Romania si Bulgaria, umar la umar in Schengen

de | ian. 11, 2011 | România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 1 comentariu

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, susţine că România şi Bulgaria sunt cuplate în procesul de aderare la Schengen şi că ţara noastră nu ia în calcul, deocamdată, nicio altă ipoteză. “Peste trei zile, experţii grupului Sch-Eval vor prezenta în Consiliu ultimul raport de evaluare pentru infrastructură şi aquis-ul Schengen în România şi Bulgaria. Aşteptăm oficial conţinutul acestui raport.

Ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, viseaza la Schengen

Ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, viseaza la Schengen

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, susţine că România şi Bulgaria sunt cuplate în procesul de aderare la Schengen şi că ţara noastră nu ia în calcul, deocamdată, nicio altă ipoteză. “Peste trei zile, experţii grupului Sch-Eval vor prezenta în Consiliu ultimul raport de evaluare pentru infrastructură şi aquis-ul Schengen în România şi Bulgaria. Aşteptăm oficial conţinutul acestui raport. În cazul în care rumorile de care vorbiţi se confirmă cu privire la Bulgaria, îmi exprim speranţa că partenerii bulgari vor reuşi într-un timp foarte scurt să-şi pună la punct infrastructura tehnică, astfel încât, la o reevaluare finală, să îndeplinească toate condiţiile. După cum ştiţi, cele două state sunt cuplate în acest proces, nu luăm, deocamdată, în calcul nicio altă ipoteză” a afirmat şeful diplomaţiei române.
Ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi a participat marti, 11 ianuarie, la conferinţa de lansare la Bucureşti a Preşedinţiei ungare a Consiliului UE, organizată de Ambasada Republicii Ungare şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa ambasadorului Republicii Ungare la Bucureşti, Oszkár Füzes, a şefului Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Niculae Idu, a ambasadorului Regatului Belgiei, E.S. Leo D’Aes, a ambasadorului Spaniei, E.S. Estanislao de Grandes Pascual, a însărcinatului cu afaceri a.i al Poloniei în România, E.S. Magdalena Bogdziewicz şi a reunit membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, precum şi reprezentanţi mass-media.

Sprijin romanesc

„În calitate de partener strategic, România va sprijini Ungaria în vederea îndeplinirii obiectivelor propuse pe perioada deţinerii Preşedinţiei UE. Cooperarea noastră consolidată în următoarele 6 luni este o consecinţă normală a relaţiei bilaterale strategice efective şi foarte substanţiale, dezvoltată de către România şi Ungaria în ultimii ani”, a declarat şeful diplomaţiei române.
Ministrul Baconschi a subliniat că anul 2011 va fi anul Europei Centrale şi de Est,în contextul în care Preşedinţia Consiliului UE urmează a fi deţinută în cel de-al doilea semestru de către Polonia. Şeful diplomaţiei a arătat că acest lucru „va oferi ţărilor din regiune posibilitatea de a avansa un set de obiective şi priorităţi importante pentru acest spaţiu şi va contribui la consolidarea identităţii europene”. Ministrul Teodor Baconschi şi-a exprimat încrederea privind susţinerea continuă pe care Preşedinţia ungară o va acorda României în vederea aderării la spaţiul Schengen. „Aderarea la Schengen este un angajament pe care România şi l-a asumat cu deplină responsabilitate. Am depus eforturi mari pentru a securiza frontiera externă a Uniunii Europene şi, aşa cum confirmă rapoartele de evaluare a stadiului aderării la Schengen, România este pregătită să-şi asume statutul de membru al Spaţiului Schengen şi să aplice acquis-ul Schengen. România ar trebui evaluată în mod corect în conformitate cu aceleaşi criterii care au fost aplicate statelor care au aderat înaintea noastră la spaţiul Schengen. Solicităm un tratament egal şi corectitudine în acest sens”, a arătat ministrul Teodor Baconschi.

Prioritati ale presedintiei ungare

Referindu-se la redresarea economică europeană ca una din principalele priorităţi ale Preşedinţiei ungare, ministrul Teodor Baconschi a exprimat încrederea ca până la finalul Preşedinţiei ungare să fie adoptat cadrul instituţional pentru permanentizarea mecanismului financiar de stabilizare. Ministrul Teodor Baconschi a arătat că adoptarea pe perioada Preşedinţiei ungare a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării este strâns corelată cu creşterea economică. „Investiţiile regionale în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării pot constitui principalul factor pentru succesul acesteia”, a subliniat ministrul Baconschi.
Totodată, ministrul Teodor Baconschi a apreciat că extinderea Uniunii Europene este una dintre politicile cu cel mai mare succes la nivelul UE. “România sprijină ferm obiectivul Preşedinţiei ungare de a asigura că Uniunea Europeană continuă să fie deschisă ţărilor europene care îndeplinesc cu stricteţe criteriile de aderare”, a declarat ministrul Baconschi. În ceea ce priveşte politica regională, ministrul Baconschi a reiterat faptul că evoluţiile recente din Republica Moldova reprezintă o realizare a Politicii Europene de Vecinătate, iar UE ar trebui să folosească acest moment favorabil pentru dezvoltarea relaţiei cu Republica Moldova.
Şeful diplomaţiei române a mai exprimat susţinerea României pentru îndeplinirea şi a altor obiective ale Preşedinţiei ungare, precum lansarea Strategiei europene pentru incluziunea socială a romilor, lansarea cadrului financiar multianual, reflectarea rolului politicilor de coeziune şi a politicilor agricole în bugetul post 2013 pentru reducerea disparităţilor şi promovarea competitivităţii în cadrul UE, implementarea Strategiei 2020 şi asigurarea securităţii energetice.

1 Comentariu

  1. hidroizolatii

    Pai de astfel de favoruri, am avut parte si inainte de intrarea in UE…unii pro..altii contra, insa din punctul meu de vedere cred ca jocurile se fac ,,mai sus” la nivel mondial iar noi suntem ,,bila” dintr-un joc de ping pong cu final in toamna ..speram noi..fericit, insa una peste alta cred ca si francezii, nemtii sau italienii sunt mult prea satui de toti smenarii si imbecilii de la noi care iau cotropit in stil de haita, facandu-ne de rasul Europei!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri