Romania boicoteaza Rusia pentru neaplicarea prevederilor Tratatului CFE

de | dec. 1, 2011 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Refuzul Moscovei de a aplica prevederilor unui document international extrem de important de mai bine de 4 ani, a adus cu sine refuzul unor state de a mai cooperare in materie militara cu Rusia.

russia CFE treaty r34Refuzul Moscovei de a aplica prevederile unui document international extrem de important de mai bine de 4 ani, a adus cu sine refuzul unor state de a mai coopera in domeniul militar cu Rusia. In aceasta logica s-a inscris recent si Romania care a anuntat prin intermediul diplomatiei sale ca Bucurestii au decis sa opreasca temporar furnizarea de informatii Rusiei in cadrul obligatiilor ce revin din implementarea Tratatului privind Fortele Conventionale in Europa (CFE), hotararea fiind o contramasura fata de Federatia Rusa. Romania a adoptat contramasuri fata de Federatia Rusa privind implementarea Tratatului privind Fortele Conventionale in Europa (CFE) si va inceta sa mai transmita informatii Moscovei, dupa ce SUA si alte 14 state membre NATO au anuntat saptamana trecuta un demers similar, informeaza MAE. „Romania a anuntat adoptarea de contramasuri fata de Federatia Rusa privind implementarea Tratatului privind Fortele Conventionale in Europa”, a precizat MAE intr-un comunicat remis Karadeniz-Press. Romania a anuntat la data de 29 noiembrie 2011, la Viena, in cadrul unei reuniuni a Grupului Consultativ Comun, adoptarea de contramasuri fata de Federatia Rusa privind implementarea Tratatului privind Fortele Conventionale in Europa (CFE). Contramasurile adoptate de Romania in privinta Rusiei au menirea de a determina acest stat sa revina la implementarea obligatiilor care deriva din Tratatul CFE, dupa patru ani de la decizia Federatiei Ruse de a suspenda implementarea acestui tratat international (12 decembrie 2007), arata MAE. Decizia autoritatilor de la Bucuresti se refera la: incetarea transmiterii de informatii Federatiei Ruse cu ocazia schimbului anual de date (15 decembrie); incetarea furnizarii de notificari Federatiei Ruse; neacceptarea de inspectii care ar putea fi solicitate de Federatia Rusa. Decizia a fost luata in coordonare cu celelalte state aliate NATO si parti la CFE. Romania va continua sa implementeze prevederile Tratatului CFE fata de celelalte state parti (in numar de 28), precizeaza MAE. Decizia are caracter temporar, pana la revenirea Federatiei Ruse la implementarea Tratatului, mentioneaza MAE. Tratatul privind Fortele Armate Conventionale din Europa reglementeaza cantitatea de armament conventional din cinci categorii – tancuri de lupta, vehicule blindate, artilerie grea, avioane si elicoptere de lupta – pe care o detineau statele NATO si cele membre ale Pactului de la Varsovia. in contextul extinderii NATO, Federatia Rusa a suspendat, la 12 decembrie 2007, aplicarea Tratatului CFE, desi actiunea de suspendare nu este prevazuta de Tratatul CFE. Romania si-a exprimat la acel moment regretul fata de decizia Rusiei.

SUA da tonul

Washingtonul a anuntat, la 22 noiembrie, la Viena, ca isi limiteaza cooperarea cu Rusia si va inceta sa se mai achite de unele obligatii ce ii reveneau in virtutea prevederilor CFE. „Acest anunt facut in cadrul grupului de implementare a Tratatului CFE vine dupa ce Statele Unite si aliatii din NATO au incercat in ultimii patru ani sa gaseasca o solutie diplomatica dupa decizia Rusiei din 2007 de a inceta implementarea Tratatului”, a declarat purtatoarea de cuvant a diplomatiei americane, Victoria Nuland. „De atunci, Rusia a refuzat sa accepte inspectii si nu a mai furnizat informatii celorlalte parti semnatare ale tratatului despre fortele sale militare, asa cum cere CFE”, a completat Nuland. in contrapartida, reprezentantul Rusiei la NATO; Dmitri Rogozin, a spus luni ca Tratatul privind Fortele Conventionale in Europa va fi din nou aplicat daca se renunta la desfasurarea scutului american antiracheta la frontierele Rusiei. „Pentru a resuscita procesul de control asupra fortelor conventionale in Europa, printre „fortele substantiale” ar trebui clasate nu numai elementele de aparare antiracheta desfasurate la sol, dar si platformele antiaeriene din mari si dronele”, a explicat el. Pe 23 noiembrie, presedintele rus Dmitri Medvedev ameninta ca ar putea ordona, in caz de nevoie, luarea unor masuri pentru distrugerea sistemelor de detectie si de control din cadrul scutului antiracheta al NATO. Dmitri Medvedev a amenintat ca Rusia ar putea instala sisteme de rachete nucleare Iskander in enclava Kaliningrad daca Statele Unite vor continua sa aplice fara concesii planul scutului antiracheta din Europa. Rusia amenintase in mai multe randuri ca va instala astfel de sisteme in enclava Kaliningrad, situata la frontiera cu Polonia si Lituania, pe malul Marii Baltice. Rusia solicita sa participe la sistemul antiracheta al NATO care va fi dezvoltat in Europa sau sa primeasca garantii ca nu va fi vizata capacitatea sa de disuasiune.

Rusia, in mentalitatea Razboiului Rece

Pe 29 noiembrie, Rusia a inaugurat o statie radar antiracheta in enclava Kaliningrad, iar Medvedev a avertizat ca acesta este „un prim semnal” adresat NATO ca Rusia este pregatita sa raspunda „amenintarilor” sistemului antibalistic din Europa. „Sper ca acest demers va fi considerat de partenerii nostri ca fiind un prim semnal ca tara noastra este pregatita sa raspunda in mod adecvat amenintarilor sistemului antiracheta al NATO la adresa capacitatilor strategice nucleare ruse”, a avertizat Medvedev. „Daca acest semnal nu va fi auzit, vom utiliza alte mijloace de aparare, vom lua masuri severe, cum am promis pe 23 noiembrie”, a insistat Medvedev. Presedintele rus a reamintit ca Moscova cere de multe luni garantii ca sistemul american antiracheta nu va ameninta Rusia. Tratatul CFE a jucat un rol crucial in stabilizarea regiunii dupa destramarea Uniunii Sovietice si a blocului comunist din Europa de Est. Cu timpul, documentul a devenit irelevant si depasit din cauza modificarilor din domeniul militar si ale mediului politic. Textul a fost actualizat in 1999, la Istanbul, dar statele membre NATO au refuzat ratificarea lui invocand mentinerea trupelor ruse in Georgia si Transnistria. Rusia a impus un moratoriu unilateral Tratatului CFE in decembrie 2007 sub pretextul ingrijorarii legate de expansiunea spre est a NATO, al scutului american antiracheta din Europa si al refuzului membrilor NATO de a ratifica documentul. Moscova a spus ca isi va relua participarea la CFE, daca NATO ratifica tratatul modificat.

Trupe de ocupatie in Transnistria

Mass-media de la Moscova a relatat, in octombrie 2010, ca reducerea armamentului conventional in Europa, inclusiv a celui din Romania, ar fi una dintre conditiile intoarcerii Moscovei in Tratatul privind fortele conventionale din Europa (CFE). Chestiunea reducerii armamentului conventional ar putea fi negociata cu Rusia in schimbul retragerii trupelor pe care Moscova le mentine in Transnistria, a scris Nezavisimaia Gazeta. Rusia ar vrea ca NATO sa limiteze desfasurarea de „forte combative substantiale” pe teritoriile noilor membre ale Aliantei, a scris si cotidianul Kommersant. Potrivit cotidianului rus, cererea ar fi fost prezentata intr-un proiect de acord de cooperare transmis de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, secretarului general al NATO, in decembrie 2009. Acordul, inca in discutie la acea data, nu a fost facut public, conform unei intelegeri. O sursa de la NATO, care a confirmat existenta acordului, a spus ca principalul obstacol in incheierea sa este ca termenul „forte combative substantiale” nu a fost definit clar. De exemplu, Rusia, care s-a opus desfasurarii scutului antiracheta in Cehia si Polonia, considera ca fortele SUA desfasurate prin rotatie in Bulgaria si Romania sunt substantiale, dar Washingtonul nu este de acord cu aceasta. In ultima vreme, tensiunile au crescut intre Rusia si SUA, in special din cauza neacceptarii de catre Moscova a instalarii scutului antiracheta american la Marea Neagra.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *