Romania intra sub scutul antiracheta

de | dec. 15, 2009 | Federatia Rusa, România, Știri, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

NATO va amplasa parti din scutul sau antiracheta pe teritoriul Bulgariei, Romaniei si Turciei, titreaza cotidianul bulgar Sega, citand pe un oficial inalt din Ministerul Apararii de la Sofia, preluat de mass-media de la Bucuresti

SUA pregatesc desfasurarea sistemelor Patriot in Balcani

SUA pregatesc desfasurarea sistemelor Patriot in Balcani

NATO va amplasa parti din scutul sau antiracheta pe teritoriul Bulgariei, Romaniei si Turciei, titreaza cotidianul bulgar Sega, citand pe un oficial inalt din Ministerul Apararii de la Sofia, preluat de mass-media de la Bucuresti. Sistemul de aparare antiracheta care initial trebuia sa fie instalat in Cehia si Polonia va fi impartit in mai multe componente. Scutul antiracheta nu va mai apartine doar Statelor Unite, ci va fi construit de NATO, arata sursele militare bulgare citate de Sega. Cel mai probabil in Bulgaria vor fi amplasate rachete sol-aer MIM-104 Patriot care se vor afla in apropierea orasului Sabla de pe litoralul Marii Negre, nu departe de granita cu Romania, considera sursele citate. In Bulgaria se vor afla si niste baze de logistica si de control al rachetelor SM-3. Scutul trebuie construit in anul 2012, iar anul viitor conducerea Aliantei va incepe discutii cu statele unde va fi amplasat acesta, mai scrie ziarul bulgaresc. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat de curand ca scutul va garanta o protectie in caz ca Iranul reuseste sa se doteze cu o bomba atomica. „Sper ca noi printr-o presiune politica si diplomatica nu vom permite acest lucru”, a adaugat Rasmussen.

SUA incepe scutul din Romania

Romania ar putea gazdui elemente ale scutului american antiracheta a declarat un oficial al SUA la NATO, citat de agentia NewsIn, preluata de mass-media de la Bucuresti. El a spus ca noul plan al SUA in materie de aparare antiracheta va incepe in zona de sud a Europei si se va concentra pe interceptarea rachetelor cu raza scurta si de medie de actiune, motivul pentru care „ar fi logic” ca Romania si Bulgaria sa fie platformele unor astfel de tehnologii. „Primele etape ale noii arhitecturi de aparare se concentreaza pe rachetele cu raza scurta si medie. Asadar, evident, asa cum este conceput planul, va incepe undeva in sud si vom vedea cum se va dezvolta catre nord. Tarile despre care vorbim – Romania si Bulgaria – sunt in sud, astfel ca ar fi logic ca ele sa faca parte din prima si a doua faza a planului”, a explicat adjunctul sefului misiunii permanente a Statelor Unite la NATO, John Heffern. El a mai adaugat ca acest nou proiect se doreste a fi unul al NATO iar statele membre sa ajunga la un consens in aceasta privinta pana la summitul Aliantei de anul viitor programat la Lisabona. In paralel, ministrul adjunct american al Apararii, Alexander Vershbow, a purtat la Praga discutii cu oficialii Apararii din Cehia despre viitoarea colaborare dintre cele doua tari, fara a se ajunge la un acord definitiv.

Varsovia vrea rachete

Polonezii sunt gata sa se alature proiectului noului scut antiracheta proiectat pentru Europa Centrala si de Est de catre administratia Obama, a declarat anterior seful Executivului de la Varsovia, Donald Tusk, citat de agentiile de presa internationale. „Polonia considera foarte interesanta si necesara aceasta (noua) conceptie, proiectul ce apeleaza la scutul cu rachete SM3 conducand la o noua configuratie a apararii antibalistice. (…) Suntem gata sa participam la acest proiect la o scara potrivita”, a precizat Tusk in cursul unei conferinte de presa comune cu numarul doi de la Casa Alba, Joe Biden, aflat in vizita diplomatica in Polonia. Noul sistem propus de Washington are la baza desfasurarea de rachete de tip Standard 3 (SM-3) americane in Polonia. Potrivit Pentagonului, acestea reprezinta cea mai avansata tehnologie in domeniu si este cea mai eficienta metoda de retaliere impotriva unor eventuale atacuri venite din partea Teheranului. La randul sau, vicepresedintele american, Joe Biden a tinut sa dea asigurari ca noul sistemul este capabil sa faca fata „amenintarilor in crestere” la adresa SUA si a Europei. „Cu o tehnologie dovedita, (noul sistem antiracheta – n.red.) va acoperi cea mai mare parte a Europei, inclusiv Polonia, si o va face mai eficient decat ar fi putut-o face sistemul precedent”, a declarat oficialul american. „Pur si simplu, planul nostru cu rachete SM-3 ofera o securitate mai buna atat pentru NATO cat si pentru Polonia”, a intarit Biden. El a tinut sa ii asigure pe polonezi ca SUA nu va face intelegeri cu Rusia pe seama tarii lor. Polonia s-a alaturat NATO in urma cu 10 ani si de atunci Varsovia s-a plans constant de faptul ca SUA nu doreste sa isi aseze bazele pe teritoriul sau, in ciuda faptului ca soldatii polonezi au participat la misiuni ale NATO si SUA in misiunile din Irak si Afganistan.

Baze americane

Statele Unite si Polonia au semnat recent la Varsovia un acord privind stationarea trupelor americane pe teritoriul polonez (SOFA), care deschide calea amplasarii rachetelor americane Patriot in aceasta tara, relateaza New York Times, citat de mass-media de la Bucuresti. „Acest acord va permite stationarea soldatilor si a materialului american pe teritoriul polonez. Aceasta inseamna ca securitatea Poloniei va fi consolidata”, a declarat ministrul polonez al apararii, Bogdan Klich. Acordul, semnat de subsecretarul de stat american responsabil cu controlul armamentelor si securitatea internationala, Ellen Tauscher, si de viceministrul polonez al apararii, Stanislaw Komorowski, era conditia prelabaila pentru instalarea unei baze americane de rachete Patriot in Polonia. Anterior, surse militare americane, citate de mass-media poloneza, au confirmat in octombrie ca Statele Unite intentioneaza sa desfasoare in 2010, in mod nepermanent, rachete sol-aer Patriot in Polonia, ca parte a infrastructurii noilor baze americane.

Sprijin NATO

Reamintim ca secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a salutat, la sfarsitul lunii octombrie 2009, revizuirea de catre presedintele american Barack Obama a planului de instalare a unui scut de aparare antiracheta in Europa si si-a exprimat speranta ca planul va fi incorporat in sistemul NATO. In opinia lui Rasmussen, planul Administratiei Obama, care vizeaza apararea Occidentului impotriva unor amenintari din partea unor tari precum Iranul, le va oferi europenilor si americanilor protectie impotriva unor ”amenintari reale”. Rasmussen a facut aceste declaratii dupa ce secretarul american al Apararii, Robert Gates, i-a informat pe ministrii Apararii din tarile membre ale NATO in legatura cu intentia presedintelui Obama de a revizui planul Administratiei Bush privind scutul antiracheta, mentioneaza AP. Rasmussen a precizat ca Alianta Nord-Atlantica va lucra impreuna cu SUA pentru a incorpora planul american in sistemul NATO.

Varianta ucraineana

Ministrul-adjunct de Externe din Federatia Rusa, Serghei Riabkov, a avertizat ca Statele Unite ale Americii n-ar trebui sa discute cu tari nemembre ale NATO despre viitorul scut de aparare antiracheta, facand referire la o serie recenta de consultari dintre SUA si Ucraina. Reamintim ca ambasadorul Ucrainei la Washington, Oleg Samsur, a declarat ca Statele Unite ale Americii si Ucraina au inceput discutiile pentru o posibila utilizare a radarelor ucrainene in dispozitivul american antiracheta in Europa. „Suntem in stadiul discutiilor de lucru, iar acestea sunt mai degraba in faza initiala”, a spus Samsur, citat de agentia Interfax-Ucraina. Discutiile se refera la utilizarea radarelor din Ucraina si la o cooperare militaro-tehnica, a precizat el.
Astfel, subsecretarul american al Apararii Alexander Vershbow a declarat ca Statele Unite considera Ucraina drept una dintre tarile luate in considerare pentru amplasarea unui radar care va face parte din noul scut american antiracheta in Europa. Comentand declaratiile lui Vershbow, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, le-a calificat ca „neasteptate” si „extravagante”. La randul sau, premierul rus Vladimir Putin, facand aluzie la declaratiile lui Alexander Vershbow, a declarat: „In privinta sistemului american de aparare antiracheta, noi ne vom orienta numai dupa ceea ce spune seful statului, iar presedintele (Obama) a spus ca a treia zona de pozitionare in Europa nu va exista si noi suntem multumiti de aceasta declaratie”.

Croatia anti-scut

Presedintele Croatiei, Stipe Mesic, s-a pronuntat luni la Moscova, unde efectueaza o vizita oficiala, impotriva amplasarii sistemului american antibalistic in Europa, transmite agentia rusa oficiala de presa ITAR-TASS, citata de mass-media de la Bucuresti. „Eu dintotdeauna am pledat impotriva desfasurarii scutului antiracheta al SUA in Europa”, a subliniat Mesic, intr-o conferinta sustinuta la sediul Ministerului rus de Externe, apreciind ca „o astfel de politica ar putea duce la deteriorarea relatiilor intre state si la noi confruntari”. Mesic a mentionat in acelasi discurs ca tara sa sustine initiativa presedintelui rus Dmitri Medvedev in sfera securitatii europene.”Colaborarea dintre Rusia si Europa trebuie sa fie fructuoasa”, considera seful statului croat. Cu toate acestea, liderul de la Zagreb a mai subliniat ca „aderarea Croatiei la NATO este legata exclusiv de preocuparea pentru propria securitate si in scopul prevenirii posibilelor amenintari cu caracter militar”.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *