Romania cere Moscovei responsabilitate. Moscova vine cu noi amenintari

, , ,
 

antirachetaRomânia a cerut Rusiei să dea dovadă de responsabilitate, MAE precizând vineri că a luat notă de declaraţiile preşedintelui Medvedev privind scutul antirachetă. Cu toate acestea, Moscova a lansat vineri noi ameninţări. “Ministerul Afacerilor Externe român îşi exprimă speranţa că partea rusă va da, în continuare, dovadă de responsabilitate şi va răspunde favorabil disponibilităţii NATO de a dezvolta un parteneriat strategic între Alianţă şi Federaţia Rusă”, a precizat MAE, transmite Mediafax. MAE a reamintit că România, ca stat membru NATO, acţionează în solidaritate cu aliaţii săi, iar poziţia aliată privind declaraţia preşedintelui rus Medvedev a fost formulată recent de către Secretarul General al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen. Ministerul Afacerilor Externe subliniază totodată că deciziile Summit-ului NATO de la Lisabona privind cooperarea NATO-Rusia în domeniul apărării antirachetă reprezintă cea mai bună bază politică pentru dezvoltarea conlucrării în domeniu. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a ameninţat miercuri că ar putea ordona, în caz de nevoie, luarea unor măsuri pentru distrugerea sistemelor de detecţie şi de control din cadrul scutului antirachetă al NATO din Europa. Dmitri Medvedev a ameninţat că Rusia ar putea instala sisteme de rachete nucleare Iskander în enclava Kaliningrad, dacă Statele Unite vor continua să aplice fără concesii planul scutului antirachetă.

Nouă staţie radar indreptată împotriva Europei

O nouă staţie radar este pregătită pentru a fi dată în exploatare la Kaliningrad, ca parte a sistemului rusesc de avertizare în caz de atac cu rachete, ceea ce va permite Rusiei să monitorizeze lansările de rachete în nordul Oceanului Atlantic, inclusiv să ţină sub control sistemul de apărare antirachetă american în Europa, a anunţat vineri comandantul Forţelor de apărare aeriană şi spaţială ale Rusiei, general-locotenentul Oleg Ostapenko. La începutul acestei săptămâni, preşedintele rus Dmitri Medvedev şi-a anunţat decizia de a introduce în serviciu o staţie radar în regiunea cea mai vestică a Rusiei – enclava Kaliningrad – din considerentul de a consolida protecţia obiectivelor forţelor strategice nucleare ruse, pe fondul impasului în care se află negocierile cu Statele Unite ale Americii pe tema planurilor acestora privind implementarea elementelor scutului antirachetă în Europa.
‘Vom putea controla întregul continent european şi regiunea Oceanului Atlantic, inclusiv elementele sistemului american antibalistic din Europa’, a specificat generalul rus, precizând că la ora actuală au fost finalizate toate activităţile de pregătire în perspectiva punerii în serviciu a noii staţii radar în Kaliningrad. ‘Suntem pregătiţi să introducem noua staţie radar în sistemul general de avertizare privind lansările de rachete’, a menţionat Ostapenko, întrebat în ce stadiu se află pregătirile pentru darea în exploatare a noului obiectiv strategic. El a reamintit că odată cu destrămarea URSS o serie de astfel de staţii radar au rămas în afara teritoriului Federaţiei Ruse.
Comandantul Forţelor de apărare aeriană şi spaţială ale Rusiei a mai spus că la ordinul preşedintelui Dmitri Medvedev, comandantul suprem al forţelor armate ale ţării, cât de curând vor fi instalate la Kaliningrad mai multe sisteme operativ-tactice Iskander. În acest context, generalul rus a precizat că desfăşurarea rachetelor Iskander se va face în termenul de stabilit de înalta conducere a ţării.

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] Karadenis-press.ro Stiri din aceeasi categorie:Consultări româno-ruse în problema transnistreanăAcord […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *