Rezultate partiale alegeri Ucraina: locul I – Partidul Regiunilor, locul II – Aliantei Batkivscina, locul III – Partidul Comunist

, , , ,
 

Rezultatele partiale ale alegerilor legislative din Ucraina indica o victorie pentru Partidul Regiunilor condus de actualul presedinte al tarii, Viktor Ianukovici. Dupa procesarea a 25,11% din procesele verbale ale birourilor electorale, partidul de guvernamant din Ucraina, „Partidul Regiunilor” continua sa conduca in cursa pentru Rada Suprema cu 37,09% din voturi. Locul secund este ocupat de formatiunea fostului premier, Iulia Timosenko, „Batikivscina”, partid care a obtinut un scor de 20,79% in urma numaratorii partiale. Acesta fiind urmat de „Partidul Comunistilor” care a acumulat 15,39% si partidul lui Vitali Kliciko, „UDAR” cu 12,49%. in legislativul ucrainean va ajunge si partidul naționalist „Svoboda” care a obținut 7,35% din sufragii. Restul partidelor care au participat in alegerile parlamentare nu au acumulat 5% din voturi necesare pentru a trece in Parlament. 450 de deputați sunt alesi pentru un mandat de cinci ani, jumatate dintre acestia pe liste de partid, iar cealalta jumatate prin vot uninominal. Potrivit unui sondaj realizat de catre un consortiu, Partidul Regiunilor al lui Ianukovici ar fi obtinut in total 28% din voturi, in timp ce alianta opozitiei Batkivscina (Patria) ar fi obtinut 25%, iar formatiunea lui Kliciko 15%. Urmau formatiunea Svoboda (Libertate, 12,3%) si comunistii (11,8%). Partidul fotbalistului Andrei Sevcenko nu ar obtinut decat 1,6 la suta din voturi, fiind departe de pragul electoral de 5%, potrivit aceleiasi surse. Alte trei sondaje realizate la iesirea de la urne confirmau aceste tendinte.

Alianta anti-Ianukovici

Repartizarea mandatelor este dificil de interpretat in masura in care jumatate dintre mandate sunt atribuite prin scrutin majoritar uninominal. Dupa publicarea sondajelor la iesirea de la urne, premierul Mykola Azarov si-a exprimat satisfactia fata de „victoria” partidului aflat la putere. „Noi credem ca Partidul Regiunilor va obtine majoritatea”, a declarat el intr-o conferinta de presa duminica seara. Unul dintre liderii aliantei Batkivscina, Oleksandr Turcinov, a apreciat, in schimb, ca votul a „aratat lipsa de sustinere a populatiei” fata de Guvern. Udar si Svoboda au reprezentat marile surprize ale acestui scrutin, intrand pentru prima data in Parlament. Kliciko a repetat promisiunea ca se va asocia cu Batkivscina si Svoboda in noua Verhovna Rada, in cadrul careia aceste partide insumeaza mai multe mandate decat Partidul Regiunilor si comunistii. insa unii experti estimeaza ca partidul la putere va reusi sa formeze o majoritate recrutand deputati alesi in scrutinul majoritar. Aceste alegeri, primul mare scrutin de la preluarea puterii in 2010 de catre presedintele Viktor Ianukovici, au fost supravegheate indeaproape de Occident, preocupat de regresul democratiei in Ucraina, unde incarcerarea fostului premier Iulia Timosenko in 2011 este considerata drept un caz emblematic. Alianta Batkivscina si observatori ucraineni au anuntat ca au observat fraude duminica, notand in special cumpararea de voturi in timpul scrutinului.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *