Romania ar putea expulza ambasadorul sirian

, , , ,
 

Romania ar putea expulza ambasadorul sirian din cauza violenţelor produse în localitatea Hula.
Propunerea ministrului de Externe, Andrei Marga, de a retrage ambasadorul României la Damasc şi de a-l expulza pe ambasadorul sirian la Bucureşti este corectă, însă autorităţile române trebuie să păstreze în statul arab aparatul tehnic necesar asistenţei pentru românii de acolo, a declarat, joi, premierul Victor Ponta. “Am discutat cu ministrul de Externe, e corectă propunerea domniei sale, ambasadorul trebuie să fie expulzat şi retras şi al nostru de acolo, dar în acelaşi timp trebuie să avem grijă să păstrăm la Damasc personal consular tehnic în zona consulară, pentru că acolo avem câteva mii de români, foarte multe femei căsătorite în Siria, copii. La nivel politic decizia e perfect corectă şi trebuie să o luăm, dar la nivelul protecţiei pe care noi trebuie să o oferim cetăţenilor români şi de origine română care trăiesc în Siria – şi nu e vorba de 50-100 de oameni, e vorba de mii de oameni, în special femei şi copii – neapărat trebuie să păstrăm la Damasc, să avem grijă de acei români care sunt acolo”, a spus Ponta.
Şeful Guvernului de la Bucureşti consideră că în Siria este vorba “de oameni ucişi de război civil şi lucrul ăsta e foarte grav”, transmite Agerpres. “Cred că este o poziţie corectă a noastră, ca ţară, pentru că încălcările fundamentale ale celor mai elementare norme de protecţie a drepturilor omului în Siria sunt evidente pentru toată lumea, aşa încât poziţia noastră nu putea să fie de a închide ochii faţă de ceea ce se întâmplă acolo”, a mai spus Ponta.

Solicitare către Preşedinţie

Ministrul de externe, Andrei Marga, a declarat, joi, că MAE a remis Preşedinţiei şi primului ministru propunerile de rechemare a ambasadorului român în Siria şi de expulzare a ambasadorului sirian în România. Şeful diplomaţiei a precizat că serviciile consulare ale României din statul arab vor fi menţinute, pentru a se putea acorda asistenţă cetăţenilor români aflaţi în Siria.
“În acest moment, Ministerul de Externe a remis autorităţilor statului propunerea de expulzare a ambasadorului Siriei şi rechemarea ambasadorului României, precum şi continuarea funcţionării serviciilor consulare, astfel încât populaţia din Siria, care deţine paşapoarte româneşti, cetăţenii români aflaţi în Siria să poată beneficia de asistenţa normală din partea serviciilor noastre externe”, a declarat ministrul Andrei Marga. În urmă cu două zile, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Dan Petre l-a convocat la sediul MAE pe însărcinatul cu afaceri al Republicii Arabe Siriene la Bucureşti pentru a discuta pe marginea violenţelor produse în localitatea Hula.
“Secretarul de stat a condamnat ferm violenţele incalificabile comise, recent, în localitatea Hula, în apropierea oraşului Homs, soldate cu moartea a peste 100 de persoane, dintre care aproape jumătate copii. Secretarul de stat Dan Petre a exprimat profunda indignare faţă de astfel de acte, care sunt de natură să ameninţe inclusiv stabilitatea şi securitatea regională”, informa MAE. MAE de la Bucureşti a făcut apel la regimul sirian să înceteze de urgenţă orice formă de violenţă şi a solicitat punerea în aplicare cu rigurozitate şi în întregime a planului emisarului comun al ONU şi Ligii Statelor Arabe, Kofi Annan, în conformitate cu rezoluţia 2043 a Consiliului de Securitate al ONU, şi susţinerea în totalitate a misiunii de observare a ONU în Siria (UNSMIS).

Dezacord în UE

Autoritatile de la Ankara au ordonat diplomatilor sirieni sa paraseasca tara in termen de 72 de ore, a anuntat miercuri Ministerul de Externe de la Ankara. “Oficialii si diplomatii sirieni aflati la posturi in Turcia au fost informati (…) sa paraseasca Turcia in 72 de ore, incepand cu 30 mai”, potrivit unui comunicat. Aceasta decizie survine in urma unui ordin similar transmis diplomatilor sirieni din mai multe state occidentale.
Un dezacord între cei 27 a condus la o stranie situaţie la Bruxelles: ambasadorul Siriei în Belgia a fost declarat persona non grata, marţi 29 mai, dar acelaşi diplomat rămâne la post deoarece este şi reprezentant al ţării sale pe lângă Uniunea Europeană. Ministrul belgian al afacerilor externe, Didier Reynders, s-a aliniat marţi poziţiei adoptate, între alţii, de Paris, Berlin şi Londra.
Întrunit în aceeaşi zi pentru a aborda dosarul sirian după câteva zile de la masacrul de la Hula  Comitetul Politic şi de Securitate (COPS), care reuneşte ambasadorii celor 27 de state membre ale UE, nu a adoptat o poziţie comună în ceea ce priveşte expulzarea ambasadorilor. Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, a declarat miercuri că expulzarea ambasadorului sirian pe lângă UE nu era pe ordinea de zi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *