Romania a inceput livrarea de gaze pentru Republica Moldova

, , , ,
 

Ungheni Iasi gaze

Livrarea de gaze dinspre Romania spre Republica Moldova a inceput miercuri prin intermediul gazoductului Ungheni-Iasi. Conform autoritatilor romane, Romania s-a angajat sa furnizeze un volum de un milion de metri cubi de gaze pentru anul in curs, ceea ce reprezinta 43.000 de mii de metri cubi pe zi. Volumul este totusi unul mic, deoarece va acoperi in aceasta faza doar 1,6% din necesarul anual de gaze al Republicii Moldova. De gazul romanesc vor beneficia 19 localitati din raionul Ungheni si 2 din raionul Nisporeni, sau peste 10 mii de familii.

Anul trecut, in noiembrie, din cauza cantitatilor mici pe care le putea furniza tara noastra, autoritatile de peste Prut au refuzat oferta Romaniei, desi era cu 14% mai ieftina decat cea a Rusiei. Gazoductul Iasi-Ungheni este o gura de oxigen pentru Republica Moldova, care depinde momentan 100% de Rusia in ceea ce priveste alimentarea cu gaze naturale. Republica Moldova avea pana acum un singur importator/furnizor – Moldovagaz, care, la randul sau, are in calitate de actionar majoritar compania rusa S.A. Gazprom. In ultimii ani, preturile pentru gazele de import exprimate in dolari au crescut de cateva ori in Republica Moldova. Gazele din productia interna a Romaniei sunt de doua ori mai ieftine.

Consolidarea securitatii energetice peste Prut

Ministrul adjunct al economiei de la Chisinau, Valeriu Triboi, a apreciat ca importurile de gaze naturale din Romania constituie un pas important in procesul de aplicare a strategiei guvernului Republicii Moldova in privinta conectarii la piata energetica a Uniunii Europene, care ofera cele mai bune solutii pentru consolidarea securitatii energetice a statului moldovean. Potrivit lui Triboi, guvernul Republicii Moldova considera ca gazoductul Iasi-Ungheni este un proiect care necesita continuitate, deoarece va permite, intr-un final, atat diversificarea surselor de asigurare a pietei energetice a tarii, cat si micsorarea pe viitor a pretului la gaze pentru consumatori. ”Desigur, astazi, cand gazoductul este pana la Ungheni si avem un contract de import doar de un milion de metri cubi, este prematur sa vorbim despre implementarea acestor obiective. Dar, dupa aducerea gazoductului pana la Chisinau, unde se afla circa 60% din consumatorii de gaze din tara, obiectivul dat este unul realizabil si atractiv din punct de vedere economic”, a subliniat ministrul de la Chisinau.

Pentru a diminua dependenta Republici Moldova de gazele rusesti, conducta Iasi-Ungheni, care a fost inaugurata in august anul trecut, urmeaza a fi extinsa pana la Chisinau. Costul lucrarilor era estimat initial de autoritati la 60 de milioane de euro, pentru ca zilele acestea sa se anunte ca este vorba de peste 150 de milioane, relateaza Radio Chisinau. Potrivit datelor Ministerului economiei un studiu de fezabilitate in acest sens va fi finalizat in luna iulie, iar constructia gazoductului este preconizata pentru sfarsitul anului 2017. De la inceputul anului, Republica Moldova cumpara gaze naturale din Federatia Rusa, la un pret de 332 de dolari mia de metri cubi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *