Romania aduce aminte Serbiei ca drumul in UE este legat de respectarea drepturilor minoritatilor

, , , ,
 

baconshi serbia tadici

Ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi si preşedintele Republicii Serbia, Boris Tadic

Seful diplomatiei de la Bucuresti, Teodor Baconschi, s-a deplasat joi si vineri in Serbia unde a avut o serie de intalniri la cel mai inalt nivel cu oficialii sarbi, carora le-a cerut ca drepturile romanilor de pe teritoriul Serbiei (circa 300.000) sa fie respectate in concordanta cu spiritul Uniunii Europene in structurile careia Belgradul doreste sa intre. Agenda discutiilor a cuprins modernizarea cadrului de dialog bilateral, perspectiva europeana a Serbiei, cooperarea sectoriala si problematica minoritatilor nationale. In discutia cu presedintele Boris Tadic, ministrul roman a salutat lansarea procesului de ratificare a acordului de asociere si stabilizare Serbia-UE si a evidentiat necesitatea indeplinirii in totalitate a criteriilor politice necesare obtinerii statutului de candidat, inclusiv referitoare la minoritati. Presedintele Tadic a exprimat aprecierea deosebita pentru sprijinul Romaniei, asigurand partea romana de angajamentul Serbiei fata de valorile europene, informeaza MAE.

Romania vrea consulat la Zajecar

Legat de recentele probleme care au vizat alegerile Consiliului national al minoritatilor, din urma cu doua saptamani, delegatia romana  a abordat chestiunea privind procesul de desfasurare a alegerilor pentru formarea consiliilor minoritatilor nationale (6 iunie). De asemenea, ministrul Baconschi a reiterat interesul Romaniei de deschidere a unui consulat general in localitatea Zajecar. Seful diplomatiei romane a mai declarat ca vizitele comune la comunitatea romaneasca din Serbia constituie un prim pas important in vederea obtinerii unor rezultate vizibile de imbunatatire a situatiei comunitatii romanesti din Serbia. In ultima parte a vizitei in Serbia, ministrul Baconschi, impreuna cu omologul sarb Vuk Jeremic si ministrul pentru drepturile omului si minoritati, Svetozar Ciplic, s-au deplasat la Petrovac pe Mlava, in Serbia de Nord-Est.

Artificiul romani-vlahi, demontat de Baconschi

Poate cel mai important subiect discutat, in fapt esenta vizitei, a fost cel legat de diviziunea artificiala dintre romani si asa –numitii „vlahi”. Baconschi a facut apel urgent la autoritatile sarbe sa acorde si acestei comunitati de romani din Valea Timocului (estul Serbiei –  circa 250.000) acealeasi drepturi de care se bucura comunitatea romanilor din regiunea Voivodina (nord) pentru ca acestia sa beneficieze cu totii de drepturilor fundamentale – educatie, cultura, serviciu religios – in limba romana. “Ii rugam pe prietenii sarbi sa-si faciliteze parcursul european, prin usurarea dialogului intre statul sarb si minoritatile nationale“, a declarat Baconschi la Varset.

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] Romania aduce aminte Serbiei ca drumul in UE este legat de respectarea drepturilor minoritatilor […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *