Romania si Siria vor semna in noiembrie o serie de acorduri bilaterale importante

, , ,
 

Bacosnchi Bashar al-Assad Karadeniz Press

Romania si Siria vor semna o serie de acorduri cu ocazia vizitei la Bucuresti, programata in noiembrie, a presedintelui sirian Bashar al-Assad, anunta presa siriana, preluata de KARADENIZ-PRESS. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Bucuresti a sedul diplomatiei romane ,Teodor Baconschi, a avut o serie de intrevederi cu presedintele Republicii Arabe Siriene Bashar Al-Assad si cu ministrul afacerilor externe, Walid Al-Mouallem. “Baconschi a exprimat aprecierea Romaniei pentru rolul Siriei in regiune si determinarea de a dezvolta relatiile cu Siria, mai ales ca urmare a vizitei pe care presedintele roman Traian Basescu a facut-o in Siria in 2008 si a apropiatei vizite pe care presedintele al-Assad o va face in Romania in luna noiembrie”, conform agentiei siriana de presa SANA. Presedintele Traian Basescu a fost in vizita oficiala in Siri in urma cu doi ani, cand a discutat cu omologul sau sirian, Bashar al-Assad, despre o serie de subiecte, inclusiv Iran, Nabucco, terorism sau chiar Omar Hayssam. in legatura cu acest din urma subiect, s-a mentionat perspectiva incheierii unui acord juridic bilateral care ar permite extradarea omului de afaceri sirian, condamnat in Romania in cazul rapirii jurnalistilor romani in Irak.
Ministrul Teodor Baconschi, spune MAE, a subliniat in cursul intrevederilor avute miercuri la Damasc importanta finalizarii a doua proiecte economice majore, si anume legatura maritima Constanta – Latakia si exportul de energie electrica din Romania, printr-un cablu submarin prin Marea Neagra, catre Siria, via Turcia. De asemenea, s-a a fost exprimata dorinta partii romane pentru facilitarea accesului pe piata siriana a producatorilor agricoli din Romania, in special prin reluarea exporturilor de ovine.

55 de ani de relatii diplomatice

La finalul vizitei, ministrul roman al afacerilor externe a participat la o intalnire festiva, prilejuita de sarbatorirea a 55 de ani de la stabilirea de relatii diplomatice bilaterale, printre invitati numarandu-se inalti oficiali sirieni, absolventi ai unor institutii de invatamant superior din Romania, membri ai comunitatii romanesti din Siria si personalitati ale culturii si mediului academic, reprezentanti ai mass-media si oameni de afaceri.
Œn Romania au studiat, in ultimele patru decenii – cursuri universitare, de specializare si doctorat – peste 20.000 de cetateni sirieni. in cadrul Programului interguvernamental de aplicare a Acordului de colaborare culturala, o serie de studenti romani au beneficiat de burse de studii pentru invatarea limbii arabe, la Institutul de Limba Araba pentru Straini din Damasc. in ultimii ani, interesul studentilor romani pentru efectuarea studiilor in Siria a fost redus, precizeaza site-ul MAE. Comunitatea romana din Siria numara circa 4.500 de oameni si este formata in majoritate din femei casatorite cu cetateni sirieni si copiii acestora

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *