Romania, implicata din nou in scandalul inchisorilor CIA

de | ian. 13, 2011 | România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Diplomaţii americani apreciau în 2006 că există o obsesie în Elveţia pe tema închisorilor secrete ale CIA şi a zborurilor efectuate de avioane ale agenţiei americane de informaţii, potrivit unei note WikiLeaks care menţionează şi România, în cazul transferului a 23 de deţinuţi irakieni şi afgani, informează mass-media internationala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

"Fumigena" Wikileaks afuma Romania

"Fumigena" Wikileaks afuma Romania

Diplomaţii americani apreciau în 2006 că există o obsesie în Elveţia pe tema închisorilor secrete ale CIA şi a zborurilor efectuate de avioane ale agenţiei americane de informaţii, potrivit unei note WikiLeaks care menţionează şi România, în cazul transferului a 23 de deţinuţi irakieni şi afgani, informează mass-media internationala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Presa elveţiană şi membri individuali ai Parlamentului acordă o atenţie mai mare greşelilor făcute de autorităţile americane în „războiul împotriva terorismului” decât ameninţării teroriste, se arată într-o notă diplomatică americană, dezvăluită de site-ul WikiLeaks şi publicată în ediţia electronică a cotidianului The Guardian.
De când Washington Post a scris în noiembrie 2005 că SUA operează închisori secrete în Europa, presa elveţiană s-a ocupat intensiv de identificarea greşelilor americane, reale sau imaginare. Orice ştire despre Guantanamo sau Abu Ghraib are loc garantat pe prima pagină, în timp ce atacurile al-Qaida sunt trimise în ultimile pagini, potrivit aceleiaşi surse. O preocupare deosebită este problema zborurilor efectuate de avioane ale CIA. Procurorii italieni susţin că un avion militar american a traversat spaţiul aerian elveţian în ziua în care clericul Abu Omar din Milano a fost răpit. Guvernul elveţian a cerut în mod repetat administraţiei americane să explice acest survol şi aterizările a patru avioane charter la aeroportul din Geneva, însă Washingtonul nu a răspuns încă.

Raport de tabloid

Recent, un tabloid elveţian a publicat un raport al serviciilor de informaţii elveţiene, privind interceptarea unui fax al Guvernului egiptean, se arată în nota diplomatică dezvăluită de WikiLeaks. Faxul arăta că Guvernul egiptean ştia despre 23 de deţinuţi irakieni şi afgani transferaţi de Guvernul american în închisori din România şi alte ţări est-europene. Consiliul Federal elveţian a condamnat dezvăluirea acestui document, iar Guvernul a lansat anchete administrative şi penale în acest caz. Oficialii elveţieni au cerut scuze ambasadorului (american Pamela) Willeford pentru dezvăluirea documentului şi pentru reacţia exagerată a presei.
Ambasadorul i-a avertizat pe oficiali că obsesia Elveţiei pentru problema închisorilor şi a avioanelor – condusă într-o măsură semnificativă de senatorul elveţian Dick Marty – riscă să schimbe percepţia Washingtonului asupra Elveţiei.

Filiera rusa

Pe fondul temerilor ca asistenta unui parlamentar britanic a incercat sa recruteze agenti pentru serviciile ruse de informatii, presa britanica a prezentat recent cazul unui om de afaceri roman care livreaza personal pentru baza Mihail Kogalniceanu si care a lucrat, la un moment dat, pentru acelasi deputat. Calin Huma este unul dintre est-europenii care au lucrat pentru parlamentarul britanic Mike Hancok, a carui asistenta, rusoaica Ekaterina Zatuliveter, a fost arestata saptamana trecuta, dupa o ancheta a MI5 ce a durat sase luni.
Sunday Telegraph a descoperit ca tanara in varsta de 25 de ani, care a primit un ordin de expulzare pe motive de securitate nationala, este unul dintre cei cel putin sase imigranti – dintre care o parte din foste tari comuniste – care au lucrat pentru Hancock de cand acesta a devenit parlamentar, in 1997.

Mike Hancock si legatura cu Romania

Primul dintre ei a fost Huma, de origine romana, care a lucrat ca voluntar pentru Partidul Liberal Democrat la scurt timp dupa ce a absolvit Universitatea Southampton, in 1999. El a colaborat cu Hancock atat in Camera Comunelor, cat si in circumscriptia acestuia din Portsmouth, timp de doi ani. In noiembrie 2004, el si Hancock au fost fotografiatia la Constanta, unde, potrivit presei, parlamentarul ar fi condus o delegatie a Consiliului Europei, iar Huma reprezenta o companie care furniza programe informatice pentru societatile de cai ferate. Huma conduce in prezent o serie de firme specializate in consiliere politica, reprezentare si lobby, dar si in furnizarea de echipamente militare, de protectie nucleara, biologica si chimica, precum si pentru „administrarea platformelor de armament”. Una dintre companiile sale vinde elicoptere civile si militare, iar o alta ofera „sustinere tehnica si piese de schimb pentru fregatele de tip 22, precum cele cumparate de Romania de la marina britanica, in 2003, pentru 116 milioane de euro.
O alta societate, IDS Operations, din Eastleigh, Hampshire, organizeaza cursuri de limba engleza pentru angajatii de la baza aeriana Mihail Kogalniceanu, despre care presa internationala a scris ca care ar fi fost implicata in programul CIA de extradari extraordinare. Baza ar fi fost folosita de aeronave cu care CIA a transportat suspecti de terorism catre inchisori secrete din strainatate. Iar un fax interceptat de serviciile elvetiene de informatii si care ar fi fost trimis de un inalt oficial egiptean arata ca SUA ar fi retinut la aceasta baza cel putin 23 de detinuti irakieni si afgani.

Circumstante oficiale

Intrebat in legatura cu intalnirea sa din Romania cu Hancock, din 2004, Huma a raspuns initial ca nu isi aminteste. Dar atunci cand i s-a spus ca exista o fotografie, el a declarat: „Ce va pot spune este ca, la un moment dat, am fost in Romania, iar Hancock era acolo lucrand pentru mai multe organisme europene. Circumstantele in care ne-am intalnit au fost intotdeauna oficiale”. In ceea ce priveste contractul sau de furnizare de servicii pentru baza aeriana Mihail Kogalniceanu, el a dat asigurari ca nu stie daca aceasta a fost folosita pentru zboruri secrete ale CIA. El a subliniat ca firma sa ajuta la pregatirea personalului local, care asigura servicii cheie, dar de nivel scazut la baza aeriana.
O rusoaica asistenta a unui parlamentar britanic a fost arestata si va fi deportata, fiind suspectata de spionaj. Potrivit Sunday Times, Katia Zatuliveter, 25 de ani, a fost arestata la ordinele MI5, sub acuzatia de spionaj. Ea lucra pentru parlamentarul Mike Hancock din Portsmouth South. Acesta spune ca asistenta sa nu a facut nimic rau. Hancock este parlamentar liberal-democrat in Portsmouth, unde exista o importanta baza navala britanica, care deserveste inclusiv submarinele nucleare britanice si americane, desfasurate in apele europene. De asemenea, Mike Hancock este membru al comisiei de aparare din Camera Comunelor.

Codul 561210

Pornind de la dezvaluirile presei britanice, portalul ZiuaVeche.ro a realizat propria ancheta. Astfel, in procesul documentarii, din site-uri guvernamentale americane, a iesit la iveala faptul ca US Army a organizat mai multe licitatii pentru anumite servicii necesare bazei sale din apropierea Constantei. Pentru simplificare, aceste servicii sunt codificate, in conformitate cu un nomenclator special. Una dintre firmele inscrise este chiar IDS Operations, care a aplicat pentru mai multe servicii, printre care si codul 561210.
Potrivit informatiilor oficiale si publice ale US Army, in Romania exista mai multe firme care au dorit sau doresc sa ofere contracte de prestari servicii pentru bazele americane din zona, cum ar fi cea de la Kogalniceanu. Cateva dintre firmele romanesti au participat cu oferte pentru bazele americane din Dobrogea. Codurile stabilite de Guvernul SUA pentru aceste oferte se numara si 561210. Potrivit North American Industry Classification System (Sistemul Nord American de Clasificare a Activitatii), codul 561210 inseamna Institutii corectionale care functioneaza pe baza de contract sau taxe; Operatiuni legate de detentie, pe baza de contract sau taxe; Institutii de detentie private; Servicii de sprijinire a operatiunilor din baze.

Scandalul inchisorilor CIA

Romania a revenit recent, din nou, in atentia organizatiilor internationale cu un subiect care a tinut ani de zile prima pagina a publicatiilor din intreaga lume: inchisorile CIA. Mai precis, potrivit unui raport publicat de Amnesty International, „Secret dezvaluit: Dovezi ale complicitatii Europei in predarea si detentia secreta” (Open secret: Mounting evidence of Europe’s complicity in rendition and secret detention) opt tari europene (Germania, Italia, Lituania, Macedonia, Polonia, Romania, Suedia si Marea Britanie) sunt bagate in oala complicitatii cu CIA in privinta detentiilor ilegale si torturilor, in programele secrete de lupta impotriva terorismului.
In 2005, Human Rights Watch ajunsese la concluzia ca, in Romania, exista inchisori secrete folosite de CIA, dupa studierea documentelor de zbor ale unui avion Boeing 737, cu seria N313P, care, in 2003, ar fi aterizat la Constanta venind direct de la Kabul, susttnea The Independent. Ancheta organizatiei pentru drepturile omului s-a concentrat asupra documentelor de zbor ale aparatului Boeing 737, identificat ca fiind folosit de CIA pentru transportarea suspectilor de terorism in afara granitelor Statelor Unite. De asemenea, pe 28 februarie 2005, revista americana Newsweek a publicat traseul de zbor al aceluiasi avion, printre escalele facute de aparat in ianuarie 2004 figurand si cele de pe aeroporturile din Timisoara si Bucuresti.
Folosindu-se de aceste informatii, HRW preciza in 2005 ca, in septembrie 2003, avionul N313P a efectuat o cursa directa de la Kabul la Szymany, aeroport situat in apropierea orasului polonez Szczytno, la nord de Varsovia, unde se afla si o baza de antrenament a serviciilor de informatii poloneze. De aici, avionul ar fi decolat direct spre baza aeriana Mihail Kogalniceanu, de langa Constanta, sau Bucuresti.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *