Romania cauta la Roma ajutor pentru aderarea la Schengen

, ,
 

Autoritatile de la Bucuresti considera Romania pregatita pentru aderarea la spatiul Schengen

Autoritatile de la Bucuresti considera Romania pregatita pentru aderarea la spatiul Schengen

Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a avut joi, 16 decembrie 2010, la Roma, consultari bilaterale cu Alfredo Mantica, secretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, precum si cu Massimo Gaiani, director general in Secretariatul Comitetului Interministerial pentru afaceri europene. In cadrul intalnirilor au fost discutate urmatoarele teme: aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, progresele Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, Strategia europeana privind regiunea dunareana, aspecte ale guvernantei economice in cadrul UE, criza economica, securitatea energetica, liberalizarea completa a pietei muncii pentru lucratorii romani.
Consultarile bilaterale au mai vizat aspecte referitoare la consolidarea dialogului politic bilateral in numeroase domenii in care cele doua state au o abordare comuna la nivel european, dar si international. Cu prilejul vizitei la Roma, secretarul de stat Bogdan Aurescu a participat si la vernisajul expozitiei „Aurul antic al Romaniei”, care a fost deschisa in spatiul de ampla rezonanta istorica din incinta Forului lui Traian. De asemenea, secretarul de stat Bogdan Aurescu a sustinut la Universitatea „La Sapienza” din Roma prelegerea „NATO si Uniunea Europeana: prieteni sau adversari? O perspectiva romaneasca”.

Relatii istorice

Relatiile bilaterale dintre Romania si Italia s-au dezvoltat si aprofundat continuu, dobandind o dimensiune istorica. Astfel, in anul 2009 s-au aniversat 130 de ani de relatii diplomatice intre Romania si Italia. Amplitudinea traditionalelor legaturi dintre Romania si Italia a fost reconfirmata de parteneriatul strategic consolidat dintre cele doua state si de apartenenta comuna la Uniunea Europeana si NATO, ceea ce constituie un fundament solid pentru identificarea de noi modalitati pentru diversificarea si aprofundarea relatiilor bilaterale.
Valoarea schimburilor comerciale bilaterale inregistrate in perioada 1 ianuarie – 31 august 2010 a fost de aproximativ 7 miliarde de euro. Comunitatea romaneasca din Italia numara, potrivit statisticilor recente, peste 1 milion de persoane, ce contribuie cu 1,26% la PIB-ul Italiei. Alte circa 800.000 de persoane lucreaza in societatile cu capital italian din Romania.

Punti culturale

Expozitia „Aurul Antic al Romaniei” a fost lansata, in premiera, la Roma la data de 16 decembrie, sub inaltul Patronaj al Presedintiei Romaniei si al Presedintiei Republicii Italiene, cu participarea Ambasadei Romaniei in Italia. In cadrul expozitiei „Aurul Antic al Romaniei”, care va fi deschisa publicului pentru o perioada de peste trei luni, in perioada 17 decembrie 2010 – 3 aprilie 2011, vor fi prezentate 140 de piese remarcabile din metal pretios care fac parte din patrimoniul cultural national al Romaniei. Muzeul National de Istorie a Romaniei participa la aceasta expozitie cu optzeci si trei de obiecte care dateaza din perioada epocii bronzului, Hallstatt, perioada civilizatiei geto-dacice, epoca romana si perioada marilor migratii. Unele dintre aceste piese sunt recent descoperite prin cercetari arheologice si sunt expuse pentru prima data in afara Romaniei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *