Romania poate deveni poarta de intrare a Kazahstanului in Europa

, , ,
 

Consiliului de afaceri România-Kazahstan, al doilea astfel de consiliu stabilit de România, după cel cu Statele Unite ale Americii, şi-a ales joi preşedintele, care speră să aducă în Românie investiţii de peste 1.5 miliarde de euro.
“Înfiinţarea acestui consiliu comun va întări relaţiile economice şi bilaterale între cele două ţări şi va duce această cooperare într-o nouă eră. România este foarte importantă pentru noi, de exemplu investiţia KazMunayGas fiind de circa un miliarde de euro. Kazahstanul îşi propune să devină un centru de investiţii în Asia, cu posibilităţi de a investi în dezvoltarea industriei petrolului, autostrăzi şi căi ferate, iar România poate deveni poarta de intrare a Kazahstanului în Europa”, a declarat ambasadorul Kazahstanului la Bucureşti, Talgat Kaliyev.
“Pentru mine este o onoare şi am acceptat fără a sta pe gânduri. Oportunităţile de a atrage investiţii din Kazahstan, principalul vector economic din Asia Centrală, este foarte mare. Putem atrage investiţii directe de 1,5 miliarde euro pentru România dacă întărim cooperarea bilaterală”, a declarat Gruia Stoica, noul preşedinte. Acesta a precizat că grupul său, cu afaceri în domeniul transportului feroviar de marfă şi călători şi al reparaţiilor şi producţiei de material rulant, are deja o prezenţă consolidată în Germania, Austria, Ungaria, Serbia, Muntenegru, România, Republica Moldova, Bulgaria şi Ucraina.
“În curând vom fi prezenţi şi în Olanda, în Portul Rotterdam, în Grecia, dar şi în Turcia şi astfel vom putea face legătura, prin Turcia către Iran şi Pakistan, şi prin porturile Samsun şi Trabzon către Kazahstan”, a spus preşedintele Consiliului de afaceri România-Kazahstan. De asemenea, omul de afaceri a subliniat că există posibilitatea ca firmele româneşti să se implice în modernizarea a 500 de locomotive ale căilor ferate din această ţară.

Kazahstan, principalul partener economic al României în Asia Centrală

Kazahstanul este principalul partener economic al României în Asia Centrală şi se situează între primele trei economii mondiale ca rată de creştere economică în 2011 şi 2012. Totodată, Kazahstanul este unul dintre principalii investitori străini în economia românească. Conform statisticilor Băncii Mondiale, în anul 2012, Kazahstanul a urcat pe locul 47 de pe locul 58 în rândul economiilor mondiale ca principală destinaţie a investiţiilor şi ca locaţie de prim rang pentru a face afaceri.
Consiliul de Afaceri România-Kazahstan este al doilea consiliu de afaceri organizat în România, după Consiliul Româno-American, având rolul de a promova schimburile bilaterale şi a întări cooperarea între cele două economii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *