Romania nu are bani pentru achizitionarea avioanelor F-16

, , ,
 

Avioanele F-16, prea scumpe pentru bugetul Romaniei

Avioanele F-16, prea scumpe pentru bugetul Romaniei

Romania este si va ramane un aliat de nadejde al SUA indiferent de ce decizie se va lua cu privire la contractul de achizitionare de avioane F-16, a precizat Ambasada SUA, dupa ce premierul Emil Boc a anuntat ca nu sunt bani pentru achizitionarea celor 24 de aparate americane.“Acest aspect reprezinta responsabilitatea Guvernului Romaniei si a Ministerului Apararii Nationale. Romania este si va ramane un aliat de nadejde al SUA, indiferent de ce decizie se va lua cu privire la acest contract”, a comentat Ambasada SUA, la solicitarea agentiei de presa NewsIn.
Reamintim ca premierul roman Emil Boc a declarat miercuri ca nu exista bani pentru cele 24 de avioane F-16 second hand, a caror achizitionare a fost aprobata in luna martie de Consiliul Suprem de Aparate a tarii. Intrebat de un ziarist daca exista in acest moment banii necesari achizitionarii avioanelor F-16, premierul a raspuns scurt: “Nu!”.

F-16 contra pensii

“In acest moment decizia pentru bani este la nivelul statului roman. Intr-adevar avem prioritati extraordinare. Trebuie sa platim pensiile, trebuie sa platim salariile si trebuie ca in Romania sa fie echilibru. Sunt convins ca statul roman va lua o decizie si pentru asigurarea securitatii nationale a Romaniei”, a subliniat Gabriel Oprea. Ministrul Apararii a adaugat ca decizia pentru achizitia avioanelor F-16 au luat-o expertii si aviatorii militari romani pentru ca ei sunt cei care se antreneaza, executa misiuni in tara, dar si angajamentele internationale. “Ei isi risca viata. De aceea, ei trebuie sa ia decizia si au luat-o pentru F-16. Am prezentat-o CSAT conform legii, am prezentat-o Parlamentului sa decida pentru ca este un contract important pentru securitatea nationala a Romaniei”, a mai spus Gabriel Oprea.

1,3 miliarde USD

Potrivit MapN de la Bucuresti, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, achizitia aeronavelor F-16 in uz trebuia sa faca obiectul unui acord intre guvernele Romaniei si Statelor Unite ale Americii. “Valoarea proiectului este de aproximativ 1,3 miliarde dolari SUA, costurile incluzand: 24 avioane revitalizate si complet echipate, asistenta tehnica pentru o perioada de 3-5 ani si pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregatirea personalului navigant si tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, munitia, armamentul, costuri administrative”, a explicat serviciul de presa al MApN.
Achizitionarea aeronavelor de lupta multirol F-16 de catre Romania urma sa fie decisa pana la 3 august. Desi oferta facuta de Statele Unite a expirat la 3 iunie, termenul a fost prelungit pana la începutul lui august, perioada în care, în principiu, Ministerul Apararii urma sa trimita scrisoarea de intentie si sa transfere prima transa de 750 de milioane de dolari în vederea achizitiei.
Reamintim ca in luna martie 2010, CSAT a aprobat propunerea MApN de achizitionare a 24 de avioane F-16 americane la mana a doua. Gabriel Oprea, ministrul Apararii, a prezentat in sedinta CSAT o informare cu privire la Programul Avion Multirol al Fortelor Aeriene. Potrivit unui comunicat de presa primit din partea Administratie Prezidentiale, decizia survine ca urmare a faptului ca “Romania nu dispune de resursele financiare necesare pentru achizitionarea unor avioane multirol noi, CSAT a aprobat propunerea MApN de achizitionare a 24 avioane F-16 în uz, propunere care va fi trimisa Parlamentului pentru luare in dezbatere si decizie. Ministrul s-a referit in expunerea sa la implicatiile cauzate de terminarea, in anii urmatori, a resursei avionului MiG-21 Lancer, aflat în dotarea Fortelor Aeriene Romane.”

Decizie strategica

Decizia Romaniei de a achizitiona avioane F-16 la mana a doua a fost salutata la vremea respectiva de Departamentul de Stat al SUA. “Livrarea acestui sistem va spori considerabil interoperabilitatea Romaniei cu Statele Unite si cu celelalte state membre NATO, ceea ce va face din Romania un membru de si mai mare valoare, intr-o parte importanta a lumii, sustinand in acelasi timp nevoia legitima pentru propria aparare”, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Darby Holladay. “Achizitia va permite Fortelor Aeriene Romane modernizarea flotei invechite, prin achizitionarea de aparate noi si aflate in uz, ceea ce va asigura atat propria aparare aeriana a Romaniei, cat si sustinerea operatiunilor coalitiei”. Totodata, achizitia “va contribui la realizarea obiectivelor de politica externa si securitate ale Statelor Unite, prin intarirea capacitatii Romaniei, un aliat NATO”, a adaugat purtatorul de cuvant american.

Solicitare parlamentara

In luna iunie 2010, conducerea Parlamentului considera necesara prezentarea, in plen reunit, a unei strategii de securitate nationala, dar si a uneia privind achizitiile si inzestrarea militara. ”Facem un apel catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, de a se prezenta in fata Parlamentului, conform Constitutiei, la sase luni dupa preluarea mandatului, cu o strategie de securitate nationala pentru ca este obligatia domniei sale, dar si a Parlamentului sa aprobe o astfel de strategie. Am solicitat si Guvernului sa se prezinte in fata Parlamentului cu strategie a achizitii si inzestrare militara pe termen multianual pentru a putea vedea astfel si care este alocarea de resurs” afirma presedintele Senatului, Mircea Geoana, citat de mass-media.
In acest context, Mircea Geoana a precizat ca Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au luat act de un Memorandum al Guvernului privind Programul “Avion multirol al Fortelor Aeriene”, a carei prima etapa vizeaza achizitionarea a 24 de avioane F-16 aflate in uz. El a tinut sa precizeze ca Parlamentul nu poate “dezbate si decide” asupra acestui subiect, asa cum se solicita in textul Memorandumului, fiindca “niciodata in istoria Parlamentului, senatorii si deputatii nu au decis cu privire la vreun Memorandum al Executivului”. Geoana a explicat ca, cel mult, Parlamentul poate formula, la nivelul celor doua comisii pentru aparare din Camera Deputatilor si Senat, “un punct de vedere sau un aviz”, care ar avea insa un rol consultativ.
“In acest Memorandum se solicita Parlamentului o dezbatere si o decizie cu privire la achizitionarea avioanelor F-16. Nu este de caderea Parlamentului Romaniei sa aprobam un memorandum al Executivului. (…) Am decis ca cele doua comisii parlamentare pentru aparare sa discute cu privire la acest subiect”, a spus presedintele Senatului. In comisiile parlamentare de aparare au avut loc mai multe discutii pe tema achizitiei avionului multirol. La comisii au fost prezenti si producatorii avioanelor Gripen si Eurofighter, concluziile fiind ca ofertele producatorilor europeni prezinta avantaje nete fata de oferta americanilor cu F-16 la mana a doua.

1 răspunde
  1. rosca petrica
    rosca petrica says:

    toata lumea se agita ca va achizitiona avioane f16 uite ca nu au bani nici deastea un guvern incapabil cu o echipa de incapabili uitaeca sau facut de ris si de data asta si daca vor fi la guvernare in 2013 nici atunci nu vor avea bani ca nu esti niciunul in echipa lui base sa aibe putin creier sau coloana vertebrala asa romania va ajunge in situatia statelor baltice pun o intrebare daca se vor lua chiar si atunci avioane sa zicem romania 2 ani tot fara avioane va sta apoi va mai trabui inca pe atit timp i antrenarea pilotilor sper sa numai fie ei la guvernare si uite asa romania numai parteneriat strategic va incheia de nu se poate sar putea sa avem neplacuta surpriza sa fim si exclusi din nato cu guvernul asta sh pentru ca armata noastra nusi poate indeplini toate indatoririle ca nu sint echipate corespunzator

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *