România, ancoră a flancului estic al NATO și al UE

de | iun. 30, 2023 | Știri | 0 comentarii

Noul prim-ministru al României Marcel Ciolacu a declarat pentru publicația americană Newsweek că va lua în considerare “ajustarea numărului” de trupe și echipamente americane staționate pe teritoriul țării, în contextul în care membrii alianței lucrează pentru o apărare militară mai puternică. Amenințare directă Într-un interviu în exclusivitate pentru Newsweek, Ciolacu a declarat că prioritățile interne […]
Foto: Facebook

Noul prim-ministru al României Marcel Ciolacu a declarat pentru publicația americană Newsweek că va lua în considerare “ajustarea numărului” de trupe și echipamente americane staționate pe teritoriul țării, în contextul în care membrii alianței lucrează pentru o apărare militară mai puternică.

Amenințare directă

Într-un interviu în exclusivitate pentru Newsweek, Ciolacu a declarat că prioritățile interne ale noului său guvern “sunt simple: punerea oamenilor pe primul loc prin îmbunătățirea economiei, adoptarea reformelor necesare și creșterea nivelului de trai”, relatează mass-media de la București.

Ciolacu a declarat că guvernul său “nu se va clătina” în sprijinul acordat Moldovei și Ucrainei și că urmărește să consolideze securitatea națională a României cu ajutorul americanilor.

“România s-a impus deja ca o ancoră a flancului estic al NATO și al UE”, a declarat Ciolacu. “România este și va continua să fie un aliat de încredere al SUA, care este dedicat stabilității și păcii în Europa Centrală și de Est. Suntem hotărâți să contribuim puternic la comunitatea transatlantică și să susținem cu fermitate valorile democratice și drepturile și libertățile fundamentale.”, a continuat el.

Foto: wikipedia
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean (Foto: wikipedia)

UE și NATO se confruntă cu cea mai directă amenințare din ultimele generații, în timp ce Rusia duce un război în Ucraina. La fel ca în flancul nord-estic al Alianței de la Marea Baltică, aliații din sud-estul Mării Negre se uită la Washington, D.C. pentru soluții.

“Consolidarea parteneriatului strategic al României cu SUA pe dimensiunile economice și de securitate este o prioritate absolută. S-au depus deja eforturi și altele sunt în curs de desfășurare pentru a consolida securitatea de-a lungul flancului estic al NATO. În acest sens, doresc să îmi exprim întreaga apreciere pentru prezența militară americană în România pentru activitatea fructuoasă pe care o desfășurăm împreună.”, a declarat Ciolacu.

SUA au decis deja să prelungească desfășurarea a aproximativ 4.000 de militari aeropurtați la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu de pe litoralul Mării Negre, care a devenit un centru cheie pentru forțele NATO din regiune. Alături de aceștia se află câteva mii de soldați aliați care formează unul dintre cele opt grupuri de luptă multinaționale cu prezență înaintată ale NATO desfășurate la frontierele estice ale Alianței.

România, alături de Chișinău

Prima tranșă din Acordul de 100 de milioane de euro pe care îl are Republica Moldova cu România va fi deblocată astăzi, 30 iunie. Anunțul a fost făcut de către premierul de la București, Marcel Ciolacu.

„Deblocăm astăzi prima tranșa din Acordul de 100 de milioane de euro pe care îl avem cu Republica Moldova. Banii se duc pentru microbuze școlare și pentru investiții în lucrările de alimentare cu apa în mai multe localitați din Republica Moldova”, a declarat Marcel Ciolacu. 

Anterior, România preconiza să vizeze Republicii Moldova, până la finalul anului, o primă tranșă de 25 milioane de euro sub formă de granturi din pachetul de asistență de 100 de milioane de euro, potrivit ministrului de Externe de atunci, Bogdan Aurescu.

Precizăm că, la 11 februarie 2022 a fost semnat Acordul privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară dintre Republica Moldova și România. Este vorba despre un grant de 100 de milioane de euro oferit de Guvernul de la București. Primele 25 de milioane vor fi transferate în primul trimestru al anului.

Potrivit Acordului dintre Republica Moldova și România, 100 de milioane de euro vor fi alocași de Guvernul de la București în calitate de asistență nerambursabilă pe parcursul unei perioade de 7 ani. Potrivit acordului, Republica Moldova trebuie să vină cu o contribuție financiară nu mai mică de 5% din cheltuielile fiecărui proiect.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri