Romania duce la APCE litigiul cu Rusia in privinta tezaurului evacuat in 1917 la Moscova

de | oct. 2, 2012 | Federatia Rusa, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Trei parlamentari romani din delegatia Romaniei la APCE – Viorel Badea, Cezar Preda si Tudor Pantiru, au depus un amendament privind returnarea de catre Federatia Rusa a tezaurului Romaniei, evacuat in 1917, in timpul Primului Razboi Mondial. Amendamentul a fost depus la raportul privind indeplinirea de catre Moscova a obligatiilor asumate catre Consiliul Europei, realizat […]

Trei parlamentari romani din delegatia Romaniei la APCE – Viorel Badea, Cezar Preda si Tudor Pantiru, au depus un amendament privind returnarea de catre Federatia Rusa a tezaurului Romaniei, evacuat in 1917, in timpul Primului Razboi Mondial. Amendamentul a fost depus la raportul privind indeplinirea de catre Moscova a obligatiilor asumate catre Consiliul Europei, realizat de coraportorii APCE pentru Rusia, Gyorgy Frunda si Andreas Gross, raport care va fi adoptat marti dupa-amiaza, la Strasbourg, de plenul APCE. Senatorul PDL Viorel Badea a declarat marti ca amendamentul este motivat de „evolutia prea putin satisfacatoare a negocierilor romano-ruse cu privire la tezaurul Romaniei depozitat la Moscova”. Potrivit acestuia, autoritatile ruse au refuzat dialogul legat de ultimul raport APCE referitor la Rusia, elaborat in 2004, prin care se facea trimitere la necesitatea returnarii catre Romania a stocului metalic al BNR. in textul amendamentului consemnat si de deputati APCE din Ungaria, Cipru, Lituania si Republica Moldova se mentioneaza ca evacuarea din 1917 a fost facuta „in baza unui agrement bilateral intre autoritatile Romaniei si Rusiei, atunci cand cele doua tari erau aliate si guvernul Rusiei garanta securitatea transportului, siguranta depozitului, precum si returnarea catre Romania a acestui tezaur”. „Restituirea ar trebui sa inceapa cu cantitatea de aur a BNR care consista in 93,4 tone in monede si lingouri pentru care Romania a transmis si in 2004 catre Federatia Rusa, pentru documentare, inventarii si documente in acest sens”, se mentioneaza in amendament, potrivit senatorului PDL.

Coordonare cu MAE

Senatorul Viorel Badea a aratat ca depunerea acestui amendament este „coordonata cu MAE roman” si este exclus sa afecteze relatia bilaterala. „Avem pe agenda bilaterala cu Rusia acest subiect de foarte multa vreme, nu ii punem in fata faptului implinit, nu venim cu o chestiune care sa arunce in aer relatia bilaterala”, a subliniat Badea. De asemenea, parlamentarul democrat-liberal a aratat ca sunt sanse sa fie adoptat amendamentul mentionat, aratand ca in cazul respingerii acestuia mai este depus si unul general prin care APCE recomanda Rusiei „isi respecte angajamentele prin care s-a obligat sa returneze bunurile culturale apartinand altor state membre” ale Consiliul Europei. „Una dintre aceste formule va trece sigur. Rezolvarea intr-un interval de timp rezvonabil a returnarii acestor bunuri constituie si o datorie morala a Rusiei asumata la momentul aderarii la APCE”, a aratat Badea. Potrivit acestuia, problema tezaurului nu mai poate fi blocata de autoritatile Rusiei. „Rusia democrata de astazi nu ar trebui sa functioneze pe baza mostenirii tariste si bolsevice si greselilor care s-au facut atunci. Nu trebuie sa uitam si opinia unora dintre politicienii progresisti din Rusia care isi doresc sa reglementeze in mod corect problema returnarii bunurilor culturale pentru a elimina suspiciunile la nivelul relatiilor bilaterale si a contribui la un climat de cooperare intre tarile noastre”, a mai spus Viorel Badea. Raportul de monitorizare a indeplinirii de catre Rusia a angajamentelor asumate la momentul aderarii la Consiliul Europei este unul dintre subiectele cele mai importante ale sesiunii APCE din 1-5 octombrie. Presedintele Dumei de Stat de la Moscova, Serghei Nariskin, a anuntat saptamana trecuta ca renunta la participarea sa la sesiunea plenara a APCE. Rapoartele de monitorizare privind statele membre ale Consiliului Europei trebuie elaborate de APCE la interval de doi ani, insa in cazul Rusiei intervalul a depasit sapte ani.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *