Romania cumpara drone

, ,
 

Un grup de 13 ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice, printre care şi România, a convenit, cu ocazia summitului NATO desfăşurat la Chicago, să achiziţioneze cinci drone, fără muniţie, şi echipamentele aferente de control şi comandă.
În afară de România, printre ţările care au ajuns la un acord se află Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Slovacia şi Slovenia. NATO se va ocupa de operarea şi mentenanţa sistemului. Toţi cei 28 de aliaţi urmează să participe financiar la întreţinerea pe termen lung a programului.
“13 state, printre care şi România, au aderat la programul AGS, Alliance Ground Supervision, ceea ce înseamnă o structură militară de cinci avioane fără pilot care vor fi, în funcţie de nevoile tuturor celor 13 state, la dipoziţie pentru culegere de informaţii terestre. Şi, decât să avem fiecare propriile noastre avioane, România dispune de un sistem de drone în momentul de faţă, pe care l-a utilizat şi în Irak şi în Afganistan, dar noua generaţie de astfel de avioane fără pilot este mult mai performantă şi atunci, decât să îşi cumpere fiecare stat mijloacele pentru aceste facilităţi, mai bine ne unim toţi şi plătim cât utilizăm. Deci, sistemul Smart Defense este destinat să răspundă chiar realităţilor de astăzi. Poate că nu este un sistem care va fi viabil în următorii 30 de ani, dar pentru perioada de criză în mod categoric este viabil şi răspunde nevoii de a cheltui ceva mai puţin decât până acum pentru menţinerea capabilităţilor militare ale NATO şi ale statelor membre”, a declarat Traian Băsescu, la întoarcerea de la summitul NATO..
NATO a semnat în weekend un contract în valoare de 1,7 miliarde de dolari cu compania americană producătoare de echipament militar Northrop Grumman în vederea furnizării Alianţei a primelor sale drone de supraveghere. Contractul dintre NATO şi Northrop Grumman, ca prim contractor, include achiziţionarea, operarea iniţială şi întreţinerea a cinci drone Block 40 Global Hawk echipate cu senzori radar moderni pentru supraveghere terestră. Sistemul de supraveghere terestră este menit să devină o sursă importantă de informaţii în timp real pentru operaţiunile militare ale Alianţei de intelligence, supraveghere şi recunoaştere.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *