Romania si UE, sceptice fata de viitorul european al Republicii Moldova in conditiile continuarii crizei politice de la Chisinau

, , , ,
 

Basescu Republica Moldova mj5

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat in cadrul unui interviu pentru Associated Press ca Republica Moldova nu trebuie sa se abata de la drumul  sau european.  „Suntem constienti de ceea ce se intsmpla la Chisinau si speram foarte mult ca se va gasi un compromis intre partidele politice ale aliantei de guvernare, deoarece in caz contrar Republica Moldova va avea foarte mult de pierdut”, a afirmat seful statului roman. Acesta a facut apel catre cetatenii moldoveni sa se apropie de Uniunea Europeana. Basescu a subliniat ca Republica Moldova trebuie sa semneze Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeana, calificsndu-l „unul dintre cei mai importanti pasi in procesul de apropiere fata de UE”. Declaratiile lui Basescu vin in parallel cu ale sefei diplomatiei europene, Catherine Ashton, si comisarul european Stefan Fule care au lansat o declaratie comuna in care arata ca Guvernul Filat 2 a fost demis intr-un moment important pentru relatiile UE-R. Moldova. „Am luat act de votul de neincredere acordat azi de Parlament R. Moldova pentru Guvern. Votul are loc in momentul cand Moldova inregistreaza un progres substantial in liberalizarea regimului de vize si negocierile ambitioase privind Acordul de Asociere UE-R. Moldova”, se arata in comunicat. Guvernul Republicii Moldova, condus de premierul Vladimir Filat, a fost demis marti. Pentru motiunea de cenzura initiata de Partidul Comunist au votat fractiunile PD, PCRM si deputatii neafiliati – grupul Dodon (4 deputati). In total, 54 de parlamentari s-au pronuntat pentru demiterea Executivului. In acest context, si agentia Reuters a opinat ca aceasta criza din Republica Moldova, pe care Uniunea Europeana, in pofida saraciei sale, o califica drept un far regional al progresului, ar putea pune in pericol semnarea acordului de asociere cu UE, la sfsrsitul anului current.

PPE trage semnale de alarma

De asemenea, presedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens considera ca viitorul european al Moldovei este in pericol. Dupa acordarea votului de neincredere Guvernului Filat, Martens a facut o declaratie in care isi exprima regretul pentru aceasta situatie. “Votul de neincredere din Parlamentul Republicii Moldova, care a dus la demiterea guvernului, a pus Moldova intr-o instabilitate politica si a compromis viitorul ei european. Este extrem de regretabil faptul ca unii membri ai Aliantei pentru Integrare Europeana au decis sa-si uneasca fortele cu Partidul Comunistilor pentru a provoca caderea guvernului, condus de Prim-ministrul Vlad Filat. Aceasta turnura nefericita de evenimente au pus in pericol finalizarea negocierilor cu Uniunea Europeana a Acordului de Asociere,” a declarat presedintele PPE.

1 răspunde
  1. Popescu Aurelian
    Popescu Aurelian says:

    Toti critica alianta cu Partidul Comunistilor. Din pacate nu mai stiu nimic despre politica din Republica Moldova. Nu cred ca se va intampla, dar daca totusi se va intampla, ca o surpriza, sa vedem ca acel hulit Partid al Comunistilor devine cel mai inflacarat sustinator al aderarii la UE ce comentarii se vor face? Ar trebui sa le spunem fratilor nostri moldoveni sa fie atenti si sa nu cedeze in fata UE si a „investitorilor” sai. Sa nu-si privatizeze pamantul, bancile, resursele, comunicatiile, transporturile, si alte domenii de interes national si strategic. De asemeni sa fie foarte atenti la tot ce imprumuta si de la cine imprumuta. Sa ia aminte la ce am facut noi incat acum suntem la cheremul strainilor. Oricand pot inchide pravaliile si ne baga artificial in cea mai mare criza posibila.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *