Romania si SUA, preocupate de geopolitica Marii Negre

de | apr. 4, 2011 | România, Știri, Uncategorized @ro | 1 comentariu

Seful Serviciului Roman de Informatii (SRI), George Maior, a declarat, luni, in deschiderea unui seminar pe tema Marii Negre, ca in prezent cooperarea regionala nu este doar cheia pentru cunoasterea si eficienta strategica, dar si un semn al civilizatiei postmoderne

BlackSea_relief_thumb

Seful Serviciului Roman de Informatii (SRI), George Maior, a declarat, luni, in deschiderea unui seminar pe tema Marii Negre, ca in prezent cooperarea regionala nu este doar cheia pentru cunoasterea si eficienta strategica, dar si un semn al civilizatiei postmoderne. “Cred ca avem un potential imens, dar insuficient exploatat. Tendinta de cooperare este vizibila si promitatoare, dar inca neconsolidata pe deplin. Motivul pentru absenta unui succes sustenabil se regaseste in detaliile acestor proiecte de cooperare. Guvernele isi coreleaza politicile nationale intr-o abordare comuna, regionala, dar se bazeaza pe furnizori de cunoastere separati. (…) in mediul actual de securitate, extinderea cooperarii regionale in toate etapele care contribuie la decizia si actiunea strategica este solutia pentru a iesi din paradigma unilateralismului. Mai mult, cooperarea regionala nu este doar cheia pentru cunoasterea si eficienta strategica, ci este si un semn al civilizatiei postmoderne”, a declarat Maior, in deschiderea seminarului regional “O abordare sinergetica a cunoasterii strategice in Regiunea Extinsa a Marii Negre”, organizata de Serviciul Roman de Informatii si Universitatea Harvard.

SRI, trece barierele conventionale

Directorul SRI a precizat ca organizarea acestui seminar de catre Serviciul Roman de Informatii este “un eveniment inedit” care duce SRI dincolo de atributele traditionale. “Ne dedicam intr-un mod deschis si constient interconectarii cu statele din regiune si nu doar in spiritul transparentei, de altfel o cerinta esentiala pentru orice incercare de a castiga incredere, a obtine predictabilitate si a reduce incertitudinea. Cred sincer ca binecunoscutul pasaj – «poate ca am calatorit pana acum in corabii diferite, dar acum suntem toti in aceeasi barca» – se aplica starii in care se afla cooperarea regionala. Acest seminar este un demers concret in cadrul eforturilor de impartasire a cunoasterii in regiune”, a spus Maior. Acesta a subliniat ca “provocarile viitoare pot fi intampinate numai impreuna”. “stim ca putem conta pe aliatii si prietenii nostri din UE si NATO, dar este exclusiv obligatia noastra sa trecem peste divergente si sa conferim substanta conceptului de «regional ownership»”, a mai comentat Maior. El a adaugat ca trebuie lansata cooperarea in acest domeniu pentru a asigura o mai buna stabilitate in regiunea extinsa a Marii Negre.

SUA, interesata de Marea Neagra

Directorul Programului privind Securitatea Marii Negre al Universitatii Harvard, Sergei Konoplyov, a spus, la randul sau, ca evenimentul face parte dintr-o gama mai larga de seminarii pregatite la Universitatea Harvard. El a precizat ca unul dintre motivele pentru care a ales colaborarea cu SRI este experienta in organizarea de evenimente. Evenimentul a continuat, luni, cu un modul desfasurat in prezenta ministrului de Externe, Teodor Baconschi, si a directorului SIE, Mihai Razvan Ungureanu iar delegatia de la Harvard urmeaza a fi primita si la Cotroceni si in Parlament.

Share our work

1 Comentariu

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *