Romania, criticata de Statele Unite

de | mart. 15, 2010 | Balcani, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

In Romania, o democratie constitutionala cu un sistem parlamentar multipartit, alegerile europarlamentare din iunie 2009 si alegerile prezidentiale din noiembrie-decembrie 2009 au fost considerate libere si corecte, iar autoritatile civile au tinut fortele de securitate sub control

Departamentul de Stat al SUA condamna Romania

Departamentul de Stat al SUA condamna Romania

In Romania, o democratie constitutionala cu un sistem parlamentar multipartit, alegerile europarlamentare din iunie 2009 si alegerile prezidentiale din noiembrie-decembrie 2009 au fost considerate libere si corecte, iar autoritatile civile au tinut fortele de securitate sub control, consemneaza Raportul anual privind practicile in domeniul Drepturilor Omului 2009 al Departamentului de Stat al SUA, citat de agentia de presa Agerpress, si preluata de KARADENIZ PRESS. Totodata, au fost semnalate din nou abuzuri ale politiei si jandarmeriei asupra detinutilor, conditiile din penitenciare au ramas deficitare, iar sistemul juridic nu a dat dovada de obiectivitate si a fost in unele cazuri influentat de politic, noteaza documentul, remis mass-media de la Bucuresti de catre Ambasada SUA la Bucuresti.

Discriminare religioasa

Legea restrictiva a cultelor a continuat sa limiteze libertatea religioasa, se arata in documentul american citat. Ritmul procesului de retrocedare a ramas extrem de lent, iar guvernul nu a luat masuri efective in vederea retrocedarii bisericilor greco-catolice confiscate de guvernul comunist in 1948.
Au mai fost semnalate cazuri de violenta impotriva femeilor si de discriminare a acestora, precum si cazuri de copii abuzati, cetateni romani si straini fiind traficate in scopuri de munca fortata, exploatare sexuala, si cersetorie fortata.Totodata au mai existat de asemenea cazuri de neglijare si asistenta inadecvata acordata persoanelor cu dizabilitati.
Raportul SUA arata ca, in Romania, constitutia statului prevede un sistem judiciar independent si, in general, guvernul a respectat independenta sistemului judiciar. Cu toate acestea, sistemul judiciar nu a beneficiat de increderea publicului in ceea ce priveste tragerea la raspundere a judecatorilor si faptul ca acestia nu servesc interese politice sau financiare.
Jurnalistii si persoanele fizice au putut sa critice autoritatile guvernamentale, inclusiv pe cele de la nivel inalt. Au existat cazuri izolate de intimidare sau cenzura a presei de catre autoritati sau de atacuri asupra jurnalistilor. Pe parcursul anului s-au inregistrat cateva cazuri in care demnitari sau politicieni au insultat sau hartuit jurnalisti, se precizeaza in raportul SUA.

DNA la raport

Directia Nationala Anticoruptie (DNA), institutia responsabila de anchetarea si judecarea cazurilor de coruptie la nivel inalt, inclusiv a cazurilor in care sunt implicati parlamentari si oficiali guvernamentali, a continuat sa-si coordoneze activitatea cu departamentele antifrauda infiintate in cadrul diverselor ministere, se subliniaza in documentul citat. S-au facut putine progrese in cele 30 cazuri de coruptie in care sunt implicati fosti ministri, ministri secretari de stat si parlamentari, in unele din cauza deciziei Parlamentului anterior de a stopa ancheta, a respingerii cazurilor de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie si a procesului judiciar complicat.
Raportul mai aminteste, intre altele, ca, in datele de 22 noiembrie si 6 decembrie 2009, Romania a organizat alegeri prezidentiale, iar, in ciuda unor neregularitati, inclusiv a unor acuzatii de cumparare a voturilor sau de vot multiplu, ele au fost in general considerate libere si corecte.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri