Romania, capitala diplomatiei militare din bazinul Marii Negre

, , , , ,
 

Nava de desant maritim Cezar Kunikov, arma politica rusa la Marea Neagra

Nava de desant maritim Cezar Kunikov, arma politica rusa la Marea Neagra

Statiunea romaneasca Eforie Nord va gazdui, in perioada 20-21 mai 2010, Reuniunea Comandantilor Marinelor Militare din tarile riverane Marii Negre si Reuniunea Comitetului Comandantilor Marinelor Militare din tarile riverane Marii Negre, semnatare ale Acordului Blackseafor (Black Sea Naval Commanders Committe – BSNC), relateaza surse militare, citate de mass-media regionala. Astfel, este vorba despre comandantii marunelor militare din Republica Bulgaria, Republica Georgia, Romania, Federatia Rusa, Republica Turcia si Ucraina. Potrivit Statului Major al Fortelor Navale (SMFN), in cadrul reuniunii CBSN vor avea loc dezbateri si schimburi de idei referitoare la identificarea de noi modalitati pentru cresterea securitatii in regiunea Marii Negre, iar in cadrul celei de-a doua Reuniuni, se vor analiza concluziile rezultate in urma activarii anterioare, se vor supune aprobarii Comitetului proiectele noilor documente Blackseafor si se va stabili programul acestuia pentru activarea 2010 – 2011 si de perspectiva pe urmatorii cinci ani.  Sursa citata a adaugat ca aceste evenimente se desfasoara  anual si sunt organizate de tara care urmeaza sa preia comanda Grupului de Cooperare Navala in Marea Neagra – Blackseafor.
Conform comunicatului SMFN, Grupul de Cooperare Navala in Marea Neagra – Blackseafor este o initiativa regionala, inscrisa in eforturile tarilor riverane de a intari increderea, prietenia si buna intelegere intre statele riverane, de a dezvolta cooperarea si interoperabilitatea intre fortele lor navale. Acest parteneriat militar regional reuneste nave apartinand tuturor Fortelor Navale riverane Marii Negre si s-a nascut din dorinta unanima a tarilor din jurul bazinului Pontic de a forma o grupare navala care sa execute instructie in comun pentru indeplinirea misiunilor si, totodata, sa poata interveni in activitati de sprijin umanitar.
Denumirea completa este The Black Sea Naval Cooperation Task Group, iar tarile reunite sub pavilionul acesteia sunt Bulgaria, Georgia, Romania, Federatia Rusa, Turcia si Ucraina. Ordinea alfabetica a tarilor componente este criteriul care sta anual la baza predarii-primirii comenzii Grupului, conform Acordului de infiintare a acestuia.

Manevre ecologice

Manevrele Blackseafor, initiate de catre Turcia prin semnarea acordului de la Istambul din 2 aprilie 2001, s-au desfasurat anul acesta sub comanda generala bulgara. Manevrele includ operatiuni complexe de salvare, monitorizare a starii mediului si vizite in tarile riverane, cu participarea fortelor navale din Turcia, Bulgaria, Ucraina, Romania si Rusia, flota Georgiei nefiind prezenta nici in acest an la exercitiu, fiind practic distrusa in urma razboiului ruso-georgian din august 2008. Anterior, autoritatile Federatiei Ruse au declarat ca flota rusa nu va participa la exercitiile Blackseafor alaturi de Georgia, acuzand frecvent Tbilisi de destabilizarea situatiei politice din regiunea Caucazului.
Anul acesta, pe langa manevre tactice, simularea de operatiuni de lupta impotriva navelor de suprafata, exercitii de aparare antiaeriana si comunicatii, au fost practicate si exercitii de ajutare a navelor esuate si aprovizionare pe mare, iar o atentie speciala va fi acordata exercitiilor antiteroriste, devenite o prioritate dupa atacurile din septembrie 2001 asupra Statelor Unite.
Reamintim ca, potrivit documentelor oficiale, Carta Blackseafor prevede posibilitatea desfasurarii fortei in operatiuni de mentinere a pacii sub mandat ONU sau OSCE. Blackseafor are o structura flexbila, fara un sediu permanent, iar comanda este asigurata prin rotatie in fiecare an de o tara membra.

Diplomatie militara romaneasca

In perioada 8-27 aprilie 2010, corveta „Contraamiral Horia Macellariu“ a participat la activarea Grupului de Cooperare Navala Blackseafor, care sa desfasurat in apele internationale si cele teritoriale ale Bulgariei, Romaniei si Turciei. Potrivit Fortelor Navale Romane, activitatile Grupului Naval Blackseafor au constat in exercitii navale de lupta contra minelor, cautare si salvare pe mare, asistenta umanitara si protectia mediului. Alaturi de nava romaneasca, la exercitii au participat fregata „Yldirim“ (Turcia), nava de comandament „Slavutich“ (Ucraina), nava de debarcare a desantului „Caesar Kunikov“ (Federatia Rusa) si fregata „Verni“ (Bulgaria). In plus, programul a mai cuprins vizite in porturile Varna (Bulgaria), Eregli (Turcia) si Constanta.
Corveta „Contraamiral Horia Macellariu“, comandata de capitan-comandorul Liviu Motoc si avand la bord un echipaj format din 90 de militari, a parasit portul militar Mangalia, urmand sa revina la baza dupa terminarea exercitiului. Gruparea Blackseafor este conceputa ca o forta care actioneaza „la chemare“ si este activata de doua ori pe an pentru a desfasura exercitii navale. Comanda Gruparii este asigurata, in conformitate cu protocolul de infiintare, succesiv, de cele sase state riverane Marii Negre care participa cu forte: Bulgaria, Georgia, Romania, Federatia Rusa, Ucraina si Turcia.

Manevre cu repetitie

Federatia Rusa a participat la manevrele militare navale internationale din Marea Neagra, Blackseafor, cu un vas amfibiu de mari dimensiuni din Flota Marii Negre, Caesar Kunikov. Anuntul oficial privind participarea navei „Caesar Kunikov” la manevrele Blackseafor a trezit ingrijorarea autoritatilor georgiene, nava din clasa Ropusa-I fiind utilizata extensiv in timpul debarcarilor de pe coasta Marii Negre in timpul conflictului din august 2008. Capabila sa transporte sute de soldati si pana la 25 de tancuri si transportoare bindate, „Caesar Kunikov” a participat la sfarsitul lunii februarie 2010, la manevre importante in largul coastelor abhaze, incluzand actiuni de debarcare ale fortelor de infanterie marina si tehnica militara in regiunea separatista controlata de regimul de la Suhumi. Conform unor surse oficiale militare ruse, citate de mass-media locala “pana la zece nave de la baza Novorossiisk si din Sevastopol au participat la aceasta debarcare pe o zona de coasta neamenajata, in cadrul programului de pregatire de lupta pentru 2010”. Debarcarea a fost concertata in avans cu guvernul abhaz, a spus sursa, precizand ca „unitati de coasta ale armatei abhaze au cooperat energic cu Flota rusa de la Marea Neagra”.
Anuntul partii ruse vine la scurt timp dupa ce Tbilisi a anuntat implementarea, cu sprijinul si finantarea Statelor Unite, a unui sistem radar radar destinat supravegherii zonei de coasta a statului pontic, inclusiv apele controlate de catre Republica Abhazia. Decizia georgiana de consolidare a controlului traficului naval a fost criticata de catre autoritatile abhaze, liderul regimului de la Suhumi, Serghei Bagapsh, amenintand cu riposta militara impotriva incercarilor georgiene de abordare si controlare a navelor care se indreapta catre porturile abhaze.

Inarmare navala

Manevrele extinse efectuate de catre marina militara rusa in Marea Neagra, care au inclus simularea unor debarcari masive de trupe si tehnica, au provocat ingrijorarea oficialilor militari din statele pontice, pe fondul anuntului privind achizitionarea de catre Moscova a patru nave de razboi franceze de tip Mistral.
Anuntul sec al presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, privind inceperea de catre Rusia si Franta a unor “negocieri exclusive” pentru achizitionarea de catre partea rusa a patru nave de razboi franceze de tip Mistral, a fost facut la cateva saptamani dupa ce si Jacques de Lajugie, director international al Directiei generale pentru armament (DGA) din Ministerul francez al Apararii, a confirmat ca Franta va vinde Federatiei Ruse patru nave de razboi tip Mistral, fiind initiate negocieri si pentru alte categorii de armament naval ofensiv si defensiv, inclusiv nave antisubmarin si de patrulare.
Conform unor surse militare ruse, citate in exclusivitate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, pretul final unei astfel de nave de razboi, care poate juca rolul atat de port-elicopter, cat si nava de comanda si transport, depaseste suma de 700 de milioane de euro. Fiabilitatea navei a fost demostrata de interventia din timpul conflictului din Liban din 2006, cand flota franceza a desfasurat o nava Mistral in regiune pentru a asigura evacuarea cetatenilor straini si coordonarea eforturilor umanitare. Potrivit surselor militare citate, aceste nave au un deplasament de aproximativ 22 de mii de tone cand sunt incarcate, beneficiind de o viteza de 19 mile marine si o raza de actiune de peste 15 mii de kilometrii. Echipajul standard este format din 20 de ofiteri, 80 de subofiteri si marinari, precum si din 20 de persoane din echipajul auxiliar. Mistral poate transporta un desant de 900 de soldati intr-un teatru de razboi similar celui din Marea Neagra, precum si un batalion de tancuri sau mecanizat. Cand este folosit in rolul de port-elicopter, Mistral poate transporta intre 16 si 35 de elicoptere de mai multe tipuri, inclusiv de atac, transport sau destinate lupte antinava sau antisubmarin. Mistral mai poate fi folosita cu deosebit succes si in calitate de centru operational in actiuni militare terestro-aero-navale combinate, dupa cum au demonstrat amplele manevre navale militare franceze din 2008 si 2009, in care Mistral a jucat rolul principal.
Reamintim ca in 2008, autoritatile franceze au incercat sa vanda astfel de nave si Chinei, provocand reactia dura a Statelor Unite si Taiwan-ului, care este amenintat periodic de autoritatile comuniste de la Beijing cu invazia. Totodata, surse oficiale din servicile secrete franceze au declarat ca spioni chinezi au fost implicati in actiuni de spionaj industrial impotriva industriei militare franceze, fiind vizate inclusiv planurile navelor din clasa Mistral.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *