconstrucție a Ucrainei” a mai punctat aceasta.

“Închei prin a reafirma sprijinul nostru deplin, permanent și multidimensional atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Ucraina.

Întâlnirea de astăzi și discuțiile avute de doamnele Viceprim-ministru cu ambasadorii români ne-au ajutat să stabilim mai precis coordonatele pe care trebuie să se încadreze acest sprijin în viitor” a mai subliniat ministra Luminița Odobescu.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri