Romania si NATO sprijina Georgia

, , , ,
 

Presedintele georgian Saakasvili va efectua o vizita la Bucuresti

Presedintele georgian Saakasvili va efectua o vizita la Bucuresti

Bucurestiul sustine integritatea teritoriala si independenta Georgiei, a declarat ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau georgian Grigol Vasadze, care a avut loc in capitala georgiana Tbilisi. “Georgia a ales drumul spre integrarea in Uniunea Europeana. Suntem in asteptarea acordurilor de liber schimb si a regimului preferential de vize, care ar trebui sa fie semnate in curand”, a declarat Baconschi, citat de mass-media, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Ministrul a mai subliniat ca Georgia a adoptat reforme clare si adevarate, iar implementarea acestora va duce la integrarea in Europa. “Obtinerea regimului de liber schimb va reprezentat un sprijin important pentru relatiile cu Georgia in relatiile cu tarile membre UE”, a adaugat Baconschi.
La randul sau, Vasadze a subliiniat ca Georgia are potential de cooperare cu Romania, in special in ceea ce priveste comertul. “Acest potential nu este pe deplin folosit, din moment ce relatiile comerciale nu sunt atat de puternice pe cat ne-am dori”, a spus seful diplomatiei de la Tbilisi.
Cei doi ministri au anuntat, de asemenea, ca s-a decis deschiderea unor departamente de limba georgiana si respectiv romana in institutii de invatamant din Bucuresti si Tbilisi, in vederea consolidarii relatiilor dintre cele doua tari.

Vizita strategica

Ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, a anuntat, totodata, ca apropiata vizita a presedintelui Mihail Saakasvili in Romania va da un nou impuls relatiilor bilaterale. Seful diplomatiei romane s-a aflat marti si miercuri in Georgia, intr-o deplasare care precede vizita oficiala in Romania a presedintelui georgian Mihail Saakasvili, preconizata sa aiba loc in perioada urmatoare.
Baconschi a avut programate intrevederi cu ministrul georgian de externe, Grigol Vasadze, cu presedintele Mihail Saakasvili si cu premierul Nikoloz Gilauri, convorbiri cu vicepremierul si ministrul pentru integrare europeana si euroatlantica Giorgi Baramidze, precum si o intalnire cu membrii contingentului roman din misiunea EUMM, care isi desfasoara activitatea in cadrul Biroului Teritorial (Field Office) Mtskhetsa. In cadrul EUMM Georgia, Romania participa cu 23 de persoane in teatru si o persoana in cadrul Elementului de Sprijin de la Bruxelles (in regim de functionar international).
Agenda discutiilor a mai cuprins cooperarea bilaterala, cu accent pe dimensiunea economica si energetica, analiza evolutiilor regionale, precum si perspectivele aprofundarii relatiilor Georgiei cu UE si NATO, domenii in care Romania are posibilitatea de a impartasi din experienta proprie, potrivit MAE.

Sprijin pentru Nabucco

Ministrul roman de Externe Teodor Baconschi a primit, in cursul vizitei pe care a facut-o ieri la Tbilisi, confirmarea sprijinului partii georgiene pentru proiectul Nabucco si interesul de a aprofunda discutiile referitoare la Interconectorul Azerbaidjan-Georgia-Romania
Vizita a confirmat caracterul excelent al relatiilor romano-georgiene, inscriindu-se in politica Romaniei de promovare a dialogului politic si cooperarii in regiunea extinsa a Marii Negre, arata un comunicat al MAE, citat de agentia de presa KARADENIZ-PRESS. O atentie deosebita a fost acordata dimensiunii economice a relatiei romano-georgiene, in contextul in care potentialul de cooperare pe acest palier nu este inca deplin valorificat. Un subiect aparte in discutiile de la Tbilisi l-a constituit securitatea energetica.
Partea georgiana a confirmat sprijinul privind proiectul Nabucco, exprimandu-si totodata interesul de a aprofunda discutiile referitoare la Interconectorul Azerbaidjan-Georgia-Romania, care prevede transportul gazului azer sub forma lichefiata, la Constanta. In cadrul convorbirilor au mai fost abordate teme de interes comun aflate pe agenda regionala si internationala: cooperarea in regiunea Marii Negre, procesul de reglementare a conflictelor inghetate, perspectivele europene si euro-atlantice ale Georgiei si securitatea energetica.
Cu prilejul vizitei, a fost reafirmat sprijinul Romaniei privind aspiratiile Georgiei de apropiere de structurile europene si euroatlantice, cu accent pe necesitatea valorificarii eficiente a oportunitatilor oferite de initiativele europene pentru regiune, precum Sinergia Marii Negre si Parteneriatul Estic.

Asigurari euroatlantice

NATO l-a asigurat recent pe preşedintele georgian Mihail Saakaşvili că va rămane deschisă la o adeziune la Alianta Nord-Atlantica a statului caucazia, oricare ar fi evoluția politica a Ucrainei, relateaza surse diplomatice, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. “Poziţia NATO nu s-a modificat” cu privire la candidatura Georgiei la NATO, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, la finalul unei întrevederi de la Bruxelles cu Mihail Saakaşvili.
“Pot să dau asigurări că termenii comunicatului final al summitului de la Bucureşti (organizat în aprilie 2007)”, privind promisiunea de aderare a Georgiei şi Ucrainei “nu vor fi modificaţi”, a adăugat el. “Decizia finală va fi luată în funcţie de respectarea criteriilor” democratice de către ţările candidate, a mai spus Rasmussen. Dar, a subliniat el, “ţine de fiecare ţară să-şi decidă viitorul”.
Cu acelaşi prilej, Anders Fogh Rasmussen a reafirmat sprijinul NATO pentru integritatea teritorială a Georgiei, confruntata cu puternice regimuri separatiste in Abhazia si Osetia de Sud, sustinute de catre Federatia Rusa.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *