Romania, premianta la functii ONU

de | dec. 29, 2009 | R. Moldova, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

n anul 2009, Romania a fost aleasa in zece functii de conducere din structurile Organizatiei Natiunilor Unite, in baza campaniilor politico-diplomatice realizate de Ministerul Afacerilor Externe si reteaua externa de ambasade si misiuni diplomatice, anunta serviciul de presa al MAE, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS

ONU beneficiaza de expertiza romaneasca

ONU beneficiaza de expertiza romaneasca

In anul 2009, Romania a fost aleasa in zece functii de conducere din structurile Organizatiei Natiunilor Unite, in baza campaniilor politico-diplomatice realizate de Ministerul Afacerilor Externe si reteaua externa de ambasade si misiuni diplomatice, anunta serviciul de presa al MAE, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform sursei citate printre functiile ocupate de oficialii romani se numara cea de presedinte al Comitetului pentru utilizarea pasnica a spatiului extra-atmosferic COPUOS (n.r. – functie ce va fi exercitata de Dumitru Prunariu, pentru mandatul 2010-2011), vice-presedinte al Consiliului Organizatiei Aviatiei Civile Internationale in mandatul 2009-2010, vice-presedinte si ulterior presedinte al Grupului Multidisciplinar al Organizatiei Aviatiei Civile Internationale in 2009, membru al Consiliului Executiv al Organizatiei Mondiale Turismului in mandatul 2009–2013, membru al Comisiei ONU privind Stupefiantele in mandatul 2010-2013, membru al Consiliului Executiv al UNESCO in mandatul 2009-2011, membru al Comitetului UNESCO pentru reintoarcerea bunurilor culturale in tarile de origine sau restituirea lor in cazul insusirii ilicite in mandatul 2009-2013, membru al Sub-comitetului UNESCO pentru elaborarea Regulamentului interior privind medierea si concilierea in mandatul 2009-2013, membru al Consiliului de administratie al Programului ONU pentru protectia mediului in mandatul 2010-2013, membru al Comitetului UNESCO pentru protectia bunurilor culturale in caz de conflict armat in mandatul 2009-2013. Potrivit serviciului de presa al MAE, obiectivele avute in vedere de institutie pentru anii urmatori vizeaza sporirea in continuare a reprezentativitatii Romaniei in plan multilateral, pentru asigurarea unei implicari directe si influente in activitatea si deciziile organizatiei mondiale.

Recunoastere internationala

Proiectul PNUD din Republica Moldova, finantat de Romania dobandeste recunoastere internationala, in pofida faptului ca Romania s-a alaturat prestigiosului club al tarilor donatoare doar in urma aderarii la Uniunea Europeana, relateaza agentiile de presa. Astfel, proiectul „Oportunitati mai bune pentru tineri si femei”, implementat de Programul Natiunilor Unite Pentru Dezvoltare (PNUD) in Republica Moldova cu ajutorul guvernelor Statelor Unite si al Romaniei, a primit un premiu in cadrul concursului South-South Development Expo (GSSD) organizat la sediul ONU din New York la inceputul acestui an. Datorita acestui proiect finantat si de Ministerul Roman al Afacerilor Externe, PNUD Moldova a creat noua Centre de Reintegrare Sociala pentru orfani, copii fara un adapost familial, pentru mame si femeile insarcinate care au fost victimele violentei domestice. Pe langa serviciul de gazduire, Centrele mai ofera consiliere psihologica si sociala, consiliere in ceea ce priveste facilitarea accesului beneficiarilor pe piata muncii, toate cu scopul de a face reintegrarea beneficiarilor in societate cat mai usoara.
Pana in prezent 4.136 de persoane au beneficiat de pe urma acestor centre, inclusiv 992 de tineri dintre care 642 au fost deja angajati. Proiectul a sprijinit, de asemenea, crearea a sapte intreprinderi sociale care ofera 131 de noi locuri de munca. Au fost realizate parteneriate cu 25 de firme din sectorul privat si cu cateva ONG-uri din Romania. Expertiza tehnica valoroasa transferata de ONG-urile romanesti catre Republica Moldova este strans legata de rolul pe care ONU si PNUD doresc sa il joace in identificarea si conectarea experientei relevante a Romaniei cu obiectivele programelor din alte tari.

Contributie decisiva

Contributia Romaniei la asistenta oficiala pentru dezvoltare (ODA), in ciclul financiar din 2007 a fost de 80 de milioane de euro si a fost canalizata prin diverse ministere si organizatii internationale, inclusiv PNUD, care este implicat in implementarea proiectelor intr-un set de tari prioritare selectate de catre Ministerul Roman al Afacerilor Externe (Republica Moldova, Serbia si Georgia). „Suntem foarte multumiti ca primii nostri pasi in acest nou efort de a oferi asistenta pentru dezvoltare au primit recunoastere din partea ONU. O prioritate ODA pentru Romania va ramane Republica Moldova si avem  increderea ca aceasta prima realizare va fi urmata de alte proiecte relevante si eficiente, dezvoltate cu ajutorul si suportul competent al PNUD,” a declarat Mihaela Rutjens, Director al Directiei Asistenta pentru Dezvoltare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Reamintim ca PNUD este un actor important in cadrul comunitatii donatorilor, folosindu-si cu generozitate avantajele sale comparative cum ar fi faptul ca are deja birouri si programe in derulare in aceste tari (prevenind orice risipa care ar fi putea fi cauzata de cheltuieli administrative suplimentare pentru a infiinta sau a extinde operatiunile), domenii de interventie cu o practica deja stabilita, focus exclusiv pe proiecte de dezvoltare si o retea larga de expertiza insumand experienta a 166 de tari si teritorii, constituind reteaua globala de dezvoltare a Natiunilor Unite. Aceasta recunoastere internationala este dovada unei bune cooperari intre PNUD si Ministerului Roman al  Afacerilor Externe in scopul luptei impotriva saraciei si indeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului pe plan national cat si pe plan international, considera sursele oficiale citate.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *