România și Republica Moldova vor relua cooperarea în domeniul militar

, , ,
 

Parlamentul de la Chișinău a revocat, vineri, un Protocol de amendare a Acordului dintre Guvernele României și Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul militar. Documentul votat anterior de Parlament a fost respins de președintele Igor Dodon. Protocolul semnat la 1 decembrie 2016 la București prevede câteva modificări tehnice ale Acordului interguvernamental din domeniul militar, inclusiv o prevedere expresă conform căreia în cazul exercițiilor militare comune țara gazdă va asigura, în mod gratuit, hrana personalului părții aflate în vizită.

Igor Dodon a refuzat să promulge proiectul, motivând că Acordul privind cooperarea în domeniul militar este anticonstituțional deoarece ar încalcă statutul de neutralitate a Republicii Moldova. De altfel, Dodon a respins deja în câteva cazuri participarea militarilor moldoveni la exerciții militare multinaționale în România. Poziția sa a fost susținută și de deputatul socialist Ghenadi Mitriuc, vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică. Totuși, în opinia președintelui Comisiei, Roman Boțan, de fapt Rusia este țara care încalcă statutul de neutralitate a Republicii Moldova.

Republica Moldova și România au încheiat Acordul privind cooperarea în domeniul militar la 20 aprilie 2012. Acesta prevede inclusiv posibilitatea organizării unor exerciții militare comune între cele două armate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *