România și SUA, pe ultima sută de metri cu aprovizarea cu sistem de rachete americane Patriot

, , , ,
 

România intră în grupul țărilor cu cea modernă tehnică de luptă, odată cu achiziționarea sistemelor de rachete Patriot, a declarat, joi, la Bruxelles, în marja unor întrevederi programate acolo cu miniștri ai Apărării din UE și NATO, ministrul român al Apărării, Mihai Fifor. Ieri (miercuri -n.r.) , în ședința de guvern a fost aprobat proiectul de lege privind achiziționarea primul sistem Patriot. Este, dacă vreți, un moment istoric pentru România. În momentul de față, România intră într-un club select al marilor jucători în domeniul Apărării (…)

Nu e totul să ai bani, pentru că nu trebuie să ne imaginăm că dacă ai bani ai și acces la tehnica de luptă de ultima generație. Faptul că această tranzacție de la guvern la guvern, arată faptul că România și-a asigurat prezența ca partener strategic pentru SUA, că suntem un partener stabil și extrem de credibil, astfel încât guvernul american a decis să facă această tranzacție cu guvernul român.

Suntem în faza în care achiziționăm primul sistem Patriot. Vor mai urma alte șase sistem, cu totul România achiziționează șapte sisteme de rachete Patriot. Primul sistem va fi complet operațional la jumătatea lui 2019 , iar anul acesta facem plata pentru acest sistem, aceasta este procedura în cazul de achiziții „guvern la guvern”, a declarat Fifor.

Guvernul Romaniei a aprobat, în sedința de miercuri, proiectul de lege pentru realizarea „Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol” aferenta programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” pentru dotarea Armatei, proiect care va fi transmis spre aprobare Parlamentului României.

Acesta a mai precizat și că proiectul privind achiționarea de transportoare 8X8 se află în faza de avizare ministerială, care va fi o cooperare între uzinele General Dynamic și Uzina Mecanică București, prin Romarm și Ministerul Economiei. „Practic, de anul viitor, Armata Română se va dota cu primele 36 de transportoare blindate Piranha 5, parte mai amplă dintr-o comandtă de 227 de astfel de transportoare”. Primul set de sisteme Patriot ar trebui să ajungă în România până la finalul lui 2017.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.