România, restricții de zbor la granița cu Ucraina

de | sept. 15, 2023 | Știri | 0 comentarii

Autoritățile române au decis impunerea unor restricții suplimentare de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 m, anunță joi Ministerul Apărării Naționale, într-un comunicat, citat de mass-media. Restricții […]
Foto: Facebook

Autoritățile române au decis impunerea unor restricții suplimentare de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 m, anunță joi Ministerul Apărării Naționale, într-un comunicat, citat de mass-media.

Restricții de zbor

Potrivit comunicatului, „începând cu data de miercuri, 13 septembrie, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii împreună cu Ministerul Apărării Naţionale, în calitate de responsabili privind managementul spațiului aerian național, au impus restricții suplimentare de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 m”.

Notificarea privind suplimentarea restricțiilor de zbor – de tip NOTAM (Notice to Airmen) a fost transmisă pe canalele oficiale de comunicare de către autoritățile aeronautice competente civile și militare, precizează MApN.

Potrivit sursei citate, în aceste zone restricționate „nu este permis zborul aeronavelor pilotate sau nepilotate, cu excepția aeronavelor de stat (inclusiv SMURD și aeronavele aflate în situații de urgență)”.

MApN amintește că restricții de zbor în spațiul aerian limitrof întregii granițe cu Ucraina au fost impuse încă din luna mai 2022, după declanșarea războiului de agresiune de către Federația Rusă împotriva Ucrainei, pe o adâncime de 8 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 1.000 m.

„Pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost necesare măsuri pentru extinderea restricțiilor pentru a asigura o mai eficientă capacitate de monitorizare şi control al utilizării spațiului aerian”, arată Ministerul român al Apărării.

Foto: navy.ro
Foto: navy.ro

Zboruri de instrucție

MApN, liniștește cetățenii după mai multe apeluri la 112: În această seară am avut zboruri de instrucție cu aviația militară deasupra Dobrogei

„În această seară am avut zboruri de instrucție cu aviația militară deasupra Dobrogei. Zborurile au fost de antrenament și nu s-au executat niciun fel de trageri. Cel mai probabil cetățenii care s-au alarmat cu privire la aceste zboruri au observat efectul produs de trecerea aeronavelor de la zborul subsonic la cel supersonic, așa-numitul „boom sonic””, transmite Constantin Spînu, purtător de cuvânt MapN.

Ministerul dă asigrări că aeronavele militare au executat zborurile de instruire cu respectarea strictă a regulilor referitoare la înălțimile minime permise la survolarea zonelor locuite.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *