Romania acorda R Moldova ajutor in domeniul dezvoltarii si turismului

, , ,
 

Cristian Petrescu, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, s-a întâlnit joi, în cadrul vizitei pe care o efectuează în Republica Moldova în perioada 4 -6 aprilie, cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, la întâlnire participând şi ministrul dezvoltării regionale şi construcţiilor, Marcel Răducan.
În cadrul întâlnirii, ministrul Cristian Petrescu a hotărât să ofere sprijin tehnic Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC) din Republica Moldova, care va consta în punerea la dispoziţia autorităţilor moldovene a reglementărilor şi normelor europene (eurocoduri) din domeniul construcţiilor, traduse în limba română, scutind astfel MDRC de costurile traducerii lor.
Totodată, în cadrul întâlnirii cu preşedintele Nicolae Timofti, ministrul Cristian Petrescu a anunţat că, la nivelul Ministerului dezvoltării regionale şi Turismului (MDRT), vor fi desemnaţi mai mulţi specialişti care se vor ocupa de piaţa-sursă pentru turism, reprezentata de Republica Moldova. Aceasta va deveni, astfel, singura ţară care va beneficia de un corp de specialişti dedicaţi atragerii de turişti de pe piaţa locală.

Obiective şi interese comune

Oficialul român a reafirmat cã Romania acordă o importanţă deosebită cooperării cu Republica Moldova, interesele şi obiectivele noastre comune conducând către o intensificare a dialogului în multiple domenii, precum cele referitoare la dezvoltare regională, urbanism şi turism.
„Faptul că, în urma discuţiilor cu domnul preşedinte, Nicolae Timofti, am găsit deja noi modalităţi concrete de ajutor pe care România să-l ofere Republicii Moldova arată, pe de o parte, disponibilitatea noastră pentru sprijinirea Moldovei şi, pe de altă parte, interesul autorităţilor de la Chişinău pentru a beneficia de acest ajutor. Toate aceste demersuri de astăzi sunt paşi de început care, sunt convins, vor fi urmaţi de noi colaborări în cât mai multe domenii”, a declarat ministrul Cristian Petrescu.
La rândul său, predeşedintele Nicolae Timofti şi-a arătat toată deschiderea pentru colaborarea cu România. „Republica Moldova este orientată acum spre Europa şi spre colaborarea cu toate statele, şi în special cu România. Îmi manifest tot sprijinul pentru dezvoltarea relaţiilor noastre bilaterale. Noi vrem să învăţăm de la dumneavoastră, să facem schimb de expertiză cu autorităţile române şi să luăm exemplul lucrurilor bine făcute de România. Este o dorinţă şi o încredere a noastră că vom reuşi să împlinim acest lucru”, a afirmat preşedintele Nicolae Timofti.

Proiecte de infrastructură rutieră

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului Cristian Petrescu a propus joi la Chişinău ca autorităţile Republicii Moldova să elaboreze proiecte de infrastructură rutieră către obiective turistice în contul grantului de 100 de milioane de euro pe care România şi-a asumat să-l acorde Republicii Moldova.
“Cred că ar fi salutară pentru dublarea investiţiei, pe de o parte pentru ajutorarea comunităţilor respective, pe de altă parte prin faptul că ajungând la un obiectiv turistic, ar crea un flux de turişti români către Republica Moldova şi automat nişte venituri”, a declarat Cristian Popescu în cadrul unei întrevederi cu omologul său de la Chişinău, Marcel Răducan.
Cei doi miniştri au discutat şi despre necesitatea elaborării metodologiei pentru proiectele comune. Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă a comunicat că, în contextul elaborării metodologiei, o discuţie ulterioară asupra eventualelor proiecte ar putea avea loc în perioada 25-26 aprilie 2012 la Bucureşti, unde se va desfăşura Comisia Mixtă pentru Economie.
De asemenea, Cristian Petrescu şi primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, au discutat despre mai multe proiecte de reabilitare a infrastructurii rutiere şi de renovare a unor unităţi de învăţământ, proiecte pe care Primăria Municipiului Chişinău le-a propus pentru a fi realizate cu ajutor financiar din partea autorităţilor româneşti, în cadrul „Acordului de 100 de milioane de euro”

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *