România amâna conectarea R. Moldova la sistemul energetic european

, , ,
 

Trangaz amână cumpărarea Vestmoldtransgaz din Republica Moldova, compania ce ar urma să gestioneze gazoductul Ungheni-Chișinău și conectarea Republicii Moldova la sistemul energetic european via România. Probleme mari în privința planurilor României de a deveni, prin intermediul Transgaz, principalul acționar al societății din Republica Moldova Vestmoldtransgaz care va gestiona gazoductul Ungheni-Chișinău și ar racorda astfel R. Moldova la sistemul energetic european.

Ministerul Economiei de la București, care controlează operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, cu 58,5% din acțiuni, a votat în AGA de marți a companiei împotriva rectificării bugetului pe 2017 al Transgaz prin suplimentarea cheltuielilor pentru investiții de anul acesta cu 41 milioane lei, sumă necesară preluării Vestmoldtransgaz, operatorul moldovean al gazoductului Iași-Ungheni, scrie profit.ro.

Votul negativ al ministerului a condus însă la neaprobarea în AGA a rectificării bugetare solicitate de Transgaz în scopul participării la privatizarea Vestmoldtransgaz.

Vestmoldtransgaz a fost scoasă la privatizare pentru 180 de milioane de lei moldovenești (circa 41 milioane lei românești sau 9 milioane euro) și cu obligația realizării de investiții de 93 milioane euro în următorii 2 ani, sumă echivalentă cu valoarea proiectului de extindere până la Chișinău a gazoductului Iași-Ungheni și de majorare a capacității de transport a acestuia.

Agenția anunțase inițial că Vestmoldtransgaz, care administrează gazoductul Iași-Ungheni, va fi scoasă la licitație în perioada 27 noiembrie- 1 decembrie 2017. Ulterior, APP a prelungit de două ori termenul, ultima dată la jumătatea lunii trecute, când a stabilit drept dată limită pentru depunerea ofertelor ziua de 28 decembrie. Până atunci mai sunt două săptămâni. În schimb, în AGA Transgaz de marți s-a aprobat, cu votul pozitiv al Ministerului Economiei, înființarea în Republica Moldova a SRL-ului prin care ar urma să fie preluat Vestmoldtransgaz.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *