Romania, baza militara americano-israeliana in razboiul impotriva Iranului

, , , , , , ,
 

Fortele aeriene americane si israeliene folosesc Romania ca baza militara aeriana

Consilierul american pentru securitate nationala l-a informat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu despre existenta unui plan B al Statelor Unite legat de lovituri preventive impotriva instalatiilor nucleare iraniene, relateaza cotidianul israelian Haaretz, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Concomitent, oficiali militari romani au confirmat pentru KARADENIZ PRESS prezenta unor detasamente israeliene de aviatie si suport ethnic pe teritoriul romanesc, inclusiv pe aeroportul de la Mihail Kogalniceanu, unde se afla o baza militara aeriana a SUA.
Tom Donilon, consilier al presedintelui Barack Obama, s-a intalnit la Washington cu Netanyahu in urma cu doua saptamani, in cadrul unui dineu de trei ore, a afirmat cotidianul. „Donilon a explicat ca Statele Unite se pregatesc serios pentru posibilitatea ca negocierile (cu Teheranul) sa ajunga la un impas si ca optiunea militara va fi necesara atunci”, a precizat Haaretz.
Intrebat de jurnalistii occidentali, un responsabil israelian a declarat: „Nu comentam ce se discuta in cadrul reuniunilor diplomatice cu usile inchise. Dar articolul este plin de erori factuale”.

Sanctiuni ineficace

Aceasta informatie este publicata in conditiile in care candidatul la prezidentialele din America Mitt Romney urmeaza sa se intalneasca astazi, la Ierusalim, cu mai multi lideri israelieni, in cadrul unui turneu care vizeaza intarirea statutului sau pe plan international. Mitt Romney a criticat in campania sa politica lui Barack Obama in privinta Iranului, promitand sanctiuni mult mai dure daca va fi ales presedinte.
Israelul, considerat drept unica putere nucleara din regiune, un statut asupra caruia mentine ambiguitatea, prezinta programul nuclear iranian drept o amenintare la adresa existentei sale. Principalii lideri israelieni, cu Netanyahu in frunte, agita periodic amenintarea unei operatiuni militare, in conditiile in care nu cred in eficacitatea sanctiunilor impotriva Teheranului.

Debarcare israeliana

Surse militare de la Bucuresti au confirmat pentru KARADENIZ PRESS prezenta unor detasamente israeliene de aviatie si suport ethnic pe teritoriul romanesc, inclusiv pe aeroportul de la Mihail Kogalniceanu, unde se afla o baza militara aeriana a SUA. Desfasurarea periodica a unor detasamente militare israeliene in Romania a devenit cunoscuta publicului larg datorita unui tragic accident al unui elicopter militar israelian, soldat cu victime.
Sursele militare citate au mai adaugat ca fortele militare israeliene sunt prezente in Romania pentru a participa la actiuni comune de antrenament, atat cu militarii romani, cat si cu cei americani, pe fondul intensificarii tensiunilor dintre Israel si Republica Islamica Iran.
Anterior, mass-media de la Ierusalim dezvaluia ca forţele aeriene israeliene au început să efectueze antrenamente în spaţiul aerian românesc din 2004, în 2006 fiind semnat un acord care permite Israelului să mobilizeze avioane de luptă în România. Forţele aeriene au trimis asemenea aparate în România, în 2007. În urma deteriorării relaţiilor bilitare cu Ankara, inclusiv in domeniul military, Israelul a început să caute alte ţări în care şi-ar putea antrena piloţii.
În pofida faptului că existau bănuieli privind antrenarea piloţilor israelieni în România, acest lucru nu a fost niciodată confirmat oficial. „România este una dintre ţările care ne permite să ne antrenăm”, a declarat atunci un oficial guvernamental israelian de rang înalt. „Acest lucru se petrece de mai mulţi ani, dar există numeroase ţări care ne permit acest lucru”, a continuat oficialul citat.

Fulgerul va cadea asupra Israelului daca ataca Iranul

Liderul suprem iranian, Ali Khamenei, a avertizat ca orice atac al Israelului impotriva programului nuclear iranian „va recadea ca fulgerul asupra capului” statului evreu, relata anterior mass-media regionala. „Daca liderii sionisti vorbesc de actiune militara, este pentru ca sunt ingroziti (…) si mai vulnerabili ca niciodata. Orice decizie proasta (…) va recadea ca fulgerul asupra capului lor „, a afirmat ayatollahul Khamenei, intr-un discurs sustinut duminica, cu ocazia comemorarii mortii imamului Khomeiny, fondatorul republicii islamice.
Liderul suprem iranian a mai acuzat tarile occidentale ca agita „minciuna pericolului iranian” doar pentru ca le este teama de „Iranul islamic”. „Cercurile politice si presa internationala spun ca Iranul nuclear este periculos. Eu spun ca asta e o minciuna. Lor le e frica de de Iranul nuclear, ci de Iranul islamic”.
Reamintim ca Statele Unite si Israelul reafirma periodic ca optiunea unei lovituri militare impotriva instalatiilor nucleare ale Iranului ramane valabila in cazul esecului negocierilor dintre republica islamica si marile puteri.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *