Romania isi da acordul pentru Serbia in UE – Protocol pentru minoritati

, , , ,
 

România a renunţat la opoziţia faţă de acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la UE pentru Serbia, în urma unui protocol semnat joi la Bruxelles de cele două părţi privind statutul minorităţilor din cele două ţări.
Bucureştiul a solicitat în reuniunea de marţi a Consiliului Afaceri Generale semnarea cât mai rapidă a unui astfel de document. Potrivit unor surse europene, documentul a fost semnat de ambasadorul României la Uniunea Europeană, Mihnea Motoc, şi de ambasadorul Serbiei la UE, Roksanda Nincic. Informaţia a fost confirmată de eurodeputatul conservator german Elmar Brok, care a participat, joi, la Bruxelles, la reuniunea liderilor din Partidul Popular European, unde a fost prezent şi preşedintele Traian Băsescu.
“Traian Băsescu a anunţat că românii îşi vor da acordul” pentru Serbia, “întrucât cele două părţi s-au înţeles pentru semnarea unui document privind drepturile minorităţilor”, a spus Brok, citat de agenţiil de presă internaţionale. În cursul serii, chestiunea va fi discutată de preşedintele Traian Băsescu cu liderii celorlalte state membre ale UE, în condiţiile în care la Consiliul European se aşteaptă ca Serbia să primească statutul de candidat la aderarea la UE.

Băsescu: Serbia a trecut

De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor de la Belgrad, că problema cu Serbia privind minorităţile s-a rezolvat şi, chestionat dacă România se mai opune acordării statului de ţară candidată Serbiei, a răspuns: “Serbia a trecut deja”. Preşedintele României a făcut aceste declaraţii la sosirea la reuniunea Consiliului European. “Serbia a trecut deja”, a spus Băsescu, fiind întrebat de reporterul RTS dacă România se mai opune acordării statului de ţară candidată Serbiei. De asemenea, întrebat dacă “problema cu minorităţile” s-a rezolvat, preşedintele român a spus “da”, zâmbind larg către jurnaliştii sârbi.
La reuniunea CAG din urmă cu două zile, România a prezentat o declaraţie în care se subliniază necesitatea unor rezultate concrete şi rapide în legătură cu semnarea protocolului privind statutul minorităţilor din cele România şi Serbia, cât şi implicarea Comisiei Europene şi a Înaltului Reprezentant al OSCE pentru minorităţi naţionale în monitorizarea eforturilor Belgradului pentru respectarea principiilor protecţiei minorităţilor în conformitate cu standardele UE. Consiliul UE a încurajat Serbia să continue aplicarea tuturor acordurilor convenite până la această dată.
Potrivit unor surse europene, în afara acordului bilateral dintre Bucureşti şi Belgrad, Comisia Europeană s-a angajat la rândul său să urmărească “îndeaproape” “punerea efectivă în practică” a respectării drepturilor minorităţii române din Serbia.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *