Romania cimenteaza axa nucleara Bucuresti-Amann

, , , ,
 

Regele Abdullah urmareste obtinerea independentei energetice a Iordaniei

Regele Abdullah urmareste obtinerea independentei energetice a Iordaniei

Iordania va semna in 2010 acorduri de cooperare in domeniul nuclear cu inca trei state, printre care si Romania, si se afla in negocieri cu Statele Unite ale Americii, a anuntat presedintele Comisiei pentru energie atomica al Regatului hasemit. “Iordania va semna trei acorduri de cooperare nucleara cu Japonia, Romania si Republica Ceha pana la sfarsitul lui 2010”, a declarat Khalid Touqan, citat de presa internationala, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. La sfarsitul lunii martie 2010, presedintele Comisiei iordaniene pentru Energie Atomica (JAEC), Khaled Toukan, isi exprima speranta ca Regatul Hasemit al Iordaniei va semna acordul de cooperare in domeniul nuclear cu Romania in luna mai, precizand ca Iordania nu va renunta la drepturile sale de a dezvolta programul sau nuclear in scopuri civile in acord cu standardele internationale.

Memorandum de intelegere

Precizarile presedintelui JAEC, noteaza mass-media iordaniana, au fost facute in cadrul unui conferinte de presa alaturi de ministrul iordanian pentru afaceri media si comunicatii si de purtatorul de cuvant al guvernului de la Amman, Nabil Sharif. Toukan a precizat totodata ca guvernul de la Amman nu va semna niciun acord ca i-ar putea afecta drepturile de a dezvolta un program nuclear in scopuri pasnice, asa cum sunt prevazute acestea in Tratatul de Neproliferare Nucleara (NPT). Potrivit presei de la Amman, Regatul Hasemit al Iordaniei urmeaza sa construiasca doua reactoare de generatie III, cu o putere de 1.000 de megawati, in urmatorii 15 ani pentru a transforma tara dintr-un importator de energie intr-un exportator.
In noiembrie 2008, intre Bucuresti si Amman a fost semnat un Memorandum de Intelegere care stipuleaza ca Romania, prin agentiile de specialitate, va oferi Iordaniei asistenta tehnica pentru proiectele sale in domeniul energiei nucleare (tehnici si tehnologii pentru explorarea, mineritul si procesarea resurselor de uraniu si a altor resurse minerale, implementarea Programului Energetic Nuclear, asistenta tehnica pentru selectarea, proiectarea, construirea, punerea in functiune, operarea, intretinerea si decomisionarea de reactoare de cercetare in scopuri stiintifice, educationale si producere de izotopi pentru aplicatii in medicina, industrie si agricultura, siguranta si securitate nucleara, garantii nucleare).
Reamintim ca Regatul Hasemit al Iordaniei, care este acoperit in mare parte de desert si se bazeaza aproape in totalitate pe importuri energetice, isi propune sa se indrepte spre energia nucleara pentru a-si satisface necesitatile in crestere. Ammanul are in plan construirea de reactoare pana in 2019 si a semnat pana acum acorduri cu opt state, printre care Rusia, China, Franta si Marea Britanie. Centralele nucleare vot fi folosite si in operatiunile de desalinizare ale apei Mării Rosii, resursa considerata vitala de catre autoritatile din statul arab.

Parteneriat tehnologic

Oficiali iordanieni si americani negociaza un protocol de cooperare nucleara, prin care SUA ar exporta in Iordania componente nucleare si logistica. Administratia americana doreste ca Iordania sa devina un model de transparenta al dezvoltarii unui program nuclear civil ca exemplu si presiune pentru alte state din zona, Iran si Siria. „Daca noi putem fi un model de transparenta, ii vom impinge catre asta si pe altii”, declara in iunie Abdullh al II-lea, regele Iordaniei. Acordul insa e delicat si SUA trebuie sa nu infurie Israelul si sa nu determine o cursa a inarmarii in Orientul Mijlociu. Iordania, de asemenea, trebuie sa nu produca propriul combustibil nuclear, ci sa-l importe, ceea ce Ammanul nu ar vrea sa faca, tinand cont de recenta descoperire a unor largi depozite iordaniene de uraniu.

Piedica israeliana

Suveranul hasemit a declarat ca Israelul a trimis Coreei de sud si Frantei rugamintea de a nu vinde tehnologie nucleara Iordaniei. Actiunile „clandestine” ale Israelului au dus la cresterea tensiunilor in relatiile cu Iordania, relatii care deja se afla la cel mai scazut nivel din 1994, cand s-a semnat acordul de pace, a mai spus regele. „Sunt tari, in special Israelul care sunt mai ingrijorate de independenta economica a Iordaniei decat de problema nucleara, si isi manifesta viu preocuparea”, declara Abdullah al II-lea. El a mai adaugat „sunt multe reactoare nucleare ca acesta in lume si vor mai aparea si altele, Israelul ar trebui sa-si vada de treaba”. Insa oficialii israelieni au negat orice actiune care ar impiedica Iordania sa-si dezvolte energia nocleara.

Uraniu arab

Enormele depozite de uraniu au fost descoperite recent langa Amman, iar Iordania intentioneaza sa le exploateze. Cu toate acestea, Statele Unite insista ca Ammanul sa nu-si produca singur combustibilul ci sa se aprovizioneze de pe piata internationala. Iordania contraargumenteaza spunand ca in acord cu Tratatul pentru Neproliferare semnat de Natiunile Unite, are dreptul de a-si produce propria energie nucleara si nu intelege sa renunte la acest drept, intentionand sa-si foloseasca rezervele proprii, ceea ce ar conduce la relansarea economiei iordaniene.
Conform pozitiei exprimate de catre oficialii iordanieni, orice incercare de a-l impiedica sa-si utilizeze propriile resurse, inseamna o violare a acordurilor internationale si dauneaza grav intereselor sale economice. In viziunea economica a Iordaniei, ei ar urma sa exporte atat uraniu cat si electricitatea produsa in reactoarele sale nucleare tarilor vecine, cum ar fi Siria si Irakul.

1 răspunde
 1. Daniel
  Daniel says:

  Mi-ar placea sa aflu ce fel de combustibil doreste Iordania sa utilizeze.
  Caci uraniul imbogatit ar ingrijora specialistii, dar mai ales politicienii.

  Acest aparent detaliu tehnic, este de maxima importanta privitor la siguranta in functionare a centralelor nucleare, dar si privitor la increderea in scopul pasnic al energiei nucleare.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *