Romania cere Ungariei drept de vot pentru romani in Parlamentul de la Budapesta si stoparea etno-business-ului

, , ,
 

Foaia-Romaneasca-Ungaria-Ziaristi-Online

Diplomatia romana a cerut ieri Ungariei ca romanii din aceasta tara sa primeasca drept de vot in Parlamentul de la Budapesta si totodata s-a cerut stoparea fenomenului etno-business-ului prin care tot felul de alte minoritati se declara romani si primesc astfel fonduri de la guvernul ungar, fapt ce are consimtamantul tacit al autoritatilor ungare. Discutiile pe aceste subiecte au avut loc intre secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu , in calitate de co-presedinte al partii romane al Comitetului romano-ungar de colaborare in domeniul minoritatilor, și sub-secretarul de stat Latorcai Csaba, responsabil pentru relatiile cu minoritatile si organizatiile non-guvernamentale din Ministerul Administratiei si Justitiei al Ungariei. intrevederea a avut loc in contextul modificarilor legislative din statul vecin de la sfarsitul anului 2011, cu implicatii asupra situatiei minoritatilor nationale din aceasta tara. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a aratat ca partea romana a urmarit cu deosebita atentie procesul legislativ din Ungaria, subliniind imperativul ca modificarile aduse la legislatia ungara sa contribuie in mod real la imbunatatirea situatiei comunitatii romanesti, cu accent mai ales pe eliminarea fenomenului de etno-business, imbunatatirea accesului la educatie, asigurarea conditiilor corespunzatoare de functionare a mass-media in limba romana, potrivit MAE. In cadrul discutiilor, demnitarul ungar a prezentat succint modificarile legislative adoptate de catre guvernul ungar, aratand ca obiectivul acestora este de a elimina problemele evidentiate de reprezentantii minoritatilor de-a lungul timpului. in acest sens, a evidentiat schimbarile in sistemul de alegere a conducerii autoguvernarilor, preluarea administrarii institutiilor de invatamant la nivel central si posibilitatea ca acestea sa fie gestionate de catre autoguvernarile minoritare sau de Biserica, reprezentarea parlamentara a minoritatilor nationale, in lumina noilor prevederi ale Legii electorale.

Stop etno-bussines-ului

Aurescu a apreciat modificarile la Legea nationalitatilor, aratand ca acestea ar putea contribui la reducerea fenomenului de etno-business, testul real al eficacitatii acestora urmand sa aiba loc cu prilejul viitoarelor alegeri locale din 2014. De asemenea, secretarul de stat Bogdan Aurescu a reiterat pozitia partii romane fata de solutia identificata de partea ungara pentru asigurarea reprezentarii parlamentare a nationalitatilor. Astfel, a aratat ca, in lumina noilor prevederi, comunitatile reduse numeric, asa cum este cazul celei romanesti, nu vor beneficia de reprezentare parlamentara adecvata, fiind necesar in opinia partii romane ca reprezentantul minoritatii in Parlamentul ungar sa aiba inclusiv drept de vot. Sub-secretarul de stat Latorcai Csaba a indicat ca sunt inca in discutie, in Ungaria, competentele, printre care si dreptul de vot, pe care le va avea „purtatorul de cuvant” din Parlamentul ungar al minoritatii care nu reuseste sa obtina un numar suficient de voturi pentru a avea un deputat.

Eforturi pentru presa de limba romana

in ceea ce priveste preluarea institutiilor de invatamant de catre autoguvernarile minoritare, partea romana a aratat ca impactul unui astfel de proces trebuie evaluat din perspectiva imperativului asigurarii unui proces educational de calitate. Pe de alta parte, a subliniat necesitatea cresterii numarului de angajati ai redactiilor in limba romana ai sectiilor de radio si TV din Ungaria, asa cum prevede Protocolul sesiunii a saptea, semnat in 2009, al Comitetului de specialitate romano-ungar de colaborare in domeniul minoritatilor, in conditiile in care aceste redactii au fost afectate de comasarea si reducerea personalului in urma intrarii in vigoare a legii ungare a presei.

Biserici ortodoxe mai multe

Secretarul de stat roman a multumit partii ungare pentru recunoasterea Bisericii Ortodoxe Romane din Ungaria prin noua lege a cultelor, precum si pentru disponibilitatea primariei Budapesta de a oferi un spatiu pentru construirea unei biserici ortodoxe. A subliniat totodata problemele cu care se confrunta Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria si a exprimat speranta ca cele doua parti vor gasi solutiile cele mai potrivite. Bogdan Aurescu a mai mentionat si necesitatea punerii in aplicare a deciziilor anterioare ale sedintelor comune de guvern privind, printre altele, itinerariul cultural al romanilor din Budapesta si amplasarea statuii mitropolitului Andrei saguna la Jula. Demnitarul roman a reiterat interesul partii romane pentru organizarea, cat mai rapida, a unei noi reuniuni a celei de-a opta sesiuni a Comitetului de specialitate romano-ungar de colaborare in domeniul minoritatilor si pentru finalizarea si semnarea Protocolului acestuia. A aratat ca acest instrument este, in continuare, cea mai buna modalitate de evaluare a progreselor si de stabilire de noi prioritati in domeniul protectiei drepturilor minoritatii romanesti din Ungaria.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.