România baga Republica Moldova in Nabucco

de | oct. 26, 2010 | R. Moldova, Razboi energetic, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

România intenţionează să iniţieze o unificare a sistemelor de transport al gazelor naturale din Moldova, Bulgaria, Serbia şi Ungaria pentru întărirea securităţii energetice a Europei, a declarat la sfârsitul săptămânii trecute prim-ministrul României, Emil Boc, la ceremonia de deschidere a conductei de gaz româno-maghiare Arad-Szeged

Nabucco, proiect strategic al UE

Nabucco, proiect strategic al UE

România intenţionează să iniţieze o unificare a sistemelor de transport al gazelor naturale din Moldova, Bulgaria, Serbia şi Ungaria pentru întărirea securităţii energetice a Europei, a declarat la sfârsitul săptămânii trecute prim-ministrul României, Emil Boc, la ceremonia de deschidere a conductei de gaz româno-maghiare Arad-Szeged. Acesta a mai declarat ca deschiderea conductei Arad-Szeged „este primul pas în acest proces”. În opinia premierului român, al doilea pas va fi lansarea conductei româno-bulgare Giurgiu-Ruse, după care atenţia va fi direcţionată spre proiecte similare cu Serbia şi Republica Moldova, care pregăteşte gazoductul Iaşi-Ungheni.
Mass-media de specialitate subliniaza ca magistrala Arad-Szeged trebuie să devină parte componentă a viitorului gazoduct Nabucco. Lucrările de construcţie ar urma să înceapă în 2012, iar exploatarea gazoductului este preconizată să înceapă în 2015. Această conductă magistrală cu o lungime de 3,3 mii km din Turkmenistan şi Azerbaidjan în ţările UE, în special în Austria şi Germania, a fost gîndit pentru întărirea securităţii energetice a Europei şi pentru diminuarea dependenţei de gazele ruseşti. Conducta va avea o capacitate anuală de 26-32 mlrd. metri cubi de gaze, iar costul proiectului ajunge la 7,9 mlrd. euro. La consorţiul de construcţie a conductei de gaz participă „OMV Gas GmbH” (Austria), „BOTAŞ” (Trucia), „Bulgargaz” (Bulgaria), „S.N.T.G.N. Transgaz” (România), „MOL Natural Gas Transmission Company Ltd.” (Ungaria) şi „RWE AG” (Germania).

Acord pentru South Stream

Inaugurarea conductei Arad-Szeged vine la cateva zile dupa ce directorul companiei ruse Gazprom, Aleksei Miller, şi cel al companiei române Transgaz, Florin Cosma, au semnat in data de 13 octombrie 2010, la Bucureşti, un memorandum privind intenţiile de a pregăti studiul de fezabilitate pentru trecerea South Stream pe teritoriul României. “În cadrul întâlnirii cu ministrul Economiei, Ion Ariton, Aleksei Miller şi directorul Transgaz, Florin Cosma, au semnat un memorandum privind intenţiile de a pregăti studiul de fezabilitate pentru trecerea Sotuh Stream pe teritoriul României”, precizează comunicatul oficial al monopolului Gazprom, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS.
Pentru realizarea acestei misiuni, părţile au convenit să formeze o echipă comună de experţi. “În condiţiile unor rezultate pozitive indicate de studiul de fezabilitate, Gazprom şi Transgaz vor veni cu propunerea de semnare, în primul trimestru al anului 2011, a unui acord interguvernamental româno-rus privind cooperarea în cadrul proiectului South Stream. Acordul dat va deveni baza juridică pentru realizarea proiectului în România”, se arată în comunicatul Gazprom. În cazul semnării acordului interguvernamental, părţile vor întreprinde eforturile necesare pentru ca în cel mai scurt timp să încheie acordurile corespunzătoare la nivel corporativ.

OMV Petrom foreaza in Marea Neagra

Anterior, mass-media de specialitate anunta ca producatorul de titei si gaze OMV Petrom estimeaza pentru acest an cresterea productiei cu 300.000 bep in zacamintele Lebada Est si Lebada Vest, situate in blocul Histria din Marea Neagra, folosind o tehnologie noua la trei sonde, din care doua mai vechi si o sonda nou sapata. „In urma acestei campanii offshore, se estimeaza o productie suplimentara in acest an de mai mult de 300.000 bep, care va proveni din doua sonde existente (LO2 si LO3) si o sonda nou sapata (LV05)”, se arata in comunicatul citat.
Sondele LO2 si LO4 au fost initial sapate in 1998 in zacamantul Lebada Est si produceau la rate scazute din cauza proprietatilor slabe de debit (ex.permeabilitate scazuta) ale rocii din zacamant. „Am depus mari eforturi si am investit masiv in Romania pentru a asigura un nivel stabil al productiei, avand in vedere ca operam in mare parte zacaminte foarte mature. Folosim noi tehnologii in cadrul tuturor activitatilor E&P. In acest caz, folosirea unei tehnologii moderne, fracturarea hidraulica in mai multe etape, ne-a ajutat sa crestem productia a doua sonde vechi si sa punem in functiune cu succes o sonda noua”, a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru Explorare si Productie, citat de mass-media.

Exploatare comerciala

Zacamintele Lebada Est si Lebada Vest sunt foarte asemanatoare din punct de vedere geologic. Dupa ce compania a folosit fracturarea hidraulica in cateva sonde situate in Lebada Vest, aceeasi tehnologie a fost aplicata si pentru sondele LO2 si LO4. Fracturarea hidraulica in mai multe etape este o tehnologie utilizata in premiera pentru Romania, care permite un debit crescut al fluidelor din rezervor, din roca in gura sondei, rezultand astfel rate de productie mai mari, spun reprezentantii producatorului OMV Petrom.
Explorarea platformei continentale romanesti a Marii Negre a fost demarata inca din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc in 1980 iar prima productie pe mare a inceput in anul 1987. In prezent, Petrom opereaza doua perimetre offshore (Istria XVIII si Neptun XIX), insumand o arie de 13.880 km2. Petrom produce in prezent, pe platforma continentala, cinci zacaminte comerciale: Lebada Est, Lebada Vest, Sinoe, Pescarus si Delta. Productia actuala atinge aproape 32.000 bep/zi, ceea ce reprezinta aproximativ 18% din productia Petrom din Romania.

Petrom creste productia

Totodata, servicul de presa al companiei, a anuntat ca Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, a semnat un contract pe 17 ani pentru cresterea productiei pentru nouă zăcăminte onshore în zona Arad, cu PetroSantander, o companie canadiană nelistată la bursă, specializată în operarea şi reabilitarea zăcămintelor mature. Potrivit contractului, PetroSantander va gestiona zăcămintele respective, va asigura expertiza şi tehnologiile necesare, precum şi resursele financiare şi umane. Un comitet comun compus din reprezentanţi Petrom şi PetroSantander va superviza operaţiunile iar Petrom va plăti PetroSantander pentru producţia livrată, în funcţie de nivelul producţiei.
„Mă bucur să anunţăm un nou contract pentru creşterea producţiei pe zăcăminte mature, cu o companie canadiană specializată în astfel de operaţiuni. În România, optimizarea producţiei de ţiţei şi gaze va fi obţinută prin aplicarea celor mai noi tehnologii şi concentrarea eforturilor asupra redezvoltării a câteva zăcăminte majore precum şi prin parteneriate cu companii recunoscute intenaţional pe anumite zăcăminte” a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de Explorare şi Producţie.
Contractul vizează nouă zăcăminte mature situate în vestul României, în apropiere de Arad, zăcăminte care au fost exploatate în ultimii 40 de ani şi care, împreună, furnizează circa 1% din producţia internă a Petrom. PetroSantander va furniza servicii pentru redezvoltarea şi operarea zăcămintelor şi va asigura finanţarea necesară. În primii cinci ani, prin operaţiuni specifice, PetroSantander estimează o creştere a producţiei cu cel puţin 50%, comparativ cu trendul producţiei.

Grupul Petrom

Grupul Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing, Gaze Naturale şi Energie. Grupul şi-a consolidat poziţia pe piaţa petrolieră din Europa de Sud-Est în urma unui amplu proces de modernizare şi eficientizare, pentru a cărui implementare au fost realizate investiţii de peste 5 miliarde de euro în ultimii cinci ani.
Grupul exploatează în România şi Kazakhstan rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 854 milioane de barili echivalent petrol (în România 823 milioane barili echivalent petrol) şi are o capacitate nominală anuală de rafinare de 8 milioane tone. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, Grupul Petrom este prezent prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii, operată sub două branduri, Petrom şi OMV. Activitatea din România se desfăşoară prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este deţinută în totalitate de Petrom. OMV Petrom Marketing operează 546 staţii de distribuţie, dintre care 389 Petrom şi 157 OMV. Grupul deţine, de asemenea, o reţea internaţională de circa 250 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia.

Dezvoltare strategica

Pentru dezvoltarea sustenabilă a Grupului, strategia acestuia include diversificarea activitătilor, prin abordarea pieţei de electricitate. În acest context, Petrom construieşte o centrală electrică pe gaze de 860 MW la Brazi şi a achiziţionat proiectul pentru construcţia unui parc eolian de 45 MW.
În anul 2009 cifra de afaceri a Grupului Petrom a fost de 3.795 milioane Euro, EBITDA (Venituri Înainte de Dobânzi, Taxe, Deprecieri şi Amortizări) a fost de 969 milioane Euro. OMV, grupul energetic lider în Europa Centrală şi de Sud Est deţine 51,01% din acţiunile Petrom. OMV activează în 12 ţări în domeniile de Rafinare şi Marketing şi în 17 ţări pe patru continente în domeniul de Explorare şi Producţie. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *