Rezolvarea conflictului transnistrean, in atentia Bucurestiului

de | feb. 9, 2012 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a avut miercuri, la Bucureşti, consultări cu ambasadorul Erwan Fouere, reprezentantul special pentru conflictul transnistrean al Preşedinţiei irlandeze în exerciţiu a OSCE.

transnistreana prezenta rusa

Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a avut miercuri, la Bucureşti, consultări cu ambasadorul Erwan Fouere, reprezentantul special pentru conflictul transnistrean al Preşedinţiei irlandeze în exerciţiu a OSCE.
În cadrul consultărilor au fost abordate aspecte de actualitate legate de evoluţiile înregistrate în dosarul transnistrean. Cei doi oficiali au salutat procesul de reluare a negocierilor oficiale în formatul “5+2”, subliniind necesitatea imprimării unui dinamism pozitiv procesului de reglementare în vederea avansării de la aspecte procedurale la cele de substanţă. În cadrul întrevederii a fost subliniată importanţa măsurilor de creştere a încrederii între malurile Nistrului şi necesitatea înregistrării de progrese în grupurile de lucru.
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a reafirmat susţinerea României faţă de mecanismul consultărilor în formatul consacrat “5+2”, care să conducă la identificarea unei soluţii finale sustenabile. A exprimat speranţa ca în cadrul reuniunii formale  „5+2” de la Dublin să fie finalizate aspectele procedurale, astfel încât următoarele reuniuni „5+2” să se concentreze pe aspectele politice de fond ale reglementării transnistrene. În context, a exprimat apreciere pentru importanţa acordată de PiE irlandeză conflictelor prelungite, inclusiv prin desemnarea unui reprezentant special pentru reglementarea transnistreană. Oficialul român a reiterat poziţia României potrivit căreia reglementarea transnistreană trebuie să se facă pe baza normelor internaţionale în materie, cu respectarea principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova.
Oficialul irlandez a mulţumit pentru invitaţia adresată privind realizarea consultărilor, arătând că vizita la Bucureşti se datorează rolului relevant jucat de România în cadrul UE în formarea poziţiilor Bruxelles-ului pe dosarul Republica Moldova, în general. Oficialii au convenit continuarea dialogului bilateral inclusiv pe problematica transnistreană.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *