Romania deschide Marea Neagra pentru South Stream

, , , , , , ,
 

Pressedintele roman Traian Basescu sustine proiectul Nabucco

Presedintele roman Traian Basescu sustine proiectul Nabucco

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, aflat saptamana trecuta in capitala japoneza Tokyo, la un important forum economic romano-japonez, a declarat ca Romania a dat un raspuns pozitiv Federatiei Ruse in vederea inceperii prospectarilor in zona economica exclusiva a Romaniei de la Marea Neagra, relateaza agentia de presa KARADENIZ PRESS. ”Va pot informa ca am dat deja un raspuns pozitiv rusilor, care ne-au cerut sa le permitem sa inceapa prospectarea in zona economica a Romaniei care e situata pe Marea Neagra”, a spus Basescu, raspunzand astfel unei intrebari adresate de reprezentantul unei companii japoneze. Reamintim ca anterior, mai multe companii japoneze si-au manifestat periodic interesul pentru a participa la construirea viitoarelor gazoducte din regiunea Marii Negre.
Traian Basescu a precizat ca Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, promoveaza cu prioritate proiectul energetic Nabucco, in privinta caruia a semnat un acord. ”Dar, in acelasi timp, nu avem nimic impotriva South Stream. Nimeni nu va bloca accesul proiectului rusesc spre Marea Neagra. Romania nu este impotriva South Stream, dar vom sprijini prioritar Proiectul Nabucco, care este un proiect UE. (…) Nu suntem impotriva South Stream, dar sustinem ca prioritate proiectul european, Nabucco” a mai afirmat Basescu, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Nabucco pe scurt

Gazoductul Nabucco, un proiect de zece miliarde dolari sprijinit de Uniunea Europeana si SUA, vizeaza legarea zonei centrale a Asiei, bogata in gaze naturale, de Europa. Conceput ca o alternativa la gazul natural furnizat de Rusia, pentru diminuarea dependentei Uniunii Europene fata de Moscova, Nabucco ar oferi gaz din Azerbaidjan, Iran, Irak, Turkmenistan si Kazahstan. Punctul de pornire al gazoductului Nabucco, cu o capacitate de 20-30 miliarde m.c. de gaze anual, a fost stabilit la Erzurum, in Turcia, punctual final al conductei fiind terminalul de la Baumgarten, din Austria. Gazodcutul va fi legat langa Erzurum cu conducta Tabriz-Erzurum si cu conducta Caucazului de Sud, realizandu-se astfel legatura cu conducta de gaz Trans-Caspica. Conducta Iran-Turcia are 2,577 km si merge din Tabriz (nord-vestul Iranului) pana in Ankara (Turcia), iar conducta Caucazului de Sud, sau conducta Baku-Tbilisi-Erzurum(BTE) transporta hidrocarburi din Shah Deniz (Azerbaidjan) in Turcia. Gazoductul Nabucco va fi format din 200.000 de conducte. Nabucco are 2.000 km in Turcia, in Bulgaria – 400 km, in Romania – 460 km, in Ungaria – 390 km si in Austria – 46 km. Proiectul necesita doua milioane de tone de otel, 200.000 de segmente de teava de otel si peste 30 de statii de comprimare a gazului.

Resurse energetice

Costul estimat initial al lucrarilor era de aproximativ 4,5 miliarde Euro. Datorita cresterii pretului petrolului si implicit si al otelului, estimarea actualizata in luna mai 2008 a ajuns la peste 7,9 miliarde euro. Totodata, mass-media turca considera ca proiectul va costa peste 10 miliarde de dolari, suma respinsa de oficialii Nabucco. Proiectul va fi finantat, in proportie de o treime, de catre actionari si de banci, doua treimi.
In functie de situatie, gazele naturale vor proveni din Iran, Irak, Azerbaijan, Turkmenistan si Kazakhstan. Principalii furnizori de gaze pentru proiect sunt Azerbaidjan si Turkmenistan. In cazul Turkmenistanului, problema este tranzitul pe sub Marea Caspica, in conditiile in care chestiunea granitelor maritime ramane o problema nerezolvata in zona, iar pentru rezolvarea acesteia este nevoie de acordul Rusiei.
Scopul proiectului, mentionat in Tratatul Cartei Energiei al Parlamentului European si al Consiliului Uniunii Europene in 26 iunie 2003, era diversificarea surselor de aprovizionare cu energie ale UE, prin construirea unui gazoduct care ar fi urmat sa porneasca de la Marea Caspica, ocolind Rusia, si care urma sa transporte gaze naturale din Azerbaidjan si alte state din Asia Centrala inspre tarile din vestul Europei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *