România a devenit o țintă majoră pentru producătorii internaționali de armament

de | mai 23, 2024 | Știri | 0 comentarii

Cea mai amplă expoziție de tehnologie militară din estul Europei, Black Sea Defence and Aerospace sau BSDA 2024, a fost inaugurată oficial miercuri, 22 mai, pe platforma de la Romaero din București. La această ediție participă peste 400 de companii din industria globală de apărare, aeronautică și securitate, reprezentând 31 de țări. Cel mai avansat […]

Cea mai amplă expoziție de tehnologie militară din estul Europei, Black Sea Defence and Aerospace sau BSDA 2024, a fost inaugurată oficial miercuri, 22 mai, pe platforma de la Romaero din București. La această ediție participă peste 400 de companii din industria globală de apărare, aeronautică și securitate, reprezentând 31 de țări.

Cel mai avansat avion din lume în prezent, F-35 multirol, pe care și România intenționează să îl achiziționeze în viitorul apropiat, a fost una dintre atracțiile principale ale evenimentului, fiind adus la expoziție de către armata americană. În plus, aceasta a adus la eveniment un elicopter de atac Apache AH-64D și un tanc M1A2 Abrams.

România va lansa în acest an un nou program major de înzestrare pentru „Mașina de luptă a infanteriei, pe șenile – MLI”, un contract în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro, care prevede achiziția a 298 de vehicule MLI, în varianta de bază și derivate. Aceste vehicule vor intra în dotarea structurilor de infanterie mecanizată din cadrul Forțelor Terestre.

La BSDA 2024, marile companii care doresc să câștige acest contract și-au prezentat ofertele, aducând inclusiv fizic modelele de blindate pe care le-ar putea propune României. General Dynamics, care produce blindatele 8×8 Piranha 5 în România în parteneriat cu Uzina Mecanică București, a prezentat la BSDA modelul de vehicul de luptă ASCOD. Acesta este un vehicul blindat echipat cu o turelă telecomandată, având un tun principal de 30 mm, rachete antitanc integrate și un sistem activ de protecție Trophy. Turela este aceeași ca pe modelul Piranha 5, fiind produsă de Elbit chiar în România.

Firma sud-coreeană Hanwha, care ar putea semna un contract cu MApN pentru obuzierele autopropulsate K9 în viitorul apropiat, au adus la BSDA un model de blindat șenilat Redback. Acest vehicul de luptă a câștigat, de exemplu, competiția în Australia. De menționat că și acest blindat este echipat cu același timp de turelă ca ASCOD. Sud-coreenii au prezentat la eveniment și un tanc K2 Black Panther, vopsit în culorile Forțelor Armate ale României.

Nemții de la Rheinmetall, care recent au preluat uzina Automecanica din Mediaș și au redeschis-o sub numele Automecanica Rheinmetall, au prezentat la BSDA 2024 un blindat șenilat Lynx KF41. Acesta este echipat cu o turelă având un tun de calibru 35mm. Pe lângă acest blindat, Rheinmetall a prezentat și turelă Skyranger pentru apărarea mobilă antiaeriană. Această turelă poate fi montată pe blindatul Lynx KF41 sau chiar pe Piranha 5.

România se află în plin proces de selecție a furnizorului pentru vehiculele blindate 4×4, programul multianual vizând furnizarea a 1.059 de autovehicule tactice blindate de tip ușor (ATBTU), în 9 configurații diferite.

În martie, sursele DefenseRomania au confirmat că singura ofertă depusă în cadrul programului României pentru achiziția vehiculelor blindate 4×4 a fost făcută de turcii de la Otokar. Deși nu au confirmat oficial că participă la licitație cu modelul Cobra II, acest vehicul este cel mai probabil propunerea lor. Cobra II este utilizat în aproximativ 15 țări și a fost produs în peste 33,000 de exemplare. Reprezentanții Otokar susțin că principalul avantaj competitiv al vehiculelor militare produse de compania turcă este faptul că acestea sunt testate în zone cu grad înalt de risc, precum Irak, Sudan, Republica Centrafricană și Haiti. Un aspect extrem de interesant este că modelul clasic de Cobra II nu ar fi satisfăcut condiția de greutate maximă impusă în cadrul licitației de către România, iar la BSDA a fost prezentat un model modificat de tip pick-up fără portbagajul voluminos existent la configurația de bază. Acesta ar fi un argument puternic legat de intențiile producătorului turc în privința licitației pentru vehiculele armatei românești.

În privința României, oficialii companiei Otokar au precizat că sunt deschiși să discute transferul de tehnologie către parteneri. Vicepreședintele companiei a subliniat că Otokar este pregătită să vină cu o ofertă care depășește cerințele minime impuse în contract. Compania este dispusă să îndeplinească condițiile impuse de MApN pentru producția locală și este gata să facă chiar mai mult, fiind deschisă să transfere tehnologie. România este văzută de Otokar nu doar ca un simplu client, ci ca un potențial hub pentru piețele europene. Dacă vor câștiga licitația pentru Programul multianual ATBTU, Otokar își propune să stabilească un parteneriat pentru a acționa la nivel european, în colaborare cu România și subcontractorii săi.

Este interesant de menționat că Otokar propune și o variantă de vehicul amfibiu 8×8, Arma II, echipat cu turelă Mizrak 30, care ar putea completa viitoarele transportoare blindate Piranha 5 care urmează să intre în dotarea armatei României în următorii ani. Totuși, lansarea unei achiziții de blindate amfibii nu a fost anunțată ca fiind un obiectiv prioritar în planul actual de înzestrare al României, cel puțin nu în mod oficial.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri