Romania si SUA fac public textul acordului pentru scutul antiracheta

de | sept. 23, 2011 | Alte regiuni, Info Militar, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Autoritatile romane, in colaborare cu omologii americani, au decis vineri ca textul acordului privind amplasarea elementelor scutului antiracheta american pe teritoriul tarii noastre in baza de la Deveselu, in judetul Olt, sa fie facut public pentru ca acest proiect militar sa fie unul cat mai transparent. Costurile pentru amenajarea facilitatii de la Deveselu se vor […]

acord_romania_sua_scut_antiracheta_ 764

Autoritatile romane, in colaborare cu omologii americani, au decis vineri ca textul acordului privind amplasarea elementelor scutului antiracheta american pe teritoriul tarii noastre in baza de la Deveselu, in judetul Olt, sa fie facut public pentru ca acest proiect militar sa fie unul cat mai transparent. Costurile pentru amenajarea facilitatii de la Deveselu se vor ridica la aproximativ 400 de milioane de dolari, a precizat, vineri, secretarul de stat Bogdan Aurescu, mentionand ca in jur de 40 de milioane de dolari, reprezentand costuri anuale. Toate acestea vor fi suportate de partea americana.De asemenea, un interceptor va costa circa 10 milioane de dolari, suma suportata de asemenea de partea americana. La Deveselu vor fi, potrivit lui Aurescu, trei silozuri a cate opt interceptoare fiecare. „Daca facem un raport costuri-beneficii, fara indoiala ca aceste costuri pe care si Romania le suporta sunt extrem de bine rasplatite prin gradul de securitate”, a concluzionat secretarul de stat. El s-a referit la faptul ca Romania va suporta plata taxelor locale pentru proprietatea asupra terenului sau alte proprietati imobiliare de la Deveselu. „SUA sunt responsabile pentru costul interceptorilor, transportului, construirii, intretinerii elementelor din facilitate, pentru serviciile solicitate – primite si furnizate. Romania este, la randul sau, responsabila pentru acele elemente de infrastructura – cladiri, servicii – pe care le foloseste exclusiv sau in mod principal in cadrul bazei”, a declarat Aurescu in prezentarea continutului Acordului privind scutul, citat de Mediafax.

Document cuprinde un Preambul si 14 articole din care vom unele dintre cele mai importante prevederi:

-Comandantul roman al bazei de la Deveselu, unde vor fi amplasate elemente ale scutului american antiracheta, si reprezentantul de rang inalt al Statelor Unite se pot consulta cu privire la problematica locala cu autoritatile locale din zona in care este localizata baza. Amplasarea sistemului si desfasurarea fortelor SUA in baza vor conduce la interactiunea cu autoritatile locale si populatia din zona, aceasta prevedere stabilind principiul consultarii cu autoritatile locale in probleme legate de operationalizarea sau functionarea sistemului ce pot avea impact asupra comunitatii locale. Este o prevedere a Acordului ce pune in evidenta respectul datorat autoritatilor si comunitatii locale din zona bazei de la Deveselu, ale caror interese trebuie respectate si luate in considerare pentru buna functionare a cooperarii bilaterale in domeniul apararii antiracheta.

-Statele Unite vor raporta in scris Romaniei descrierea elementelor sistemului american de aparare antiracheta, inclusiv a interceptorilor, in momentul desfasurarii initiale la baza de la Deveselu si ulterior la fiecare sase luni, precum si in cazul unor modificari. Facilitatea de la Deveselu include componente ale Sistemului de Aparare impotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite in Romania cum ar fi, dar fara a se limita la: un sistem de lansare, un sistem de comanda si control, un sistem radar (sistemul radar instalat la Deveselu este destinat dirijarii interceptorilor spre tinta, sistemele radar pentru descoperirea rachetelor balistice ostile urmand a fi amplasate in alte state – n.r.), un sistem de comunicatii, infrastructura de utilitati, infrastructura de securitate, infrastructura de depozitare si distribuire a combustibilului, echipament si infrastructura aferente misiunii si sprijinirii misiunii.

-Fortele Statelor Unite vor acorda, in masura posibilului, contractorilor cetateni romani si persoane juridice inregistrate in Romania un tratament „nu mai putin favorabil” ca acela acordat contractorilor care nu sunt cetateni romani si persoane juridice inregistrate in Romania. Textul acordului incheiat intre Romania si Statele Unite prevede ca fortele americane vor utiliza, in masura posibilului, persoane fizice si juridice locale ca furnizori de bunuri si servicii pentru realizarea unor contracte, in masura in care ofertele unor astfel de furnizori sunt competitive si sunt cele mai avantajoase.

-Romania si Statele Unite vor infiinta o pozitie de ofiter roman de legatura in cadrul Comandamentului European al SUA pentru a asigura un parteneriat strategic strans si continuu in mai multe domenii, inclusiv al apararii impotriva rachetelor balistice. Textul acordului incheiat intre Romania si SUA privind scutul antiracheta prevede ca detaliile specifice vor fi discutate in cadrul Comitetului Mixt si vor fi reglementate intr-un aranjament de implementare separat.

-Statele Unite vor facilita formarea si instruirea membrilor fortelor armate romane in comanda si controlul si in operarea sistemelor de aparare impotriva rachetelor balistice, inclusiv privind interceptorii, potrivit acordului incheiat cu Romania. Documentul mentioneaza ca formarea si instruirea are loc cu scopul de a dobandi cunostinte de fond in dezvoltarea aranjamentelor de comanda si control preplanificate pentru operatiuni de aparare impotriva rachetelor balistice si functionalitatile complete ale sistemelor de aparare impotriva rachetelor balistice.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *