Romania si Ucraina ar putea organiza o sedinta comuna de guvern

, , ,
 

Aurescu Klimkin

Sefii diplomatiilor romane si ucrainene au discutat despre posibilitatea realizarii unei sedinte comune de guvern intre Bucuresti si Kiev. “Am propus sa facem o prima sedinta comuna guvernelor Ucrainei si Romaniei ca sa avem posibilitatea sa vorbim nu numai la nivel de ministri de externe, nu numai la nivel de presedinti, ci si la nivel de alte ministere si alti ministri care au competentele lor specifice. In acest mod, o sa identificam scopurile care ne revin, dar si metodele prin care le putem atinge”, a spus Klimkin, la Bucuresti, in cadrul unei conferinte de presa comune cu ministrul roman al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, organizata la sediul MAE. El a adaugat ca doreste ca relatiile romano-ucrainene sa fie cel putin la fel ca cele dintre Ucraina si Polonia.

“Este ambitia noastra comuna, ca ministri, si cred ca si ambitia conducerii ucrainene si romane, ca relatiile dintre statele noastre sa aiba un caracter strategic si sa fie cel putin cum sunt astazi relatiile dintre Romania si Polonia. Speram ca avem un astfel de potential si sper ca avem fermitatea ca sa ajungem la astfel de rezultate”, a afirmat Klimkin. La randul sau, Aurescu a aratat ca a discutat cu omologul sau ucrainean, la propunerea acestuia, despre organizarea de sedinte comune de guvern intre cele doua tari. “E o idee foarte buna pe care merita sa o punem in aplicare chiar din acest an”, a spus ministrul de Externe. Aurescu a caracterizat discutiile pe care le-a avut cu Pavlo Klimkin drept “foarte deschide, foarte constructive” si a reiterat “sprijinul ferm” pe care Romania il acorda Ucrainei in aceasta perioada.

Speranta in respectarea armistitiului

Tototdata, presedintele Klaus Iohannis l-a primit marti, la Palatul Cotroceni, pe Ministrul de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, aflat in vizita oficiala la Bucuresti, seful statului exprimandu-si speranta ca intrarea in vigoare a armistitiului, pe 15 februarie, va fi respectata de cei implicati in conflict. Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, discutia prilejuita de intrevederea dintre presedintele Iohannis si ministrul de externe al Ucrainei a vizat in mod deosebit perspectiva dezvoltarii relatiilor bilaterale si evolutia situatiei din Ucraina dupa semnarea noului acord de la Minsk din 12 februarie, referitor la incetarea focului in estul tarii. Astfel, presedintele Klaus Iohannis si-a exprimat speranta ca intrarea in vigoare, la 15 februarie, a unui armistitiu neconditionat si cuprinzator, va fi respectata de toti cei implicati si va conduce la o stabilizare a situatiei in regiune. De asemenea, presedintele Romaniei a reafirmat sustinerea fata de asigurarea integritatii teritoriale, suveranitatii si independentei Ucrainei si a transmis sprijinul ferm al Romaniei pentru continuarea parcursului european si democratic al Ucrainei.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qn2mhdJh1c4[/youtube]

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *