România, lagarul secret al CIA

, , ,
 

CIA, amenintata cu ancheta

CIA, amenintata cu ancheta

Consiliul Europei a acuzat România că a avut o închisoare secretă CIA timp de doi ani, unde a „găzduit” un aşa-numit „deţinut de mare valoare” (HVD), si anume Khalid Sheikh Mohammed, unul din organizatorii atacurile împotriva Statelor Unite din data de 11 septembrie 2011. România a fost de asemenea complice în detenţiile secrete ale CIA. Un sit negru CIA a fost deschis lângă Bucureşti pe 23 septembrie 2003, imediat după închiderea locaţiei secrete în Polonia. Este cunoscut faptul că cel puţin unul dintre „deţinuţii de mare valoare” din Polonia a fost livrat direct la Aeroportul Băneasa, în miez de noapte. Operaţiunile CIA au continuat în România timp de peste doi ani.
Raportul se referă la închisoarea denumită Britelite de CIA. Consiliul Europei a „dojenit” România că nu vrea să investigheze cazul. „Din păcate, autorităţile române nu au dat dovadă de voinţă adevărată de a investiga tot adevărul despre ceea ce s-a întâmplat pe teritoriul românesc. Singurul răspuns oficial a fost «negare», susţinută de un raport al Senatului, care a respins toate acuzaţiile. O anchetă de urmărire penală, sau o anchetă publică, nu mai poate fi evitată.”
De-a lungul timpului, România a negat în repetate rânduri prezenţa închisorilor secrete. Până la această oră nu a apărut nici o reacţie oficială la ultimele acuzaţii.

Ancheta pentru CIA

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, îndeamnă Lituania, Polonia şi România să-şi clarifice rolurile în cadrul programului CIA de ‘detenţie şi tortură în secret’ împotriva suspecţilor de terorism, transmite luni Associated Press, potrivit Agerpres. Responsabilul CoE a declarat luni că ‘daunele provocate sistemului nostru european de protecţie a drepturilor omului’ pot fi reparate doar dacă va fi restabilit întregul adevăr.
În anii 90, aminteşte AP, prin sute de zboruri secrete ‘de transfer extraordinar’ ar fi fost mutaţi deţinuţi între diferite închisori din străinătate conduse de CIA şi baza militară americană de la Guantanamo. Potrivit lui Hammarberg, metodele folosite în aceste închisori la interogatorii au ‘depăşit frecvent limita’ cruzimii şi torturii. Sunt imperative şi deja de multă vreme necesare anchete cu rezultate în legătură cu aceste situaţii, subliniază Hammarberg într-un comunicat preluat de AP.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *