Romania ar putea consolida 100% independenta energetica fata de Rusia. OMV si Exxon au descoperit rezerve mari de gaze in Marea Neagra

, , , , ,
 

platorma petroliera Marea Neagra 54g

Romania, care in prezent isi asigura doua treimi din consumul intern de gaze, ar putea deveni 100% indepedenta si nu va mai fi nevoita sa importe gaze rusesc, platind unul dintre cele mai ridicate preturi din UE. OMV Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania au anuntat miercuri o descoperire semnificativa la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei. Actiunile OMV sunt in urcare puternica pe bursa de la Viena, cu aproximativ 4,5%. Operatiunile de foraj derulate de cele doua companii in Marea Neagra au inceput la sfarsitul anului 2011 si sunt pe cale sa fie finalizate, se arata intr-un comunicat transmis miercuri de OMV Petrom. Zacamantul a fost descoperit in urma forarii putului Domino-1 de catre ExxonMobil, prima operatiune la mare adancime in largul tarmului romanesc, cu o adancile de peste 3.000 de metri. Domino-1 este amplasat in Blocul Neptun, la 170 de kilometri de tarm, in ape cu o adancime de aproximativ 930 de metri, se spune in comunicat. Romania producea spre sfarsitul anilor ’70 si in anii ’80 peste 30 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, cu varfuri la mai mult de 35 de miliarde, insa productia a scazut gradual dupa 1989.

Investii masive de miliarde de dolari

OMV Petrom SA, subsidiara a grupului OMV, confirma o potentiala descoperire semnificativa in largul tarmului Romaniei. „Este prea devreme in procesul de evaluare si explorare pentru a determina daca blocul Neptun se va dovedi in final exploatabil comercial sau nu. Totusi, daca viitoarele lucrari vor confirma fezabilitatea tehnica si comerciala a productiei de gaze naturale la mare adancime in blocul Neptun, viitoarele investitii in fazele de explorare si dezvoltare ar putea ajunge la cateva miliarde de dolari, iar prima extragere ar putea avea loc cel mai devreme spre sfarsitul deceniului”, se precizeaza in comunicatul OMV. ExxonMobil si OMV Petrom intentioneaza sa continue lucrarile in acest an, rezutatele achizitiei de date seismice urmand sa determine urmatoarele etape, noteaza companiile. Piata romaneasca a gazelor naturale a crescut anul trecut cu 3%, la 14,2 miliarde metri cubi, potrivit datelor prezentate miercuri de OMV Petrom. Petrom a extras anul trecut 5,23 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 3% mai mult decat in 2010. Celalalt mare producator de gaze din Romania, compania de stat Romgaz, produce cantitati apropiate de cele extrase de Petrom. Consumul intern este acoperit atat din productia Romgaz si Petrom, cat si prin importuri din Rusia, de la grupul Gazprom. Productia de gaze a OMV a stagnat anul trecut la aproximativ 8,3 miliarde metri cubi, reiese din datele prezentate miercuri de grupul austriac. Presedintele Agentiei Nationale pntru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti, a declarat in octombrie ca rezervele sigure de gaze naturale ale Romaniei sunt estimate sa acopere consumul pentru urmatorii 15 ani, dar ar putea creste dupa ce companiile care detin concesiuni de explorare vor incepe lucrarile in Marea Neagra. Rezervele sigure de gaze naturale se ridica la 109 miliarde metri cubi, iar rezervele potentiale sunt de 660 miliarde metri cubi. Romania produce anual circa 11 miliarde metri cubi de gaze naturale, potrivit sefului ANRM. Printre companiile care detin perimetre concesionate in Marea Neagra se numara OMV Petrom, ExxonMobil (SUA), Lukoil (Rusia), Sterling Resources (Marea Britanie) si MOL (Ungaria).

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *