România-Bulgaria, șarjă balcanică pentru Schengen

de | mart. 16, 2023 | Analize, BULGARIA | 0 comentarii

Preşedintele român Klaus Iohannis şi omologul său bulgar, Rumen Radev, au semnat Declaraţia privind Parteneriatul Strategic între România şi Bulgaria, pe fondul intensificării demersurilor pentru adoptarea, în acest an, a deciziei de aderare a celor două ţări la spaţiul Schengen. Liderul de la București a subliniat că, în contextul evoluţiilor actuale de securitate, Bulgaria este […]
Foto: Facebook
Preşedintele român Klaus Iohannis şi omologul său bulgar, Rumen Radev, au semnat Declaraţia privind Parteneriatul Strategic între România şi Bulgaria (foto: Administrația Prezidențială)

Preşedintele român Klaus Iohannis şi omologul său bulgar, Rumen Radev, au semnat Declaraţia privind Parteneriatul Strategic între România şi Bulgaria (foto: Administrația Prezidențială)

Preşedintele român Klaus Iohannis şi omologul său bulgar, Rumen Radev, au semnat Declaraţia privind Parteneriatul Strategic între România şi Bulgaria, pe fondul intensificării demersurilor pentru adoptarea, în acest an, a deciziei de aderare a celor două ţări la spaţiul Schengen. Liderul de la București a subliniat că, în contextul evoluţiilor actuale de securitate, Bulgaria este un aliat-cheie al României în NATO şi un partener esenţial la Marea Neagră. „Am discutat cu domnul preşedinte Radev despre intensificarea cooperării bilaterale în domeniul securităţii”, a adăugat şeful statului.

Parteneriat strategic

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale de la București, Declaraţia de Parteneriat Strategic prevede intensificarea dialogului politic bilateral, încurajarea schimburilor economice şi a cooperării transfrontaliere, îmbunătăţirea conectivităţii şi a infrastructurii dintre cele două ţări, promovarea proiectelor dedicate dezvoltării regiunii Dunării, asigurarea securităţii energetice, promovarea energiei verzi.
De asemenea, documentul se referă la cooperarea în domeniul afacerilor europene, precum şi la colaborarea întărită în domeniile apărării şi securităţii, în contextul dificultăţilor numeroase provocate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, pentru a asigura susţinerea în continuare a Kievului, întărirea Flancului estic al NATO şi restabilirea unui climat de securitate în regiunea Mării Negre.

Obiectiv Schengen

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România şi Bulgaria vor continua activ demersurile pentru adoptarea, în acest an, a deciziei de aderare a celor două ţări la spaţiul Schengen, punctând că cele două state sunt pregătite.
„În planul agendei europene, am abordat, bineînţeles, obiectivul comun al ţărilor noastre cu privire la avansarea procesului de aderare la spaţiul Schengen. Am convenit să continuăm activ demersurile pentru a asigura adoptarea, în acest an, a Deciziei de aderare pentru cele două ţări. România şi Bulgaria sunt pregătite pentru aderare – am dovedit-o prin acţiunile noastre – şi acţionează responsabil cele două state pentru protejarea spaţiului Schengen. (…) Statele noastre, România şi Bulgaria, sunt perfect pregătite pentru a accede în spaţiul Schengen. Noi îndeplinim toate condiţiile acquis-ului Schengen”, a spus şeful statului, după întâlnirea cu omologul bulgar, Rumen Radev, citat de mass-media.
El a subliniat că, chiar dacă extinderea nu este legată de migraţia ilegală de la frontierele externe, România şi Bulgaria şi-au exprimat disponibilitatea de a fi parte a soluţiilor pentru gestionarea acestei provocări.

„Recunoaştem problemele cu care se confruntă unele dintre statele membre, dar rezolvarea acestora se face în mod constructiv şi prin dialog deschis, ca parte a abordării europene. Măsurile adoptate la ultimul Consiliu European sunt paşi importanţi în această direcţie”, a afirmat şeful statului.

Migrația ilegală

Liderul de la București a precizat că „migraţia ilegală vorbeşte despre oameni care ilegal intră în Uniunea Europeană şi încearcă să treacă dintr-un stat în altul. Combaterea migraţiei ilegale, în concluzie, are de-a face cu a îngrădi dreptul unor persoane care nu trebuie să fie în Uniune, să intre în Uniune, respectiv cei care au fost găsiţi că au intrat să fie gestionaţi corect şi ferm”.
„Este o eroare, dar noi înţelegem dificultăţile unor state europene în chestiunea migraţiei ilegale. Suntem dispuşi să participăm în toate programele care vin să rezolve aceste chestiuni. Am făcut-o şi până acum, am dovedit că ştim să gestionăm şi migraţia ilegală care doar artificial este amestecată cu chestiunea Schengen. (…) Noi vom face tot ce putem, şi putem, să îngrădim migraţia ilegală, pentru a venit astfel în sprijinul partenerilor şi prietenilor noştri care suportă şi controlează mai greu acest fenomen al migraţiei ilegale. În contrapartidă, avem pretenţia să ne fie recunoscut dreptul de a fi parte din Schengen şi sperăm ca în acest an să primim un vot pozitiv pentru acest lucru”, a mai spus Iohannis, citat de mass-media.

Tandem bulgar

Liderul de la Sofia a menționat că, împreună cu omologul său român, au decis să își intensifice eforturile pentru aderarea cât mai rapidă a celor două state la Schengen.
„Considerăm că această barieră nejustificată care a fost pusă în faţa ţărilor noastre nu trebuie să fie folosită pentru rezolvarea unor probleme interne sau a altor probleme din interiorul UE. Cel mai rapid, dacă se ridică această barieră pentru care noi vom lucra împreună, va da un mare aport şi va răspunde cetăţenilor noştri despre drepturile egale cu UE”, a spus Rumen Radev.
Preşedintele bulgar a subliniat că România şi Bulgaria demonstrează că luptă împotriva fluxului de migranţi. „Noi suntem graniţele Uniunii Europene şi observăm că fluxul s-a redus. Noi am luat măsuri pentru o securitate la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia, ceea ce nu s-a făcut ani la rând în Bulgaria acum se face şi se face foarte intens şi cu foarte mare succes. Chiar în interiorul ţării au fost depistaţi migranţi care au fost reţinuţi. Acestea sunt dovezi clare că noi luptăm activ cu migraţia ilegală şi nu doar”, a spus Rumen Radev.
El a precizat că propune UE crearea în Bulgaria a unui task force cu reprezentanţi ai serviciilor sociale din toate ţările care sunt influenţate de tranzitul balcanic pentru organizarea de acţiuni comune. „Nu doar noi să ne chinuim să prindem migranţi, dar trebuie să acoperim şi partea financiară cu capturarea acestora, fiindcă sunt nişte fonduri foarte mari”, a afirmat preşedintele bulgar.

NATO devine treptat o prezență permanentă în bazinul Mării Negre

NATO devine treptat o prezență permanentă în bazinul Mării Negre

Conectivitate pe axa Sofia-București

România şi Bulgaria au nevoie de mai multă conectivitate, a declarat la Sofia, preşedintele Klaus Iohannis, care a subliniat că, prin Parteneriatul strategic semnat de cele două ţări, proiectele de infrastructură de transport, navigabilitate pe Dunăre şi în domeniul energiei vor avansa.
„Indiscutabil, România şi Bulgaria au nevoie de mai multă conectivitate. Din discuţiile noastre, a rezultat dorinţa comună de a utiliza noul cadru partenerial pentru avansarea şi finalizarea unor proiecte majore în domeniul conectivităţii, în special în materie de infrastructură de transport şi navigabilitate pe Dunăre şi, respectiv, energie. În context, am subliniat importanţa continuării dialogului dintre autorităţile noastre în vederea avansării mai rapide în implementarea proiectului european FAST DANUBE, având în vedere rolul pe care asigurarea navigabilităţii pe Dunăre îl are pentru ambele ţări şi efectele pozitive multiplicate pe care le poate genera, dar şi al proiectelor de infrastructură”, a afirmat şeful statului, aflat în vizită oficială în Bulgaria, după întrevederea cu omologul său, Rumen Radev.
El a precizat că a convenit cu Radev ca România şi Bulgaria să urmărească cu prioritate acele domenii care corespund intereselor lor strategice, pentru a-şi asigura rezilienţa, dezvoltarea economică şi securitatea.
Iohannis a evidenţiat schimburile comerciale consistente cu Bulgaria, arătând că în primele zece luni ale anului trecut acestea au înregistrat aproximativ 10 miliarde de euro.

„Vom acţiona împreună pentru o mai bună valorificare a potenţialului de cooperare economică şi sectorială, precum şi pentru diversificarea cooperării în sectoare precum dezvoltarea regională şi digitalizarea”, a adăugat preşedintele.
Potrivit acestuia, românii din Bulgaria şi bulgarii din România sunt o punte între societăţile celor două ţări. „În acest sens, suntem interesaţi să continuăm dialogul în privinţa asigurării depline a condiţiilor pentru exprimarea identităţii lor culturale, lingvistice şi religioase”, a transmis Klaus Iohannis.

Colaborare diplomatică

Discuţiile dintre cei doi lideri au vizat şi politica de extindere a Uniunii Europene. „Am reiterat sprijinul României pentru avansarea extinderii Uniunii atât în privinţa Balcanilor de Vest, cât şi în privinţa partenerilor noştri estici. Am evidenţiat, în mod deosebit, sprijinul pe care România l-a acordat şi va continua să îl acorde pentru avansarea parcursului european al Republicii Moldova şi al Ucrainei. De asemenea, vreau să subliniez importanţa susţinerii ferme de către Uniunea Europeană şi partenerii noştri a stabilităţii şi a rezilienţei Republicii Moldova în faţa provocărilor securitare cu care se confruntă. Contăm şi pe sprijinul Bulgariei în acest sens”, a completat preşedintele Iohannis.
Şeful statului a accentuat importanţa coordonării în plan european în ceea ce priveşte provocările de pe piaţa energiei, în special referitor la securitatea aprovizionării şi consolidarea independenţei energetice.
„Am agreat să intensificăm cooperarea noastră bilaterală în vederea identificării de noi oportunităţi în contextul tranziţiei energetice, cu accent pe domeniul energiei verzi”, a menţionat Iohannis.

NATO, reuniune la Madrid

NATO, reuniune la Vilnius

Summit crucial

Discuţiile au vizat şi agresiunea rusă împotriva Ucrainei. „România este hotărâtă să continue sprijinul multidimensional substanţial şi complex pe care îl acordă Ucrainei şi care va continua atât timp cât va fi nevoie”, a declarat preşedintele Iohannis.
El a subliniat că, în contextul evoluţiilor actuale de securitate, Bulgaria este un aliat-cheie al României în NATO şi un partener esenţial la Marea Neagră. „Am discutat cu domnul preşedinte Radev despre intensificarea cooperării bilaterale în domeniul securităţii”, a adăugat şeful statului român.
„În luna iulie ne vom întâlni la Vilnius pentru a evalua implementarea deciziilor adoptate la Madrid privind postura aliată şi pentru a agrea măsuri suplimentare relevante care să întărească securitatea aliată şi mai ales a aliaţilor de pe Flancul Estic, cu accent pe Marea Neagră. Am convenit astăzi cu preşedintele Radev că trebuie să lucrăm mai mult şi mai bine împreună în scopul menţinerii securităţii şi a stabilităţii la Marea Neagră, care este de interes strategic pentru întreaga alianţă”, a completat preşedintele Iohannis, conform mass-media.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *