In contextul discutiilor tot mai active referitoare la rezolvarea dosarul transnistrean, Romania a invitat la Bucuresti pe ambasadorul Bolat Nurgaliev, reprezentantul special pentru conflicte inghetate al Presedintiei kazahe in exercitiu (PiE) a OSCE. Invitatia a fost facuta de secretarul de stat Bogdan Aurescu iar ambasadorul OSCE urmeaza sa ajunga miercuri la Bucuresti, informeaza un comunicat de presa al MAE, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Cu acest prilej, cei doi oficiali vor trece in revista evolutiile recente si perspectivele solutionarii conflictelor inghetate din spatiul OSCE, cu accent pe conflictul transnistrean. Consultarile de la Bucuresti au loc pe fondul intensificarii actiunilor internationale menite sa identifice modalitatea optima de reglementare a dosarului transnistrean. Totodata, consultarile vor permite evaluarea perspectivelor identificarii unor mecanisme eficiente pentru solutionarea conflictelor inghetate, in contextul dezbaterilor prilejuite de Summitul OSCE care va avea loc la Astana, in perioada 1-2 decembrie 2010. Agenda intalnirii va fi dominata de conflictele inghetate (sau prelungite) reprezentand una dintre temele prioritare asumate de Kazahstan ca PiE OSCE in anul 2010, alaturi de combaterea terorismului, problematica Afganistanului, cooperarea in domeniul transporturilor si promovarea tolerantei. Presedintia in exercitiu a OSCE este detinuta in 2010, pentru prima data in istoria Organizatiei, de catre un stat din Asia Centrala. Din Troica OSCE mai fac parte Grecia (PiE OSCE in 2009) si Lituania (PiE OSCE in 2011).
Vizita la Tiraspol
Reprezentantul OSCE va sosi in Romania, dupa ce azi se afla la Tiraspol unde poarta discutii cu pretinsul ministru al Afacerilor Externe al Republicii separatiste transnistrene, Vladimir Iastrebceak. “Mai multe probleme legate de conflictul transnistrean sunt pe ordinea de zi”, a declarat Iastrebceak. Potrivit acestuia, se va discuta, printre altele, si despre cooperarea bilaterala intre Transnistria si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa. Reamintim ca zona separatista autodenumita Transnistria este intesata de contingente rusesti, plus zece observatori militari ucraineni la care se adauga militari de pe ambele maluri ale Nistrului. Negocierile conduse cu participarea mediatorilor straini in format “5+2” (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina si OSCE, plus UE si Statele Unite in calitate de observatori) au fost suspendate in februarie 2006.
Denunt de la Chisinau
Tiraspolul a folosit decizia Curtii Internationale de la Haga privind Kosovo drept “pretext” pentru a-si reitera la ONU aspiratiile de recunoastere de plan international, a afirma marti vicepremierul moldovean Victor Osipov, citat de agentia Info-Prim Neo. “Apelul autoritatilor transnistrene nu prezinta nicio noutate, ei doar au luat drept pretext Kosovo”, a declarat vicepremierul. Osipov a subliniat ca documentul Curtii de la Haga reprezinta un aviz consultativ si ca, in plus, el vizeaza doar cazul Kosovo. “Apelul de la Tiraspol catre ONU este absolut irezonabil, pentru ca ONU nu recunoaste independenta, ea admite in componenta sa doar state a caror independenta a fost recunoscuta”, a mai spus vicepremierul.
Declaratiile lui Osipov, care este responsabil cu Reintegrarea, au fost facute in cadrul unei conferinte de presa alaturi de reprezentantul special al presedintelui in exercitiu al OSCE pentru conflicte nesolutionate, ambasadorul Bolat Nurgaliev. Ele reprezinta un raspuns la gestul Tiraspolului de a trimite, in urma cu o saptamâna, o scrisoare oficiala Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), prin care solicita recunoasterea pe plan international a Transnistriei, mai scrie sursa citata.
0 Comentarii