Rogozin jigneste R Moldova – MAE rus spune de ce l-a numit ca reprezentat pentru Transnistria

, , , ,
 

Dmitri Rogozin a reacţiont ironic la reacţia Chişinăului faţă de recenta sa numire ca reprezentant special al Kremlinului pentru Transnistria, afirmând într-o postare pe Twitter: „Nici nu am deschis gura, şi în coteţ s-a făcut zarvă”.
Demnitarul rus a inserat şi un link al unui articol publicat luni în Nezavisimaia Gazeta, intitulat „Rogozin a aruncat în aer formatul transnistrean”, în care este relevată nemulţumirea Chişinăului faţă de noile împuterniciri ale vicepremierului rus. Diplomaţia de la Chişinău s-a declarat surprinsă de desemnarea vicepremierului rus Dmitri Rogozin ca reprezentant special al Kremlinului pentru Transnistria. Chişinăul a subliniat că întreprinde acţiunile corespunzătoare prin canale diplomatice pentru a obţine clarificările de rigoare pe marginea acestei decizii care vizează direct o parte componentă a Republicii Moldova.
Conducerea Rusiei l-a desemnat pe vicepremierul Dmitri Rogozin în funcţiile de preşedinte al părţii ruse în Comisia interguvernamentală de cooperare economică cu Republica Moldova şi de reprezentant special al Kremlinului pentru Transnistria, întrucât acordă o importanţă deosebită dezvoltării relaţiilor cu Chişinăul, a explicat luni Ministerul rus al Afacerilor Externe.

Moscova încearcă să ducă de nas Chişinăul

„Acordând o importanţă deosebită dezvoltării relaţiilor multilaterale cu Republica Moldova, conducerea rusă a decis să-l numească pe vicepremierul Dmitri Rogozin preşedinte al părţii ruse în Comisia interguvernamentală pentru cooperare economică dintre Rusia şi Republica Moldova şi reprezentat al preşedintelui rus pentru Transnistria”, se arată într-un comunicat de presă al MAE rus.
Diplomaţia rusă îşi exprimă convingerea că „ridicarea nivelului de reprezentare a părţii ruse va conferi o dinamică dezvoltării dialogului politic, va contribui la descoperire mai profundă a potenţialului cooperării bilaterale în domeniile economic, comercial şi umanitar”.
Anterior, copreşedintele Comisiei interguvernamentale era, din partea Rusiei, ministrul educaţiei Andrei Fursenko. Potrivit unor supoziţii apărute în presă, el nu va mai face parte din viitorul guvern rus, care va fi condus de Dmitri Medvedev. Diplomaţia de la Moscova afirmă că intenţionează să acorde o atenţie deosebită reglementării transnistrene. În acest context, subliniază MAE rus, trebuie soluţionată o gamă largă de probleme, menite să consolideze legăturile multilaterale dintre Transnistria şi subiecţii Federaţiei Ruse, apărarea drepturilor şi a intereselor cetăţenilor ruşi care locuiesc în regiune.
„Principala misiune este dictată de scopurile stabilizării stării socio-economice a Transnistriei, de asigurarea unui nivel de trai demn populaţiei din regiune, aspect considerat de partea rusă una din principalele premise în identificarea unei formule viabile pentru soluţionarea conflictului de la Nistru”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *