Romania ar putea acorda ajutor umanitar refugiatilor sirieni din Turcia

, , , ,
 

România ar putea acorda ajutor umanitar refugiaţilor sirieni din Turcia. Secretarul de stat Dan Petre l-a primit săptămâna aceasta, pe ambasadorul Turciei la Bucureşti, Omur Solendil.
Referindu-se la situaţia umanitară catastrofală cu care se confruntă Siria, secretarul de stat Dan Petre a exprimat disponibilitatea României de a acorda ajutor umanitar pentru sprijinirea taberelor refugiaţilor sirieni din statele vecine. În cadrul întrevederii au fost abordate aspecte legate de evoluţiile recente din dosarul sirian, poziţia celor două state pe acest subiect, precum şi a situaţiei refugiaţilor sirieni din Turcia şi Iordania. Cei doi interlocutori au condamnat cu fermitate masacrele comise de regimul sirian asupra populaţiei şi şi-au manifestat îngrijorarea faţă de violenţele succesive din ultimul timp din Siria.
Numărul refugiaţilor sirieni a depăşit 250.000 de persoane, a semnalat, marţi, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (HCR). “Ultimele dată arată că peste un sfert de milion de refugiaţi sirieni (253.106 persoane) au fost înregistraţi sau aşteaptă să fie înregistraţi în regiune”, a declarat, la Geneva, un purtător de cuvânt al HCR, Adrian Edwards.
HCR a contabilizat în Iordania 85.197 de refugiaţi, dintre care 35.961 aşteaptă să fie înregistraţi. În faţa acestei situaţii, HCR a decis ca Înaltul comisar al Naţiunilor Unite pentru refugiaţi, Antonio Guterres, şi trimisul său special, actriţa Angelina Jolie, să se deplaseze în Iordania.
La sosirea în această ţară, Angelina Jolie, însoţită de militari iordanieni, a vizitat familii recent sosite la frontiera iordaniană. Marţi, cei doi i-au vizitat pe refugiaţii din tabăra Al-Zaatri. Ei s-au întâlnit cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, cu premierul Fayez Tarawneh şi cu ministrul de externe Nasser Judeh. La rândul său, un purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tarek Jasarevic, a semnalat că OMS doreşte să-şi întărească activităţile la Homs, unde “situaţia este gravă şi continuă să se deterioreze”. Potrivit OMS, situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât se apropie iarna.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *