Romania si Georgia pun la cale implementarea AGRI

, , , , , ,
 
Statele AGRI vor sa sparga monopolul energetic rusesc

Statele AGRI vor sa sparga monopolul energetic rusesc

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi a avut, pe 11 februarie 2011, o intrevedere cu omologul sa georgian, Grigol Vashadze, care se afla in Romania in cadrul unei vizite oficiale de doua zile, la invitatia partii romane. In cadrul convorbirilor, cei doi demnitari au analizat stadiul si perspectivele relatiilor bilaterale, cu accent pe consolidarea dialogului politic si intensificarea cooperarii pe dimensiunea economica si energetica, inclusiv procesul de implementare a proiectului comun AGRI. Agenda discutiilor mai cuprinde un schimb de opinii asupra evolutiilor regionale, precum si perspectivele apropierii Georgiei de UE si NATO, pe care Romania le sustine, fiind dispusa sa impartaseasca experienta proprie in procesul pregatirii pentru aderare.

Summit energetic la Bucuresti

Ion Ariton, ministrul economiei, va avea în cursul zilei de azi, 14 februarie 2011, o întâlnire la Bucureşti cu ministrul industriei şi energiei din Azerbaidjan Natig Aliyev, ministrul energiei din Georgia Alexander Khetaguri şi cu ministrul dezvoltării naţionale din Ungaria, Tamas Fellegi, discuţiile urmând să fie purtate pe tema proiectului AGRI (Azerbaidjan, Georgia, România, Interconnector). “Cel mai probabil se vor semna anumite declaraţii comune astfel încât proiectul AGRI să avanseze. Mai este posibil ca odată cu această întâlnire şi partea ungară să facă parte din compania de proiect, controlată în prezent de către companiile de petrol şi gaze care au iniţiat această investiţie, respectiv Romgaz (România), SOCAR (Azerbaidjan) şi GOGC (Georgia)”, au declarat surse din Ministerul Economiei, citate de mass-media de la Bucuresti.

Istoria AGRI

Proiectul AGRI a fost anunţat pentru prima dată la începutul anului trecut, de către fostul ministru al economiei Adriean Videanu. În linii mari, ideea de bază a acestei investiţii este construirea unui sistem de terminale de gaze naturale lichefiate, unu pe malul georgian al Mării Negre şi unu la Constanţa. Astfel, gazele ar urma să vină din Azerbaidjan în Georgia prin conducte, ar fi lichefiate în terminalul georgian, transportate până la terminalul românesc cu vase specializate, regazeificate la Constanţa şi injectate în sistemul de transport al gazelor naturale. Cum de anul trecut România s-a conectat cu Ungaria prin intermediul conductei Arad – Szeged, proiectul a devenit interesant şi pentru partea ungară, care deocamdată nu face parte din compania de proiect.
Potrivit celor mai recente informaţii, valoarea investiţiei ar putea fi situată între 1,2 şi 4,5 miliarde de euro, mult sub cea a unor proiecte cum este cazul South Stream sau Nabucco al căror cost se ridică la 25 miliarde de euro, respectiv 8 miliarde de euro. Mai mult, durata construirii a acestui proiect ar fi mult mai redusă, specialiştii din piaţă spunând că în trei ani de la startul lucrărilor investiţia ar putea fi gata.

Puncte vulnerabile

Paşii concreţi care au fost anunţaţi până acum pentru realizarea AGRI au fost semnarea unei declaraţii comune de susţinere a investiţiei de către Azerbaidjan, Georgia şi România la mijlocul lunii septembrie anul trecut, urmată de înfiinţarea companiei de proiect AGRI LNG Project Company. Principalul scop al acestei companii va fi realizarea studiului de fezabilitate. Acţiunile companiei sunt deţinute în mod egal de către Romgaz (România), Socar (Azerbaidjan) şi GOGC (Georgia). Ţinând cont de posibila intrare a Ungariei în acest proiect, participaţia fiecărui acţionar ar urma să ajungă la 25%. Deşi se bucură de sprijin politic, proiectul AGRI are mai multe puncte vulnerabile. Primul ar fi identificarea surselor de finanţare. De exemplu, Romgaz a fost obligat anul trecut să facă o donaţie de 400 de milioane de lei către bugetul de stat din banii pe care compania putea să-i folosească pentru investiţii.
La nivelul anului 2009, PIB-ul Azerbaidjanului a fost de 43,1 mld. dolari, cel al Georgiei de 10,7 mld. dolari, iar cel al României s-a ridicat la 161,5 mld. dolari, toate cele trei ţări resimţind efectele crizei. O altă problemă ar putea fi intrarea şi ieşirea vaselor de mari dimensiuni în şi din Marea Neagră prin strâmtoarea Bosfor. Mai mult, soluţia gazelor naturale lichefiate este luată în calcul de ţări precum Spania, adică de tări care nu au acces la gaze prin conducte, pentru că preţul gazelor lichefiate este mai mare decât cel al gazelor transportate prin conducte.

Compania AGRI

Compania de executie a proiectului AGRI va fi infiintata in a doua jumatate a anului 2011, iar la aceasta vor participa Azerbaidjan, Georgia, Romania si Ungaria, studiul de fezabilitate urmand sa fie finalizat in primele sase luni ale acestui an, a declarat recent Tudor Serban, consilierul ministrului Economiei. “Studiul de fezabilitate pentru realizarea proiectului AGRI ar putea dura sase luni. Astfel, dupa prima jumatate a anului 2011 putem vorbi despre infiintarea companiei de executie a gazoductului. Din companie vor face parte Azerbaidjan, Georgia, Romania si Ungaria”, a afirmat Tudor Serban. De asemenea, acesta a precizat ca societatea care va realiza studiul de fezabilitate – AGRI LNG Project Company – a fost infiintata in luna ianuarie 2011. “Compania de proiect pentru AGRI s-a infiintat in ianuarie 2011. Din ea fac parte tot companiile de stat energetice din cele patru tari”, a spus Serban. Conform prevederilor Memorandumului de Intelegere semnat intre Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Romania, Ministerul Industriei si Energiei din Republica Azerbaidjan si Ministerul Energiei din Georgia, la data de 13 aprilie 2010, la Bucuresti, structura actionariatului urma sa fie formata din cele trei companii partenere, Romgaz, SOCAR si GOGC. Fiecare companie detinea un numar egal de parti sociale, reprezentand 33,33 la suta din capitalul social al societati AGRI LNG Project Company. Ulterior, proiectului i s-a alaturat Ungaria, iar cota fiecarui actionar in cadrul companiei care va realiza proiectul urmeaza sa fie de 25 la suta din capitalul social. In perioada 12-14 septembrie 2010 la Baku, Republica Azerbaidjan cu ocazia Summit-ului Presedintilor din statele partenere ale proiectului AGRI, au fost semnate Actul constitutiv al AGRI LNG Company, intre companiile Romgaz, Georgian Oil and Gas Corporation ( GOGC) si State Oil Company of Azerbaijan Republic (SOCAR) precum si Memorandumul de Intelegere intre companiile Romgaz, GOGC si SOCAR, privind structura proiectului AGRI si a principiilor de implementare a acestuia.
De asemenea, s-a semnat Declaratia de la Baku a presedintilor Republicii Azerbaidjan, Georgiei, Romaniei si a primului ministru al Republicii Ungare, privind sprijinul pentru implementarea proiectului interconectorului GNL, care va contribui la diversificarea rutelor de transport a resurselor de hidrocarburi, conectand Republica Azerbaidjan, Georgia, Romania si Republica Ungara.

Negocieri energetice romano-turce

Reamintim ca in data de 8 februarie 2011, Teodor Baconschi a avut o intrevedere cu Taner Yildiz, ministrul energiei si resurselor naturale din Turcia. Cu aceasta ocazie au fost abordate relatia bilaterala romano-turca si cooperarea regionala in cadrul Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN). Accentul a fost pus pe aspecte legate de securitatea energetica, energia reprezentand un domeniu major de cooperare intre cele doua tari. A fost subliniata deschiderea ambelor parti pentru identificarea si dezvoltarea de noi proiecte in domenii precum energia regenerabila, dar si asupra crearii unei piete regionale integrate, bazata pe regulile UE. In cadrul intrevederii au fost mentionate evolutiile proiectului Nabucco, proiect prioritar pentru ambele state, cu o contributie esentiala la asigurarea securitatii energetice in regiune. Ministrul Baconschi a reiterat angajamentul ferm al partii romane fata de acest proiect, element cheie al Coridorului Sudic de gaze al UE. Cei doi ministri au evidentiat beneficiile pe care cooperarea si schimbul de expertiza intre companiile romane si cele turcesti le pot aduce ambelor state, inclusiv prin participarea la actiuni comune pe terte piete. „Tarile noastre au potentialul de a atrage noi investitii in infrastructura din zona Marii Negre, inclusiv in domeniul energetic si transporturi” a mentionat ministrul Baconschi, aratand si ca „zona Marii Negre este o zona propice pentru proiectele despre care ati discutat astazi la Bucuresti”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *