Romania, solutia armatei SUA la razboiul civil din Kirghizstan

, , , ,
 

Aviatia SUA foloseste aeroporturile romanesti

Aviatia SUA foloseste aeroporturile romanesti pentru a evita statul central-asiatic

Avioanele americane care transporta trupe din Afganistan folosesc ca punct de escala Aeroport Henri Coanda din Bucuresti, din cauza situatiei instabile din Kirgizstan, informeaza cotidianul The Guardian, citat de mass-media de la Bucuresti. Surse militare americane, consultate de catre mass-media britanica, au declarat ca oficialii SUA analizeaza posibilitatea folosirii bazelor aeriene bulgare de la Bezmer si Graf Ignatievo pentru suplimentarea zborurilor destinate aprovizionarii trupelor americane si NATO din Afghanistan.
Reamintim ca SUA foloseau in mod curent, pana la izbucnirea violentelor armate din fosta republica sovietica, o baza aeriana situata in apropiere de Biskek, capitala Kirgizstanului, pentru transferul trupelor spre Afganistan si rotatia acestora. Insa, potrivit The Guardian, citat de mass-media de la Bucuresti, Statele Unite sunt ingrijorate din ce in ce mai mult de situatia instabila din Kirgizstan, iar in contextul violentelor trupele sunt transferate printr-un punct de tranzit din Bucuresti.
Anterior, cotidianul american Washington Times relata ca baza americana din Kirgizstan este amenintata inca o data cu inchiderea, pe fondul influentei Rusiei asupra Guvernului interimar kirghiz. Kirgizstanul ameninta de anul trecut ca va inchide baza americana de la Manas (Biskek), dupa ce Moscova i-a oferit ajutoare si imprumuturi in valoare de peste doua miliarde de dolari. Totusi, autoritatile kirghize au convenit sa mentina baza, dupa ce au triplat suma perceputa administratiei americane pentru inchirierea bazei aeriene.
Reamintim ca sudul Kirgizstanului este cuprins de un adevarat razboi interetnic intre minoritatea uzbeca si populatia majoritara kirghiza, soldate, conform unui bilant provizoriu, cu sute de morti, mii de raniti si peste jumatate de milion de refugiati. Acestea sunt considerate cele mai grave violente dupa revoltele din aprilie, soldate cu rasturnarea regimului anterior de catre forte politice apropiate Federatiei Ruse.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *