Romania si Republica Moldova, tinte electorale in Ucraina

de | ian. 13, 2010 | R. Moldova, România, Știri, Ucraina, Uncategorized @ro | 1 comentariu

Un candidat la presedintia Ucrainei, primarul nationalist al orasului Ujgorod, Serghei Ratusneak a declarat ca un alt candidat pentru cea mai inalta functie in Ucraina, Serghei Tighipko, care s-a nascut in localitatea moldoveneasca Draganesti, lucreaza in interesul Romaniei si Republica Moldova,

Serghei Tigipko, campionul declaratiilor romanofobe

Serghei Tigipko, campionul declaratiilor romanofobe

Unul din numerosii candidati  la presedintia Ucrainei, primarul nationalist al orasului Ujgorod, Serghei Ratusneak a declarat ca un alt candidat pentru cea mai inalta functie in Ucraina, Serghei Tighipko, care s-a nascut in localitatea moldoveneasca Draganesti, lucreaza in interesul Romaniei si al Republicii Moldova, relateaza mass-media locala. „Ingrozitor, tanara elita politica unei tari slave precum Ucraina sa fie reprezentata de doi avortoni. Unul reprezinta o natiune care uraste pe toti (se refera la Arsenii Iateniuk n.r.), iar altul – reprezentantul celei mai tampite natiuni. Daca nu stiati, Tighipko s-a nascut in Republica Moldova”, a spus Ratusneak. Primarul din Ujgorod, recunoscut pentru politicile de extrema dreapta promovate, a mai declarat ca staff-ul electoral a lui Serghei Tighipko este alcatuit din etnici moldoveni. „Uitati-va la staff-ul lui Tighipko, unde sunt doar moldoveni. Am fost informat despre aceasta. Toti stiu ca el a promis Republicii Moldova o parte din regiunea Odesa, iar Romaniei un lot din selful (continuare a uscatului in apele marii n.r.) Marii Negre. El s-a nascut in satul Draganesti din Moldova. Sa spuna ca este moldovean si vrea sa conduca Ucraina. Sa spuna asta in limba moldoveneasca”, a mai adaugat Ratusneak. „Evreii si moldovenii nu vor duce Ucraina spre bine”, a conchis acesta.

Precedent prezidential

Reamintim ca in primavara anului 2009, presedintele Ucrainei Victor Iuscenko l-a numit pe un angajat al serviciului tehnic, in mod peorativ – „moldovean”, provocand ample proteste din partea liderilor comunitatii romanesti din Ucraina. Totul s-a intamplat in momentul in care o schema proiectata pe un ecran nu a fost cadrata bine. Iuscenko a ordonat sa fie remediata defectiunea, iar un angajat al serviciului tehnic nu a reglat proiectorul de imagini, ci a urnit un pic ecranul. „Sunteti ca moldovenii…”, a spus atunci Iuscenko despre acel angajat. Ulterior, Iuscenko a recunoscut ca a facut o gluma neinspirata, fara insa a cere scuze oficiale numeroasei comunitati romanesti (moldovenesti) din Ucraina.

Surpriza Tighipko

Un alt candidat care si-a cladit campania electorala pentru alegerile prezidentiale pe in puternic mesaj anti-romanesc este fostul sef al Bancii Nationale a Republicii Ucraina, Serghei Tighipko, considerat de cotidianul german Süddeutsche Zeitung , surpriza acestui scrutin. Reamintim ca Serghei Tighipko l-a acuzat pe Ianukovici de “comert” cu integritatea teritoriala a tarii. Serviciul de presa al lui Tighipko subliniaza ca “Ianukovici nu poate sa nu stie ca organizatiile romanilor ucraineni si autoritatile Romaniei aflate in spatele lor considera Bucovina de Nord si sudul Basarabiei – teritorii anexate ilegal de la Romania”. “Aceste forte nu doar blocheaza integrarea minoritatii romane in societatea ucraineana, dar si induc etnicilor romani ideea ca loialitatea fata de Ucraina nu este obligatorie si subliniaza necesitatea sustinerii ‘patriei istorice’”. Intr-un comunicat emis de staff-ul lui Tighipko, se mentioneaza necesitatea descentralizarii administrative in Ucraina, dar nu pe calea crearii de autonomii cultural-nationale, ci recurgand la modelul UE de subsidiaritate – autoritatile centrale trebuie sa se ocupe de problemele ce depasesc atributiile administratiilor locale. “Raspandirea influentei romane in Republica Moldova si in regiunile ucrainene de frontiera a devenit o prioritate a politicii Bucurestiului”, a mai subliniat periodic Tighipko, adaugand ca Ucraina ar trebui sa reactioneze la tentativele de revizuire a rezultatelor celui de-al Doilea Razboi Mondial si de “glorificare a agresorilor de catre partea romana”. De asemenea, in luna octombrie 2009, Tighipko spunea ca Ucraina “trebuie sa-si apere canalul Bastroe de atacurile Bucurestiului, iar, pentru definitivarea constructiei acestui canal, investitiile bugetare sunt insuficiente”. “Romania a facut si va face tot posibilul pentru a nu permite Ucrainei sa-si construiasca o cale a ei de navigatie pe Dunare. Bucurestiul este interesat sa-si mentina monopolul in privinta navigatiei pe Dunare, ceea ce ii aduce sute de milioane de dolari pe an”, a subliniat Serghei Tighipko, citat de Agerpres. Discursul anti-romanesc al lui Tighipko a fost evidentiat si de Deutsche Welle, care face referire la un interviu acordat publicatiei Gazeta po-kiewski, unde politicianul a avertizat asupra “pericolului” pe care il reprezinta Romania pentru Ucraina, mai ales in ce priveste “pretentiile de autonomie” pe criterii etnice a regiunii Cernauti.”Romania isi foloseste statutul de mebru UE si NATO pentru a exercita presiuni economice asupra Ucrainei pana la atingerea obiectivului – autonomia regiunii Cernauti”, sustine Tighipko. In opinia candidatului, Romania induce romanilor din Bucovina o puternica politica anti-ucraineana si anti-statala.

Romania, tinta preferata

Ucraina nu trebuie sa stea si sa priveasca nepasatoare cum se realizeaza proiectul “Romania Mare”, in care ideologii de la Bucuresti vad si o parte din teritoriile Ucrainei de astazi, a declarat marti, la Kiev, fostul ministru de finante Serghei Tighipko, candidat in alegerile prezidentiale ucrainene programate sa se desfasoare la 17 ianuarie 2010, plasat pe locul trei in sondaje, relateaza agentia de presa rusa Regnum. “In ultimele luni, UE demonstreaza disponibilitatea de a institui o anumita forma de tutela straina asupra scoaterii Republicii Moldova din criza economica si sociala. Bruxellesul aloca bani si incearca sa ghideze actiunile autoritatilor moldovene. Kievul ar trebui sa sprijine acesti pasi ai UE si, in acelasi timp, sa-si aprofundeze relatiile de cooperare cu tarile care nu aproba proiectul “Romania Mare” – Ungaria, Bulgaria, Serbia si Rusia. In cele din urma, este nevoie ca Ucraina sa stabileasca relatii bune cu acea parte a elitei transnistrene loiala ei si sa dea de inteles Chisinaului ca subordonarea sa fata de Romania va bloca definitiv procesul rezolvarii diferendului transnistrean” – si-a explicat Tighipko propria viziune de stopare a proiectului “Romania Mare”, potrivit agentiei de presa citate.
Discursul anti-romanesc al lui Tighipko a fost evidentiat si de Deutsche Welle, care face referire la un interviu acordat publicatiei Gazeta po-kiewski, si citat de portalul Ukraine-Nachrichten.de, unde politicianul a avertizat asupra “pericolului” pe care il reprezinta Romania pentru Ucraina, mai ales in ce priveste “pretentiile de autonomie” pe criterii etnice a regiunii Cernauti.”Romania isi foloseste statutul de mebru UE si NATO pentru a exercita presiuni economice asupra Ucrainei pana la atingerea obiectivului – autonomia regiunii Cernauti”, sustine Tighipko. In opinia candidatului, Romania induce romanilor din Bucovina o puternica politica anti-ucraineana si anti-statala.

Masuri dure

Liderul miscarii nationaliste Svoboda din Ucraina, Oleg Tiahnibok, candidat in alegerile prezidentiale din Ucraina, a cerut si el luarea unor “masuri dure” impotriva “provocarilor romanesti la adresa Ucrainei”. “Profitand de slabiciunea si pasivitatea guvernului ucrainean, Romania pretinde Basarabia si Transnistria – teritoriu pe care la vremea respectiva Hitler i l-a daruit aliatului sau roman Antonescu. Este vorba de teritorii care fac parte astazi din regiunile Odesa, Cernauti, Nikolaev si Vinnita ale statului ucrainean”, a declarat liderul miscarii Svoboda, citat de serviciul de presa al propriului partid. “Daca in Ucraina ar fi existat autoritati puternice, Romania nici nu ar fi indraznit sa aiba vreo pretentie la Ucraina, iar Curtea Internationala de Justitie de la Haga nu ar fi aprobat o decizie prin care statul ucrainean a pierdut o parte din teritoriul sau. Slabiciunile Ucrainei le-au permis romanilor sa rezolve destul de usor in favoarea lor probleme importante pentru ucraineni”, mai sustine Tiagnibok. “Bucurestiul nu este de oprit nici in fata diversiunilor economice impotriva Ucrainei, in special in Delta Dunarii. Incearca sa creeze un nou punct de conflict – Insula Serpilor”, sustine acesta, adaugand ca, potrivit expertilor, in segmentul de platou continental pierdut de Ucraina in favoarea Romaniei se afla numai rezerve prospectate de gaze naturale de 70 de miliarde de metri cubi si de petrol de 12 milioane de tone.
“Fara indoiala, Ucraina nu ar trebui sa accepte aceasta decizie a Curtii Internationale. Trebuie facut apel la comunitatea internationala, pentru a initia cat mai curand posibil revizuirea deciziei discriminatorii a instantei de la Haga fata de Ucraina”, declara politicianul ucrainean. Totodata, in opinia sa, “Bucovina ar putea deveni urmatorul punct fierbine pe harta Europei”. “Motivul – guvernul Romaniei care incalca in mod deliberat legislatia internationala oferind pasapoarte romanesti locuitorilor din regiunea Cernauti a Ucrainei. Conform datelor serviciilor secrete, circa 80.000 de ucraineni detin astazi ilegal cetatenia statului vecin”, a acuzat Tiahnibok, spunand ca, “in paralel, Bucurestiul solicita extinderea scolilor cu predare in limba romana in Ucraina si chiar dicteaza interpretarea proprie a unor evenimente istorice”. “Asemenea imixtiuni in afacerile interne ale Ucrainei sunt fara precedent pentru un stat membru al NATO si Uniunii Europene”, pretinde liderul miscarii Svoboda, apreciind ca “raspunsul la aceste instigari trebuie sa fie unul dur”, mai relateaza LigaBiznesInform, citata de mass-media de la Bucuresti.

Axa slava

Ultranationalistul ucrainean Oleg Tiahnibok nu este la prima iesire publica impotriva Romaniei. Anterior acesta declara ca Ucraina ar trebui sa coopereze activ cu aliatul sau natural Bulgaria pentru a contracara ambitiile Turciei fata de Crimeea si aspiratiile Romaniei fata de o parte a teritoriului ucrainean. “In Balcani, ar trebui sa acordam atentie Bulgariei si sa cooperam activ cu aceasta, Bulgaria putand deveni un factor restrictiv pentru Turcia, care isi indreapta privirile spre Crimeea noastra, si Romania, care, ca membru NATO, isi afiseaza deschis aspiratiile catre o parte a teritoriului ucrainean”, declara Tiahnibok, liderul Svoboda si deputat in consiliu local al regiunii Lvov, zona recunoscuta ca fief al ultranationalistilor ucraineni.
Potrivit acestuia, in Europa se formeaza in prezent doua axe verticale: Paris-Berlin-Moscova si, respectiv, Madrid-Roma-Belgrad-Moscova, iar Ucraina se afla intre acestea ca “intre ciocan si nicovala”. Aliatii naturali ai Ucrainei fiind tarile scandinave, Polonia, Belarus si Bulgaria, celor doua “axe orizontale” Kievul ar trebui sa le opuna o “axa verticala – o uniune de la Marea Baltica la Marea Neagra, in care si-ar avea locul si Bulgaria”, crede Tiahnibok. Dupa crearea unei asemenea uniuni, Kievul ar trebui sa isi directioneze politica externa spre regiunea Marii Caspice, de mare importanta strategica pentru accesul la resursele energetice, mai afirma nationalistul ucrainean.

Pericolul Basescu

“Toti candidatii la functia de presedinte al Romaniei folosesc activ tema Romaniei Mari”, a declarat pentru agentia de presa ucraineana Rosbalt deputatul Radei Supreme, Taras Chernovil, membru al comisiei parlamentare pentru afaceri internationale, citat de mass-media locala. “Basescu a semnat decretul corespunzator. Chiar linistitul, de regula, si rationalul ministru de Exerne al Romaniei si care pretindea, la randul lui, la functia suprema, a devenit nationalist si face speculatii de factura national-populista”, crede deputatul ucrainean. “Nu este nici un secret ca romanii impart de mult pasapoarte in Ucraina de vest. Din pacate, MAE ucrainean nu a reactionat deloc la acest gen de actiuni si, evident, trebuie aduse modificari la nivel legislativ care sa prevada introducerea responsabilitatii penale pentru dubla cetatenie, care este interzisa constitutional”, a concluzionat fostul colaborator al lui Viktor Ianukovici. In opinia lui, acest lucru demonstreaza ca Romania este o tara imatura, iar NATO si UE s-au grabit primind-o in randurile lor. „Nu Ucraina, ci Romania creaza o noua zona de conflict cu vecinii, iar NATO trebuie sa reactioneze la asemenea initiative”, mai adauga membrul Radei Supreme de la Kiev.

Retorica imperialista

Ucraina ar putea profita de criza politica de la Chisinau si lipsa unui ajutor concret din  partea Rusiei pentru republica separatista Transnistria pentru a-si spori influenta in acest teritoriul, in mare parte datorita numarului mare de circa 100.000 de etnici ucraineni care traiesc aici, este de parere cotidianul kievian, “Novaia” (Noua – n.red.). “Mai intai de toate, prin blocarea malului stang al Nistrului se pot intrerupe definitiv legaturile economice ale Transnistriei cu Moscova, mai ales ca aceasta a taiat constant in ultimii ani subventiile pentru Tiraspol. In acelasi timp, transnistrenii sunt din ce in ce mai dezamagiti de ajutorul Rusiei. Potrivit generalului Vladimir Antiufeev, ministrul Securitati de stat din Transnistria, la Moscova sunt in crestere fortele care doresc revenirea Transnistriei in componenta Republicii Moldova. In consecinta, Transnistria abandonata isi pune speranta acum in ajutorul Kievului”, opineaza “Novaia”. Publicatia aduce ca argument cei 80.000 si 100.000 de etnici ucraineni care locuiesc pe teritoriul de dincolo de Nistru. Ziarul mai scrie ca in timpul ultimului referendum un aspect care a ramas ocultat de toata lumea, inclusiv de Kremlin, este acela ca presedintele transnistrean Igor Smirnov promisese ca la viitorul referendum sa ridice problema aderarii Transnistriei la Ucraina. “Novaia” sustine ca presedintele Viktor Iuscenko urma sa efectueze o vizita la Tiraspol inainte de Anul Nou, pentru a participa la deschiderea unei scoli cu predare in limba ucraineana, insa a fost nevoit sa-si amane vizita din cauza protestelor Chisinaului.

Apropiere prin dialog

Ziaristii de la “Novaia” sunt de parere ca autoritatile de la Kiev si Tiraspol ar trebui sa demareze un dialog consistent in conditiile in care, sustin ei, Republica Moldova se confrunta cu o grava criza de putere. “La Chisinau, in acest moment nu exista nici macar presedinte, ci doar un presedinte interimar in persoana presedintelui parlamentului Mihai Ghimpu. Si spre deosebire de Ucraina, conform previziunilor, in Moldova nu va fi presedinte inca un an. Mai mult, Moldova este pe punctul de a fi absorbita de Romania”, sustin ziaristii ucrainenii, care oferta ca alternativa la aceasta problema intrarea republicii separatiste Transnistria in componenta Ucrainei. Pe de alta parte, politologul ucrainean Taras Berezovet considera ca, indiferent cine va castiga alegerile din Ucraina, fie Viktor Ianukovici, fie Iulia Timosenko, Kievul nu va mai participa la regimul de embargou economic impus de Republica Moldova Transnistriei si va permite Tiraspolului sa-si exporte liber marfurile prin teritoriul ucrainean, transmite agentia Rosbalt, citat de mass-media romaneasca. “Nu este un secret ca noua conducere a Republicii Moldova incearca in orice fel sa incorporeze republica in componenta Romaniei. In starea actuala, Republica Moldova nu este atractiva pentru nimeni si poate deveni parte a UE doar via Romania.

Obsesia Romaniei Mari

Autoritatile moldovene fac un joc periculos incercand sa redenumeasca limba moldoveneasca drept limba romana. Acelasi joc se face si in privinta dublei cetatenii”, apreciaza Berezovet. “Pentru Ucraina si alti vecini ai Moldovei proiectul Romania Mare este in principiu inacceptabil. Presedintele Viktor Iuscenko a tolerat la drept vorbind acest proiect, cu toate ca el reprezinta o amenintare enorma la adresa intereselor noastre”, pretinde Taras Berezovat, subliniind ca niciunul din candidatii favoriti la presedintia Ucrainei nu va face greseala actualului lider ucrainean. “Iulia Timosenko are motivele sale. Ea este posedata de planul unei Ucraine Mari in componenta Uniunii Europene. Viktor Ianukovici, in shimb, este inclinat sa sprijine Rusia. Aceasta din urma dispune de un potential diplomatic urias pentru a stopa pierderea independentei Republicii Moldova”, sustine expertul citat. Dupa cum transmite Rosbalt, la 28 decembrie, presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, si presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, urmau sa amplaseze intr-un cadru festiv o borna cu insemnele de frontiera pe tronsonul transnistrean al frontierei comune intre cele doua tari, pentru a da start procesului de demarcatie a granitei comune. Pana la urma evenimentul nu a mai avut loc, Chisinaul contramandand actiunea, conform aceleiasi agentii de presa.

Angajamente electorale

Candidatul considerat a avea cele mai mari sanse la alegerile prezidentiale din Ucraina, Viktor Ianukovici, fost premierul al Ucrainei si presedinte al Partidului Regiunilor (n.r.-rusofon), a incheiat cu principala organizatie care reprezinta interesele romanilor din Ucraina un acord in care isi ia angajamentul sa obtina statutul de limba oficiala pentru limba romana la nivel regional, in schimbul sustinerii sale la alegeri de catre minoritatea romana, relateaza saptamanalul “2000″, citat de mass-media de la Bucuresti.
In conformitate cu “acordul de parteneriat”, organizatia romanilor ucraineni s-a angajat sa “participe activ la campania pentru candidatul Ianukovici in timpul campaniei electorale”. “Desigur, doar campania in sprijinul lui Ianukovici nu poate explica sustinerea limbii romane – trebuia sa se gaseasca o acoperire mai serioasa. Bunaoara, asigurarea functionarii limbilor minoritatilor nationale in Ucraina sau a reformei administrativ-teritoriale a Ucrainei in conformitate cu principiile descentralizarii pe baza intereselor regionale. Intre altele, seriozitatea intentiilor lui Ianukovici fata de diaspora romana din Ucraina este atestata de documentul semnat de acesta cu secretarul executiv al ‘Comunitatii romanilor din Ucraina’ Aurica Bojescu”, mentioneaza saptamanalul citat, in acelasi comentariu. “Probabil, romanii vor fi inselati la fel ca rusii carora Ianukovici le promite oficializarea limbii ruse ca limba de stat in Ucraina de foarte mult timp”, anticipeaza publicatia mentionata, evocand in context o declaratie facuta la 9 decembrie de Viktor Ianukovici, potrivit caruia, pentru a rezolva problema limbii, ar fi suficient ca Ucraina sa adopte o lege privind limbile prin care sa implementeze cerintele Cartei europene a limbilor regionale.
“Am pregatit deja o serie de proiecte legislative. Pentru adoptarea lor, sunt suficiente 226 de voturi in parlament si semnatura presedintelui. Dupa ce voi fi ales presedinte eu voi semna aceste legi ce prevad conditiile pentru dezvoltarea limbilor si culturilor in zonele locuite compact de vorbitori ai altor limbi decat ucraineana – rusi, bulgari, greci, romani”, a afirmat Ianukovici.

Share our work

1 Comentariu

  1. Carstea

    Ati vazut comportamentul Ucrainei in 2010. Cum poti sa iei partea Ucrainei in conditiile conflictului cu Rusia ? Asta numai daca esti tradator de tara tii partea Ucrainei!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *