România, decimată de pestă porcină africană. Sute de localități afectate

de | oct. 27, 2018 | Balcani, România, Știri | 0 comentarii

Numărul focarelor de pestă porcină africană de pe teritoriul României a ajuns la 1.042, acestea fiind active în 266 de localităţi din 15 judeţe, iar numărul total al porcilor ucişi a ajuns la 354.604, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), citată de KARADENIZ PRESS. „La această dată, Pesta Porcină Africană […]
Autoritatile-de-la-Bucuresti-au-pierdut-razboiul-cu-pesta-porcina-africana
Autoritatile-de-la-Bucuresti-au-pierdut-razboiul-cu-pesta-porcina-africana

Autoritatile-de-la-Bucuresti-au-pierdut-razboiul-cu-pesta-porcina-africana

Numărul focarelor de pestă porcină africană de pe teritoriul României a ajuns la 1.042, acestea fiind active în 266 de localităţi din 15 judeţe, iar numărul total al porcilor ucişi a ajuns la 354.604, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), citată de KARADENIZ PRESS. „La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 266 de localităţi din 15 judeţe, cu un număr de 1.042 de focare (dintre care 15 în exploataţii comerciale). De asemenea, au fost înregistrate 136 cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 354.604 de porci afectaţi de boală”, se arată într-un comunicat.
Datele Autorităţii arată că până în prezent au fost despăgubiţi 7.741 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 99,6 milioane de lei.
Pe de altă parte, autorităţile veterinare anunţă că până la această dată au fost stinse 5 focare în judeţul Satu-Mare, iar unitatea de procesare a cărnii S.C. Carniprod SRL, din judeţul Tulcea, şi-a reluat activitatea, în data de 14 august 2018.
De asemenea, nu au mai fost înregistrate noi focare de boală în judeţele Satu-Mare şi Bihor, din data de 31 august 2018, respectiv din 8 august 2018.
Potrivit surse citate, cele mai multe focare sunt în judeţele Tulcea – 566, în Ialomiţa – 124 de focare, în Brăila – 103 de focare şi în Constanţa – 83 de focare.

Mortalitate 100%

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.
Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic. (M.B.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *